Kuiva iho kaipaa kosteutusta ja ravinteita

Kiristääkö ja kutiaako iholla? Kuiva iho on yleinen ongelma, jonka tuntomerkkejä on kutinan lisäksi karhealta tuntuva ja jopa hilseilevä iho. Iho on ihmisen suurin elin, joten sen hyvinvoinnista kannattaa pitää huolta.

Ihon kuivuuden taustalla on ihon rakenteen ongelmat. Ihon syvemmissä kerroksissa oleva kosteus pääsee haihtumaan liiallisesti, sillä ihon uloimmassa kerroksessa olevia ja veden haihtumista estäviä rasvoja on liian vähän.

Veden haihtumista estävä rasvakerros muodostuu keramideista, kolesterolista ja rasvahapoista.

Kun ihon pintakerros kuivuu, iholle syntyy lievä tulehdus, joka tuntuu helposti kutinana.

Ainoa Biotiini

Vahva biotiinikapseli ilman lisäaineita. Hiusten, kynsien ja ihon hyvinvointiin.

Ainoa-tuotteet sopivat kaikkiin erityisruokavalioihin, allergisille sekä vegaaneille.

Kuivan ihon hoito kosteuttamalla

Mitä kuivasta ihosta kärsivän pitäisi tehdä? Ainakin pitää hyvää huolta ihon hyvästä perushoidosta.

Kuivaa ihoa kannattaa kosteuttaa säännöllisesti. Tarjolla on runsaasti erilaisia rasvoja, joiden joukosta voi olla vaikeaa löytää juuri itselle sopivaa vaihtoehtoa.

Varma valinta kuivan ihon hoitoon ovat perusvoiteet. Ne sisältävät rasvoja, öljyn ja veden sekoittumiseen vaadittavia emulgaattoreita, vettä sitovia aineita eli humektantteja ja säilytysaineita. Perusvoiteissa vältellään ylimääräisiä ainesosia, kuten hajusteita tai väriaineita.

Perusvoiteet jaetaan kolmeen kategoriaan:

 • Rasvavoiteet, jotka eivät sisällä ollenkaan vettä ja jotka estävät tehokkaasti veden haihtumista ihon läpi.
 • Vesi-öljy-emulsiovoiteissa vesi on emulgoitunut pisaroiksi rasvan sisälle. Koska vesi haihtuu hitaasti, voiteet tuntuvat käytettäessä rasvaisilta.
 • Öljy-vesi-emulsiovoiteet ovat yleisvoiteita, joissa rasva on pisaroina vedessä. Iho ei tunnu rasvaiselta käytön jälkeen. Öljy-vesi-emulsiovoiteet sitovat vettä itseensä ja kosteuttavat ihoa.

Paras perusvoide riippuu ihon tilasta. Rasvavoiteiden, kuten vaseliinin, käyttö voi tuntua hankalalta, sillä ne imeytyvät hitaasti. Ne ovat kuitenkin myös tehokkaimpia, joten ne ovat hyvä valinta kaikista kuivimmalle ihonosille, kuten jalkapohjille.

Vesi-öljy-emulsiovoiteiden käyttöä kannattaa harkita erityisesti talviaikaan, jos iho on hyvin kuiva. Öljy-vesi-emulsiovoiteet sopivat hyvin yleiseen käyttöön koko vartalolle, jos iho ei ole erittäin kuiva.

Mies kosteuttaa kuivaa ihoa.
Kuiva iho kannattaa kosteuttaa heti peseytymisen jälkeen.

Hellävarainen pesu on tarpeen

Vaikka kuivan ihon pesemisen välttely voi kuulostaa hyvältä idealta, se ei kuitenkaan ole sitä. Hiki ja lika pitäisi poistaa iholta ärsyttämästä, joten säännöllinen peseytyminen on tarpeen.

Pestessä kannattaa kuitenkin välttää kuumaa vettä, voimakkaiden saippuoiden käyttöä ja ihon kovakouraista harjausta tai kuivausta. Saippuan sijaan sopivat hyvin perusvoiteet, jotka eivät kuivata ihoa. Perusvoidetta kannattaa laittaa iholle heti pesun jälkeen, jolloin pesussa syntynyt kosteus saadaan sitoutumaan ihoon.

Lisäksi oma vaatekaappi on syytä tarkistaa. Karhea villa ja synteettiset materiaalit voivat hangata ihoa. Sen sijaan puuvilla, silkki ja muut luonnonmateriaalit hellivät ihoa.

Vaatteet kannattaa pestä hajusteettomalla pesuaineella, ja huuhteluaineen pois jättäminen voi auttaa kuivan ihon kutinaan.

Kuivan ihon vitamiinit ja ruokavalio

Terveellinen ruokavalio on yksi ihmisen hyvinvoinnin peruspilareista. Ihon hyvinvointi ei tee tässä poikkeusta. Terveellinen ja monipuolinen kasvipohjainen ruokavalio tarjoaa elimistön käyttöön erilaisia vitamiineja ja hivenaineita.

Luotettavat tutkimukset ovat osoittaneet, että erityisesti ihon hyvinvointia edistäviä vitamiineja ja hivenaineita ovat:

 • biotiini eli B7-vitamiini
 • riboflaviini eli B2-vitamiini
 • niasiini eli B3-vitamiini
 • C-vitamiini
 • A-vitamiini
 • kupari
 • jodi
 • sinkki

Lähtökohtaisesti monipuolinen ruokavalio, johon kuuluu runsaasti kasviksia, tarjoaa elimistölle riittävästi ravintoaineita. Tarvittaessa riittävää ravinteiden saantia voi tukea sopivalla ravintolisällä, mutta ravintolisät eivät korvaa terveellistä ruokavaliota.

Terveellistä kasvipohjaista ruokaa lautasella.
Terveellinen ruoka tekee elimistölle kokonaisvaltaisesti hyvää ja myös iho kiittää.

Kuivan ihon kutina

Kutina on yleinen vaiva, joka liittyy kuivaan ihoon. Syynä on se, että ihon kuivuminen aiheuttaa iholle lievän tulehduksen, joka tuntuu kutinana.

Kutinasta voi tulla elämää huomattavasti vaikeuttava vaiva, jos se äityy voimakkaaksi. Silloin kutina voi vaikeuttaa nukahtamista, häiritä nukkumista ja aiheuttaa raapimisen myötä yhä hankalampia iho-ongelmia.

Yleisimmin kutinan syynä on atooppinen iho, josta noin joka viides suomalaisista kärsii. Atooppinen iho kuivuu ja kutisee helposti.

Toinen yleinen kutinan syy on ikä. Vanhemmiten ihmisen iho kuivuu ja kutisee, koska ihon rakenne muuttuu ja veden haihtumista estävät rasvat sarveiskerroksessa vähenevät.

Ihon voimakkaampi tulehdus näkyy ihottumana, jonka tavallisimpia muotoja ovat:

 • atooppinen ihottuma
 • tali-ihottuma
 • läiskäihottuma

Paras keino rauhoittaa kutinaa on ihon säännöllinen kosteuttaminen. Yleensä riittää rasvaus yhdestä kahteen kertaan päivässä. Jos kutinan taustalla on sairaus tai lääkitys, voi sairauden hoito tai lääkityksen muuttaminen helpottaa tilannetta.

Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto
Duodecim Terveyskirjasto  

Ainoa Sinkki

Lisäaineeton vahva sinkkivalmiste, jossa kaksi erinomaista sinkin muotoa: sinkkiasetaatti ja sinkkibisglysinaatti.