Miksi ravintolisä kannattaa ostaa apteekista?

Lähtökohtaisesti Suomessa voi apteekeista, marketeista, luontaistuotekaupoista ja kotimaisista verkkokaupoista ostaa turvallisin mielin ravintolisiä.

Apteekkiin kannattaa kuitenkin suunnata, jos haluaa varmasti asiantuntevaa tietoa. Erityisesti näin kannattaa tehdä, jos ravintolisää tarvitaan

 • raskautta suunnitteleville tai raskaana oleville
 • pitkäaikaissairaille
 • pysyvää lääkitystä käyttäville
 • iäkkäille
 • lapsille
 • laboratoriokokeiden, leikkauksen tai nukutuksen läheisyydessä

Apteekin henkilökunta on farmasian asiantuntijoita ja he osaavat neuvoa lääkkeiden sekä ravintolisien yhteisvaikutuksesta. Esimerkiksi jatkuvaa lääkitystä tarvitsevien täytyy ottaa huomioon mahdolliset rajoitteet ravintolisien käytössä. Toisaalta lääkitykset voivat myös aiheuttaa joidenkin vitamiinien tai hivenaineiden lisääntynyttä tarvetta.

Farmasian ammattilaiset osaavat myös kertoa, miten erilaisten vitamiinien ja hivenaineiden käytössä kannattaa huomioida niiden keskinäiset vaikutukset. Osa hivenaineista on syytä ottaa eri aikaan toistensa kanssa, kun taas toiset vitamiinit ja hivenaineet voivat edistää toistensa imeytymistä.

Lisäksi hyvin tuotteet tunteva ammattilainen osaa neuvoa tuotteet, jotka sopivat esimerkiksi erityisruokavaliota tai muita rajoitteita ruokavaliossaan noudattavalle henkilölle.

Ainoa Monivitamiini

Lisäaineeton ja vegaaninen monivitamiini, jossa huomioitu tämän päivän aktiivinen elämäntapa ja erityisruokavaliot. Monipuolinen ja vahva kattaus mm. B-vitamiineja, kasviperäistä ja aktiivista D3-vitamiinia, sinkkiä sekä jodia.

Ainoa-tuotteet sopivat kaikkiin erityisruokavalioihin, allergisille sekä vegaaneille.

Mikä on ravintolisä?

Ravintolisä määritellään Suomessa elintarvikkeeksi. Se ei siis ole lääke, jonka tarkoituksena on parantaa, lievittää tai ehkäistä sairautta tai sen oireita.

Ravintolisien tarkoitus on täydentää terveen ihmisen ruokavaliota.

Ravintolisät voivat sisältää

 • vitamiineja
 • kivennäisaineita
 • muita aineita, joilla on ravitsemuksellinen tai fysiologinen vaikutus, kuten kuituja, aminohappoja, rasvahappoja, kasviuutteita, yrttejä, maitohappobakteereita
 • myös yhdistelmiä näistä

Ravintolisille on tyypillistä, että ne nautitaan suun kautta esimerkiksi tabletteina, kapseleita, jauheina tai tippoina.

Mikä ei ole ravintolisä?

Ravintolisillä ei ole lääkkeellisiä vaikutuksia. Fimea on painottanut lääkkeiden ja ravintolisien helpompaa erottamista. Siksi myyntiluvallisten ja rekisteröityjen ilman reseptiä myytävien lääkkeiden ulkopakkauksiin merkitään jatkossa tieto niiden luokittelusta itsehoitolääkkeeksi.

Koska ravintolisällä ei ole sairauksien parantumiseen, lievittymiseen tai ennaltaehkäisemiseen liittyviä ominaisuuksia, näin ei myöskään ravintolisien markkinoinnissa saa väittää.

Saadakseen sitä mitä tarvitsee ravintolisistä kannattaa valita luotettavan valmistajan tuote, jota myy luotettava taho. Ravintolisän laadusta vastaa ensisijaisesti tuotteen valmistaja, mutta myös maahantuoja ja myyjä.

Ravintolisien sisällöstä ei tehdä ennakkovalvontaa, koska ne luokitellaan elintarvikkeiksi. Myynnin aloittamisesta pitää kuitenkin tehdä ilmoitus Ruokavirastoon.

Nainen apteekissa ostamassa ravintolisiä
Apteekista asiakas saa farmasian ammattilaisen neuvot ravintolisien käyttöön.

Ravintolisät ja niiden vaikutukset

Ravintolisien markkinoinnissa niiden vaikutuksista ei saa valehdella. Jos ravintolisän vaikutukset kuulostavat liian hyviltä ollakseen totta, ne hyvin luultavasti ovatkin valhetta.

Vitamiinit ja hivenaineet ovat kuitenkin ihmisen keholle välttämättömiä ja niiden riittävästä saannista on tärkeä huolehtia.

Ravintolisissä käytettävien vaikuttavien aineiden tehoa on tutkittu paljon. EU:ssa on määritelty niin kutsuttuja ”terveysväitteitä”, joita markkinoinnissa saa käyttää. Nämä väitteet perustuvat luotettavista tieteellisistä tutkimuksista saatuihin tuloksiin.

Näin esimerkiksi C-vitamiinin markkinoinnissa käytetty C-vitamiini vahvistaa vastustuskykyä ei ole humpuukia, vaan tieteellisesti todistettu fakta. Tällä perusteella myös ravintolisää esittelevä ammattilainen voi kertoa, että vastustuskyvystään huolestunut asiakas voi käyttää tuotetta lisätäkseen hyvinvointiaan.

Turvallisesti verkko-ostoksille

Turvallisille verkko-ostoksille pääsee parhaiten suomalaisten verkkoapteekkien kautta. Suomalaiset lailliset verkkoapteekit löytää helposti esimerkiksi tästä Fimean listauksesta.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa, että ulkomaisten verkkokauppojen kanssa toimiessa täytyy olla varovainen. Verkkokaupoissa myytävänä olevia laittomia ravintolisiä on mahdotonta erottaa laillisista. Myös ulkomaalaisen verkkokaupan tiedot kannattaa varmistaa, että kyseessä on luotettava toimija.

Tarkkana täytyy olla senkin puolesta, että ulkomaisissa verkkokaupoissa ravintolisinä myytävät tuotteet voivat olla Suomen lainsäädännön mukaan lääkkeitä.

Lääkkeiden hankkiminen ja vastaanottaminen ETA-alueen (EU:n jäsenvaltiot, Norja, Islanti ja Liechtenstein) ulkopuolelta on laitonta. Tällaisesta laittomasta lääkekaupasta riskin kantaan lääkkeen maahantuoja tai tilaaja. Näin kuluttaja toimii omalla vastuullaan.

Nainen verkkokaupassa ravintolisäpurkkien kanssa.
Ulkomaisten verkkokauppojen myymät ravintolisät voivat olla riskialttiita.

Urheilijoilla ravintolisien käyttö on erityisen tarkkaa

Erityisesti urheilijoiden kannattaa olla tarkkana käyttämistään ravintolisistä. Suomen urheilun eettinen keskus SUEK muistuttaa, että tuntemattomien ravintolisien käyttöön liittyy dopingrikkeen riski.

Alkuperältään tuntemattomat ravintolisät voivat sisältää:

 • piristeitä
 • anabolisia steroideja
 • kasvuhormonin eritystä lisääviä yhdisteitä
 • nesteenpoistajia

Nämä ainesosat voivat olla tuotteessa joko vahingossa sinne joutuneina epäpuhtauksina tai ne voi olla tarkoituksella lisättyjä. Siksi kannaakin välttää epämääräisesti markkinoituja ravintolisiä, joissa ei ole suomenkielisiä tuoteselosteita.

Positiivisessa dopingtapauksessa vastuu on aina urheilijalla itsellään, vaikka ravintolisän tuoteselosteessa ei mainittaisikaan kiellettyjä aineita. Näin on myös siinä tapauksessa, että kielletyt aineet ovat ravintolisään vahingossa joutuneita epäpuhtauksia.

Siksi kannattaa suosia kotimaisten ja arvostettujen valmistajien tuottamia ravintolisiä. Valitse valmistaja, jonka laadunvalvontaprosessi on luotettava ja jolta saat vastauksen mahdolliseen lisätietopyyntöön.

Yksi tapa varmistaa ravintolisän turvallisuus on luotettavien valmistajien esittämä puhtaustodistus. Siinä tuodaan esille, millaisissa tuotanto-olosuhteissa tuotteet on valmistettu, millä tavalla niiden puhtaudesta on pidetty huolta sekä millaista laadunvarmistusta yritys tekee.

Lisäaineettomia ravintolisiä sisältävä Ainoa-tuotesarja on julkaissut tällaisen puhtaustodistuksen.

Lähteet:
Fimea
Ruokavirasto
SUEK
Tukes

Ainoa D3-vitamiini

Kasviperäinen ja aktiivinen D3-vitamiini, peräisin jäkälästä. Luuston ja koko kehon hyvinvointiin.