Raskauspahoinvointi vie voimat – lue selviytymisvinkimme

Raskauspahoinvointi on valitettavan tuttu vierellä kulkija raskaana oleville. Jopa 90 prosenttia odottajista kärsii vähintään lievästä pahoinvoinnista ja oksentelusta.

Usein käytetty termi on aamupahoinvointi, mutta monella pahoinvointia on aamun lisäksi muinakin vuorokaudenaikoina.

Vähintään lievää raskauspahoinvointia ilman oksentelua on lähes jokaisella odottavalla naisella. Oksentelusta kärsii noin puolet raskaana olevista naisista.

Ainoa Raskausmonivitamiini

Ainoa raskausmonivitamiini sisältää kaikki tärkeät vitamiinit, myös folaatin, yhdessä kapselissa. Turvallisesti, ilman lisäaineita.

Ainoa-tuotteet sopivat kaikkiin erityisruokavalioihin, allergisille sekä vegaaneille.

Raskauspahoinvoinnin syitä ei tiedetä

Raskauspahoinvoinnin syytä ei tiedetä tarkalleen. Syitä on kuitenkin selvitelty, ja niiden taustalla arvioidaan olevan useat eri mekanismit:

  • hormonaaliset tekijät
  • tasapainoelimen toiminta
  • maha-suolikanavan toiminnan muutokset
  • psykologiset syyt
  • geneettinen alttius
  • aiempi pahoinvointialttius

Ennen hedelmöittymistä aloitettu monivitamiinivalmisteen käyttö on puolestaan yhdistetty vähäisempään raskausajan oksenteluun.

Milloin raskauspahoinvointi alkaa ja loppuu?

Tavallisimmin raskauspahoinvointi alkaa viikoilla 5.–7. eli varsin aikaisessa vaiheessa raskautta ja jo ennen ensimmäistä neuvolakäyntiä.

Pahimmillaan raskauspahoinvointi on yleensä 8.–12. raskausviikolla eli ensimmäisen raskauskolmanneksen lopulla. Useimmilla pahoinvointi helpottaa lähes kokonaan 14. viikkoon mennessä.

Lievempänä vaivana esiintyvä närästys on puolestaan tavallisinta raskauden loppupuolella, kun kasvanut kohtu painaa mahalaukkua ja ruokatorven sekä mahalaukun välisen sulkijalihaksen jäntevyys on vähentynyt.

Alkuraskaudessa tuntuvat vatsakivut ja ilmavaivat voivat enteillä suolen toiminnan hidastumista. Ummetusta esiintyy usein erityisesti loppuraskauden aikana, koska suolen seinämän lihaksisto toimii aiempaa epäaktiivisemmin ja kasvava kohtu aiheuttaa puristusta suolistoon.

Raskaana oleva nainen vessanpöntön ääressä kärsii raskauspahoinvoinnista.
Vaikeassa raskauspahoinvoinnissa oksentaminen jatkuu päivästä toiseen.

Hyperemeesi voi viedä sairaalaan

Vaikeasta raskauspahoinvoinnista eli hyperemeesistä kärsii pieni osa odottajista. Noin 1–2 prosentilla oireet ovat erittäin vaikeita, tästä käytetään termiä hyperemesis gravidarum. Oireena on jatkuva oksentelu, joka voi laskea painon ja viedä raskaana olevan jopa useita kertoja sairaalahoitoon.

Hyperemeesi voi pahimmillaan johtaa kuivumiseen. Siksi vaikeasta raskauspahoinvoinnista on tärkeää puhua neuvolassa.

Kuivumisen oireita ovat:

  • janon tunne
  • väsymys
  • huimaus
  • vähäinen virtsan määrä
  • tumma ja vahvasti haiseva virtsa

Jos mikään ruoka eikä varsinkaan neste pysy odottajan sisällä, hänet voidaan ottaa sairaalahoitoon. Jos laboratoriokokeissa todetaan kuivuma, tilannetta korjataan antamalla laskimoon nesteitä ja elektrolyyttejä.

Apua vaikeaan raskauspahoinvointiin

Useimmiten myös hyperemeesi helpottaa ajallaan. Yleensä se väistyy 20. raskausviikkoon mennessä. Pienellä osalla pahoinvointi ja oksentelu jatkuvat koko raskauden ajan.

Erittäin vaikeassa raskauspahoinvoinnissa, jos mikään ei pysy sisällä, voi nesteitä pyrkiä saamaan imeskelemällä jääpaloja. Huonossa kunnossa olevalle on tärkeää, ettei hän jää yksin.

Vaikean raskauspahoinvoinnin hoidossa psyykkinen tuki on tärkeä tekijä. Psyykkiset oireet voivat jatkua vauvan syntymän jälkeenkin.

Lohdullista on, että vaikka vaikeasta raskauspahoinvoinnista kärsivän keho saa vain hyvin vähän energiaa ja ravinteita, elimistö pitää vatsassa kasvavan vauvan puolia. Yleensä lapsi kasvaa normaalisti, vain joissakin tutkimuksissa on todettu pienipainoisuutta ja lievää ennenaikaisen synnytyksen riskiä.

Raskaana oleva nainen syö omenaa estääkseen raskauspahoinvointia.
Säännölliset välipalat voivat auttaa. Syö sitä, mikä sillä hetkellä maistuu.

Mikä auttaa lievään raskauspahoinvointiin?

Yleensä pahoinvointi ja närästys voimistuvat, jos vatsa on tyhjä. Siksi säännöllisistä ruoka-ajoista on tärkeää pitää huolta.

Lievää raskauspahoinvointia voi ehkäistä syömällä säännöllisesti pieniä ruokamääriä. Yleensä kylmä ruoka pysyy paremmin sisällä kuin lämmin ruoka.

Pahoinvoinnin aikana voi syödä sitä, mitä mieli tekee, kunhan ruoka ei ole kiellettyjen ruoka-aineiden listalla.

Kannattaa kokeilla, maistuisivatko seuraavat ruoat:

  • smoothiet
  • puuro
  • hedelmät
  • tuoreet marjat tai jäiset kotimaiset pakastemarjat
  • täysmehusta tehdyt jääpalat
  • pähkinät

Jos ravintolisän nieleminen kokonaisena tuntuu vaikealta, Ainoa raskausmonivitamiinin ja Ainoa folaatin kapselin voi tyhjentää kylmään ruokaan. Jauhe on huomattavasti helpompaa nielaista esimerkiksi kylmän jogurtin mukana.

Välipalaa jo yöpyödälle

Parhaiten auttavat keinot vaihtelevat yksilökohtaisesti. Moni saa kuitenkin apua vointiinsa siitä, että jättää esimerkiksi kahvin ja voimakkaasti maustetut ruoat väliin. Myös vahvat hajut voivat lisätä pahoinvointia.

Jos pahoinvointi vaivaa erityisesti aamuisin, voi jo yöpöydälle ottaa jonkin pienen välipalan, jonka syö jo ennen ylösnousua tai yöllä.

Ulkoilu raikkaassa ilmassa voi auttaa lievään pahoinvoinnin tunteeseen. Liikunnasta voi saada apua myös ummetukseen ja muihin suoliston aiheuttamiin ongelmiin. Myös riittävä lepo kannattaa muistaa.

Raskauspahoinvointiin voi liittyä myös huolta syntyvän lapsen hyvinvoinnista. Lohdullinen tieto on, että lapsi on hyvin suojassa ja elimistö pitää ensisijaisesti huolta hänen riittävästä ravintoaineiden saannista.

Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto
Duodecim-lehti
Terveyskylä

Ainoa Folaatti

Hyvin imeytyvä Folaattikapseli sisältää bioaktiivista L-metyylifolaattia (Quatrefolic®).