B12-vitamiinin saantisuositus tuplaantui

B12-vitamiinin saantisuositus kaksinkertaistui kesällä 2023 julkaistuissa pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa.

Varsinaisesti pohjoismaiset ravitsemussuositukset eivät ole mitään maata sitovia. Ne kuitenkin tulevat olemaan pohjana Valtion ravitsemusneuvottelukunnan laatimille kansallisille ravitsemussuosituksille, jotka julkaistaan vuoden 2024 aikana.

Pohjoismaiset suositukset perustuvat laajaan tutkimuspohjaan, ja niissä on huomioitu viimeisimmät tutkimustulokset. Suosituksissa huomioidaan myös pohjoismaiset erityisolosuhteet, ja niiden yhtenä painopisteenä on ruokavalion ekologisuus.

Ainoa B12-vitamiini

Lisäaineeton B12-vitamiini hyvin imeytyvässä, puhtaassa ja vatsaystävällisessä metyylikobalamiini-muodossa.

Ainoa-tuotteet sopivat kaikkiin erityisruokavalioihin, allergisille sekä vegaaneille.

Uudet B12-vitamiinin suositukset

Uusien pohjoismaisten suositusten mukaan riittävä päiväsaanti B12-vitamiinille eli kobalamiinille on 4 μg päivässä. Aiempi suositus oli 2 μg. Uusi suositusannostus koskee sekä naisia että miehiä.  

Suosituksessa arvioidaan, että keskimääräinen tarve on sekä naisilla että miehillä 3,2 µg päivässä. Suurinta suositeltua päiväannosta ei ole määritelty, sillä tutkimustieto ei tue rajoituksen asettamista.

Usein ravintolisässä onkin huomattavasti saantisuositusta suurempi määrä B12-vitamiinia. Syynä on se, että B12-vitamiini imeytyy heikosti.

Eläinperäinen B12-vitamiini

B12-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, jota on luontaisesti eläinperäisissä ruoissa.

Suomalaisten ruokavaliossa B12-vitamiinin päälähteet ovat:

  • liha
  • maksa
  • maitotuotteet
  • kala
  • äyriäiset

B12-vitamiinin riittävä saanti on tärkeää muun muassa normaalille kehitykselle, neurologiselle toiminnalle ja verenmuodostumiselle. Sitä tarvitaan myös folaatin muodostumisessa elimistössä.

Lautanen, jolla B12-vitamiinin lähteenä kalaa.
Kala on suomalaisessa ruokavaliossa tärkeä B12-vitamiinin lähde.

Vegaanin ja kasvissyöjän oltava tarkkana

B12-vitamiinin riittävä saanti on yleistä perusterveillä ihmisillä, joiden monipuoliseen ruokavalioon kuuluu eläinperäisiä tuotteita.

Suurimmassa riskissä kobalamiinin riittävän saannin suhteen ovat kasvissyöjät ja vegaanit, jos he eivät käytä tuotteita, joihin on lisätty B12-vitamiinia. Syynä on B12-vitamiinin luonnollinen esiintyvyys vain eläinperäisissä tuotteissa.

Vegaanien ja kasvissyöjien täytyy yleensä käyttää B12-vitamiinilisää.

Jos vegaani tai kasvissyöjä haluaa saada riittävästi B12-vitamiinia lisättyä B12-vitamiinia sisältävistä tuotteista, kannattaa tuoteselosteet lukea erityisen tarkkaan. Kaikissa saman tuoteryhmän tuotteissa ei ole saman verran kobalamiinia, vaan osaan sitä on voitu lisätä ja osaan ei. Esimerkiksi luomutuotteissa ei lähtökohtaisesti ole lisättyjä ravintoaineita.

Vegaanien ja kasvissyöjien täytyykin yleensä käyttää B12-vitamiinilisää varmistaakseen riittävän vitamiinin saannin.

Iäkkäät ja suolistosairaat riskiryhmässä

Myös iäkkäiden kannattaa pitää erityistä huolta riittävästä B12-vitamiinin saannista. Jo yli 50-vuotiailla syljen eritys vähenee ja suoliston toiminta muuttuu. Suomalaistutkimusten mukaan jopa kolmasosalla yli 65-vuotiaista veren B12-vitamiinipitoisuus oli joko matala tai matalan ja normaalin rajamailla.

Kolmas B12-vitamiinin riittävän saannin riskiryhmä ovat monet suolistosairauksia sairastavat. Tulehduksellisia suolistosairauksia, keliakiaa tai ärtyvän suolen oireyhtymää sairastavien täytyy pitää erityistä huolta kobalamiinin saannista, sillä vitamiinin imeytyminen on heillä tyypillisesti heikentynyt.

B12-vitamiinin riittävää saantia täytyy tarkkailla myös, jos käyttää metformiinia diabeteksen lääkitsemiseen tai haponeritystä estäviä lääkkeitä.

Kasvipohjaista maitoa sisältävä kahvimuki.
Kasvipohjaisissa maidoissa voi olla lisättyä B12-vitamiinia – tai sitten ei.

Metyylikobalamiini on parempi suolistolle

B12-vitamiinista on tarjolla sekä metyylikobalamiini- että syanokobalamiini-muodot. Niistä molemmat ovat lähtökohtaisesti hyviä perusterveelle ihmiselle. Viimeaikaiset tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että metyylikobalamiini voi olla parempi valinta tietyille ihmisryhmille:

  • tulehduksellisia suolistosairauksia sairastavat
  • herkkävatsaiset ja suoliston ongelmista kärsivät
  • iäkkäät
  • metformiinilääkityksen käyttäjät
  • munuaisen toiminnan ongelmista kärsivät

Erityisesti suoliston mikrobiston kannalta metyylikobalamiini on suositeltava valinta, sillä sen vaikutukset suolistoon ovat paremmat kuin syanokobalamiinilla.

Nippu uusia suosituksia

B12-vitamiini ei ollut ainoa vitamiini tai hivenaine, jonka saantisuosituksiin tuli uusimmissa pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa muutoksia.

Monissa muissakin ravintoaineissa saantisuositus nousi jonkin verran, vaikkei yhtä paljon kuin B12-vitamiinin saannin suhteen.

Vitamiini tai hivenaineNaisetMiehet
Folaatti eli B9-vitamiini, μg300 > 330300 > 330
Kalsium, mg800 > 950800 > 950
C-vitamiini, mg75 > 9575 > 110
B6-vitamiini, mg1,2 > 1,61,5 > 1,8
Tiamiini eli B1-vitamiini, mg1,1 > 0,91,3 > 1,1
Sinkki, mg7 > 9,7                           9 > 12,7
E-vitamiini, α-TE8 > 10                            10 > 11
Seleeni, μg50 > 7560 > 90

Muita suuria muutoksia oli kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttösuosituksen nousu 500–800 grammaan päivässä tai enempäänkin.

Punaisen lihan käytölle suositellaan puolestaan roimaa vähennystä. Terveyssyistä punaisen lihan syönniksi suositellaan enintään 350 grammaa viikossa. Ympäristösyistä punaisen lihan käytöksi suositellaan kuitenkin huomattavasti pienempää viikkoannosta.

Lähteet:
Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023

Ainoa B12-vitamiini

Lisäaineeton B12-vitamiini hyvin imeytyvässä, puhtaassa ja vatsaystävällisessä metyylikobalamiini-muodossa.