Kuulantyöntäjän treeni huomioi hormonikierron

Hormonit vaikuttavat naisen elämään kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Viime vuosina Suomessakin on havahduttu siihen, että hormonikierrolla on vaikutusta naisurheilijoiden suorituksiin ja se on tärkeää huomioida myös harjoittelussa.

Ainoan yhteistyöurheilija, Kuopion Reippaan kuulantyöntäjä Eveliina Rouvali on viime aikoina kiinnittänyt huomiota sekä hormonien vaikutukseen että ravitsemukseen. Matkalla huipulle täytyy huolehtia kokonaisvaltaisesti erilaista kehittymisen osa-alueista.

Ainoa Monivitamiini

Lisäaineeton ja vegaaninen monivitamiini, jossa huomioitu tämän päivän aktiivinen elämäntapa ja erityisruokavaliot. Monipuolinen ja vahva kattaus mm. B-vitamiineja, kasviperäistä ja aktiivista D3-vitamiinia, sinkkiä sekä jodia.

Ainoa-tuotteet sopivat kaikkiin erityisruokavalioihin, allergisille sekä vegaaneille.

Hormonitoiminnalle tukea monivitamiinista

Normaali kuukautiskierto kertoo osaltaan siitä, että elimistön toiminta on kunnossa ja urheilija saa tarpeeksi energiaa. Kiertoon kuuluu kuitenkin hormonaalisia muutoksia ja oireita, joilla voi olla vaikutusta treeni- ja urheilusuoritukseen.

Kierron alkuvaiheessa voimaharjoittelu on tehokkainta, ja ovulaatiovaiheessa suorituskyky on parhaimmillaan. Kierron loppuvaiheessa kudokset ovat löysimmillään, minkä vuoksi vammariski on suurempi. Kierron loppupuolella esiintyvät PMS-oireet ovat selkein merkki hormonitasapainon muutoksesta.

Kuukautiskiertoon kuuluu hormonaalisia muutoksia ja oireita, joilla voi olla vaikutusta treeni- ja urheilusuoritukseen.

”Minulla on mietitty ehkäisy hormonitasapainoa tukevaksi ja iskutusta vältetään, kun kudos on löysimmillään. Valmentajani Teemu Leppämäki on hyvin perillä hormonitoiminnan vaikutuksista, ja häneltä olen saanut paljon tietoa sekä selityksiä oman kehon toiminnalle”, Eveliina kiittelee.

Hän pitää huolta, että elimistö saa riittävästi folaattia eli B9-vitamiinia, B6-vitamiinia, B12-vitamiinia, D3-vitamiinia, E-vitamiinia, sinkkiä, magnesiumia ja rautaa. Tavoitteena on välttää niiden riittämätön saanti ja huono imeytyminen sekä pitää yllä hormonaalista tasapainoa.

”Onneksi saan Ainoan monivitamiinista monipuolisesti vitamiineja ja hivenaineita”, Eveliina kiittelee.

Palautumisella tärkeä merkitys

Ruokavalion ohella hormonaaliseen tasapainoon erityisesti vaikuttava tekijä on stressi. Urheilijalla stressiä voi aiheuttaa urheilijan tiukka ja aikataulutettu elämä, joka pyörii treenien ja suoritusten ympärillä. Samat ominaisuudet, jotka edistävät menestystä, luovat myös stressiä. Kovat odotukset ja vaatimukset itselle kuormittavat.

Jos stressi on jatkuvaa ja huolet sekä suorituspaineet painavat mieltä, stressihormoni kortisolin tasot ovat pysyvästi korkealla.

Tämän vuoksi Eveliina pyrkii pitämään erityistä huolta säännöllisestä elämänrytmistä, riittävästi unesta ja palautumisesta.

”Seuraan jatkuvasti palautumistani. Huomaan itsekin, että jos palautuminen ei ole hirveän hyvää, tekeminen ei ole terävää”, hän kertoo.

Eveliina Rouvali seisoo painonnostotangon edessä.
Voimaharjoittelun jaksotus on tärkeää naisurheilijalle.

Luonnolliset hormonit apuna voimaharjoittelussa

Kuulantyöntäjälle tärkeimpiä treenejä on voimaominaisuuksien harjoittelu. Voimaharjoittelun kannalta tärkein hormoni on testosteroni. Naisella seerumin testosteronipitoisuus on noin 0,5–3,0 nmol/l, miehillä määrä on kymmenkertainen.

Naisilla hormonaaliset muutokset ovat suuremmat, minkä vuoksi voimaharjoittelussa kannattaa kiinnittää huomiota voimaharjoittelun jaksotukseen. Kun voimaharjoitus on riittävän intensiivinen, seurauksena on testosteronipitoisuuden nousu, joka on naisurheilijoilla tärkeää etenkin ylävartalon voimaa kehitettäessä.

Estrogeeni on naisilla anabolinen hormoni, jonka vaikutus suorituskykyyn on huomattava. Sillä on tärkeä rooli niin lihasmassan kertymisessä kuin ylläpidossa.

Lisäkilot jalostuvat voimaksi

Huippukuulantyöntäjälle ravitsemuksen tärkeimpiä asioita on varmistaa se, että elimistö saa käyttöönsä tarpeeksi energiaa. Suhteellinen energiavaje heikentää suorituskykyä ja aiheuttaa hormonitasapainon häiriintymistä. Se voi johtaa voimatasojen huonoon kehittymiseen tai laskuun sekä kuukautisten pois jäämiseen.

”Tämä ei ole sellainen laji, jossa painon suhteen oltaisiin millitarkkoja tai rasvaprosentti täytyy olla tietynlainen”, Eveliina kertoo.

Monipuolisella ruokavaliolla sekä riittävällä proteiinien, hiilihydraattien ja rasvojen saannilla varmistetaan, että massaa saadaan riittävästi. Eveliina onkin joutunut kiinnittämään huomiota siihen, että syö tarpeeksi paljon.

Eveliina on joutunut kiinnittämään huomiota siihen, että syö tarpeeksi paljon.

”Olen vähän huono annoskoissa ja yritän koko ajan syödä enemmän ja pitää huolta, että saan tarpeeksi oikeaa ruokaa”, hän kertoo.

Työ on kannattanut ja Eveliina on saanut muutamassa vuodessa kymmenen kiloa lisää sekä paremmat voimaominaisuudet.

”Kaikki ei ole pelkkää lihasta, mutta hyväksyn sen, että mukana tulee myös rasvaa. Toki haluan näyttää urheilijalta. Fakta kuitenkin on, että pitää olla voimaa, jonka jalostaa nopeudeksi. Kestävyysjuoksijalta näyttävä ei tässä lajissa pärjää”, hän kertoo.

Eveliina Rouvali hymyilee kentällä.
Vahvasti sujuneet treenit näkyvät kisoissa itseluottamuksena ja hyvänä mielenä.

Itseluottamus näkyy menestyksenä

Riittävällä ravinnolla on merkitystä myös palautumiselle ja mielelle. Ravinnosta elimistö saa puolestaan tarvitsemiaan ravintoaineita, jotka vaikuttavat esimerkiksi hormonitoimintaan ja vastustuskykyyn.

”Käytän monivitamiinia, D-vitamiinia ja C-vitamiinia säännöllisesti. Ne vaikuttavat hormonitoiminnan lisäksi vastustuskykyyn. Olenkin onneksi pysynyt terveenä”, Eveliina kiittelee.

Myös mielelle palautuminen ja matala stressitaso on tärkeää. Rauhallinen mieli ja itseluottamus näkyvät onnistuneina kisasuorituksina.

”Kun on itseluottamusta, kisoissa suoriutuu tosi hyvin. Minulle itseluottamus tulee siitä, että alla on hyviä treenejä, joissa kehitys on näkynyt”, Eveliina kertoo.

Kiinnostava kesä tulossa

Hyvin mennyt treenikausi tosiaan näkyy Eveliinan suorituksissa. Kauden 2023 alussa toukokuun lopulla hän voitti Pohjoismaiden mestaruuden työntämällä oman ennätyksensä 17,53 metriä. Täsmälleen saman lukeman, joka on myös treeniennätys.

Kesän lopulla häämöttävät Budapestin MM-kisat ja sitä ennen Kalevan Kisat Lahdessa. Tällä hetkellä Eveliina on ranking-paikalla Budapestin MM-kisoihin, ja alkukesän aikana lähelle omaa ennätystä menevät tulokset kilpailuissa varmistaisivat pääsyn kisaamaan.

Kalevan Kisoista tavoitteena on voitto, sillä palkintokaapista puuttuu vielä Suomen mestaruus.

Me Ainoalla olemme iloisia, että voimme tukea Eveliinaa matkaa kohti kansainvälistä huipputasoa. Toivotamme yhteistyökumppanimme kauteen menestystä ja yhä uusia ennätyslukemia!

Ainoa D3-vitamiini

Kasviperäinen ja aktiivinen D3-vitamiini, peräisin jäkälästä. Luuston ja koko kehon hyvinvointiin.