Onko sinulla diabetes? – Varmista riittävä B12-vitamiinin saanti

Diabetesta sairastaa jo yli puoli miljoonaa suomalaista. Diabeteksessa verensokeri eli verenglukoosi on jatkuvasti koholla. Se on yksi nopeimmin yleistyvistä sairauksista Suomessa.

Diabetes jaetaan yleensä kahteen osaan, jotka ovat tyypin 1 diabetes ja tyypin 2 diabetes. Niihin molempiin liittyy lisäsairautena diabeettista neuropatiaa eli diabeteksen hermovaurioita.

Tyypin 2 diabetes alkaa yleensä aikuisena. Usein taustalla on ylipainoa ja henkilöllä on metabolinen oireyhtymä eli sekä hänen verenpaineensa että veren rasva-arvonsa ovat korkealla.

Tyypin 1 diabetekseen sairastutaan yleensä jo lapsena tai nuorena. Tämä insuliininpuutosdiabetes johtuu siitä, että insuliinia tuottavat haiman beetasolut ovat tuhoutuneet eivätkä tuota enää insuliinia.

Ainoa B12-vitamiini

Lisäaineeton B12-vitamiini hyvin imeytyvässä, puhtaassa ja vatsaystävällisessä metyylikobalamiini-muodossa.

Ainoa-tuotteet sopivat kaikkiin erityisruokavalioihin, allergisille sekä vegaaneille.

Metformiinilla hoidetaan tyypin 2 diabetesta

Metformiinilääkitys on yleisin lääkitys, jolla tyypin 2 diabetesta hoidetaan. Ensisijaisia tyypin 2 diabeteksen hoitomuotoja ovat ruokavaliohoito, liikuntahoito ja laihduttaminen. Aina ne eivät kuitenkaan riitä, jolloin turvaudutaan ensisijaisesti metformiiniin.

Se vähentää maksan sokerintuotantoa ja voi vähentää sokerin imeytymistä suolistosta. Metformiini voi lisätä aterian yhteydessä suolistohormonipitoisuutta sekä vaikuttaa suoliston mikrobiomiin. Metformiini edistää myös laihtumista.

Metformiini ja B12-vitamiini

Vaikka metformiini on tehokas lääke, diabeetikon on tärkeää huomata sen sivuvaikutukset.

Metformiinin on huomattu haittaavan B12-vitamiinin imeytymistä ohutsuolen loppuosasta eli ileumista. Tarkkaa mekanismia, miksi näin on, ei vielä tunneta.

Arviolta 10–30 prosentilla metformiinin käyttäjistä on B12-vitamiinin imeytymishäiriö. Sen riski riippuu sekä metformiinin annoksesta että hoidon kestosta. Erityisesti pitkäaikaisessa käytössä metformiinin käyttö voi heikentää B12-vitamiinin imeytymistä suolistosta.

Erityisesti pitkäaikaisessa käytössä metformiinin käyttö voi heikentää B12-vitamiinin imeytymistä suolistosta.

Sen vuoksi diabeetikkojen B12-vitamiinitaso kannattaa mitata säännöllisesti. B12-vitamiinin riittävän saannin varmistamiseksi ravintolisä kannattaa olla metyylikobalamiinimuodossa. Metyylikobalamiini on tutkimuksessa osoittautunut erittäin tehokkaaksi avuksi B12-vitamiinipitoisuuden nostoon.

Nainen jumppaa ulkona.
Säännöllinen liikunta on tärkeä osa diabeteksen hoitoa.

Neuropatia ja B12-vitamiini

B12-vitamiini on tärkeä tuki hermoston normaalille toiminnalle. Diabetekseen liittyy usein lisäsairautena hermojen toiminnan vaurioita eli neuropatiaa. Niitä on noin puolella diabeetikoista. Neuropatia on yleisempää tyypin 2 diabeetikoilla.

Tyypin 1 diabetesta sairastavien neuropatia kehittyy vuosien aikana, ja se voi alkaa vasta 15 vuoden kuluttua diabeteksen puhkeamisesta. Tyypin 2 diabetesta sairastavista viidesosalla neuropatia todetaan jo diagnoosihetkellä.

Syynä on se, että sairaus on voinut edetä piilevänä useiden vuosien ajan. Yleensä neuropatia syntyy vasta vuosien sairastamisen jälkeen, kun verensokeri on ollut pitkään korkealla ja ehtinyt sinä aikana vaurioittaa hermoja.

B12-vitamiini vaikuttaa hermoston normaaliin toimintaan, ja diabeetikon onkin tärkeää pitää huolta B12-vitamiinin ja folaatin riittävästä saannista.

Diabeetikon jalat ovat vaarassa

Raajoissa neuropatian aiheuttamia oireita ovat muun muassa:

 • pistely
 • puutuminen
 • tunnottomuus
 • kipu

Diabeetikon onkin erityisen tärkeä pitää huolta jalkojensa hyvinvoinnista, sillä hermoston muutokset voivat aiheuttaa jalkoihin alentuneen tuntoaistin.

Jos jalkojen tuntoaisti on heikentynyt, eivät esimerkiksi hiertymät tunnu ja jalkahaavojen riski on selvästi suurempi kuin terveillä. Riskiä kasvattaa, jos myös jalkojen verenkierto on heikentynyt.

Sisäelinhermoston neuropatiat voivat myös aiheuttaa oireita, kuten:

 • ripuli
 • gastropareesi eli mahalaukun poikkeuksellisen hidas tyhjentyminen
 • huimaus

Tärkeintä neuropatian hoidossa on pyrkiä pitämään diabeteksen sokeritasapaino mahdollisimman hyvällä tasolla. Hyvä sokeritasapaino hidastaa neuropatian etenemistä. Lievät muutokset voivat korjaantua, jos hermoihin ei ole vielä tullut pysyviä muutoksia.

Diabeetikon jalkoja hoidetaan.
Säännöllinen diabeetikon jalkojen kunnon tarkastus on välttämätöntä jalkaongelmien ehkäisemiseksi.

B12-vitamiinin hyödyt diabeetikolle

Riittävästä B12-vitamiinin saannista on tärkeää pitää huolta. Se vaikuttaa elimistössämme muun muassa:

 • hermoston toimintaan
 • punasolujen muodostamiseen
 • foolihapon muodostumiseen
 • solujen toimintaan
 • aineenvaihduntaan
 • aivojen toimintaan

Jos elimistösi käytössä ei ole tarpeeksi B12-vitamiinia, oireet eivät välttämättä näy heti. Elimistö pystyy varastoimaan jonkin verran kobalamiinia ja lisäksi se pystyy myös kierrättämään sitä.

B12-vitamiinin riittämättömän saannin aiheuttamia oireita ovat:

 • megaloblastinen anemia
 • tuntohäiriöt
 • muistin häiriöt
 • lihasheikkous
 • kehon ääriosien pistely ja puutuminen

Lähteet:
Terveyskylä.fi
Duodecim Terveyskirjasto
Käyvän hoidon potilasversio

Ainoa B12-vitamiini

Lisäaineeton B12-vitamiini hyvin imeytyvässä, puhtaassa ja vatsaystävällisessä metyylikobalamiini-muodossa.