Biotiini pitää hiukset ja ihon kesäkunnossa

Aurinko, paljas iho ja pipon alta vapaaksi päässeet hiukset. Lähestyvä kesä saa unelmoimaan vähemmistä vaatekerroista ja lämmön hyväilystä kylmän talven jälkeen.

Biotiini on yksi niistä ravintoaineista, jotka ovat avainasemassa hiusten ja ihon terveydelle ympäri vuoden. Erityisesti kesän lähestyessä, kun aurinko alkaa paistaa kirkkaammin ja ulkoilu lisääntyy, biotiinin merkitys hiusten ja ihon hyvinvoinnille korostuu entisestään. 

Ainoa Biotiini

Vahva biotiinikapseli ilman lisäaineita. Hiusten, kynsien ja ihon hyvinvointiin.

Ainoa-tuotteet sopivat kaikkiin erityisruokavalioihin, allergisille sekä vegaaneille.

Biotiini tukee hiusten hyvinvointia

Biotiinilla voi olla positiivinen rooli hiusten terveydessä auringolle altistumisen yhteydessä. Vaikka suoraa yhteyttä biotiinin ja auringon välillä ei ole, biotiini voi tukea hiusten hyvinvointia auringon aiheuttamilta haittavaikutuksilta useilla tavoilla:

 • Hiusten vahvistaminen: Biotiini on tärkeä ravintoaine, joka edistää hiusten vahvistumista ja kasvua. Vahvat hiukset ovat vastustuskykyisempiä auringon aiheuttamille vaurioille, kuten kuivumiselle ja haurastumiselle.
 • Hiusten kosteuden ylläpito: Auringon UV-säteet voivat kuivattaa hiuksia tehden niistä hauraampia ja alttiimpia vaurioille. Biotiini auttaa ylläpitämään normaaleja hiuksia vaalimalla niiden kosteustasapainoa ja ehkäisemällä niiden kuivumista.
 • Hiuspohjan terveys: Biotiinilla on tärkeä rooli hiuspohjan terveydessä, sillä biotiini auttaa ylläpitämään normaalia ihoa. Terve hiuspohja on edellytys hyvälle hiusten kasvulle ja terveydelle. 

Joka tapauksessa on tärkeää muistaa, että paras tapa suojata hiuksia auringon haitallisilta vaikutuksilta on käyttää esimerkiksi hattuja ja huiveja. 

Lisäksi myös kesällä on tärkeää ylläpitää tasapainoista ja terveellistä ruokavaliota, joka sisältää riittävästi ravintoaineita, kuten biotiinia, hiusten hyvinvoinnin tukemiseksi.

Kaksi tummaihoista naista.
Ihonvärillä on vaikutusta siihen, miten herkästi UV-säteily polttaa ihon.

Suojaa ihotyypin mukaan

Kesäihon hyvinvoinnin kannalta tärkein asia on ihon suojaaminen liialliselta auringolta. Koska ihon palamisella on sekä lyhyen että pitkän aikavälin haittoja, kannattaa oman ihon palamisherkkyys huomioida omassa toiminnassaan.

Palamisherkkyyden mukaisesti jaotellut ihotyypit ovat seuraavat:

 • Ihotyyppi I: Ei rusketu, vaan palaa aina. Hiukset punertavat tai vaaleat, hyvin vaalealla iholla pisamia.
 • Ihotyyppi II: Ruskettuu hieman, palaa usein. Iho on vaalea, silmät siniset.
 • Ihotyyppi III: Ruskettuu, mutta palaa silloin tällöin. Hiukset tummanvaaleat tai ruskeat ja silmät siniset.
 • Ihotyyppi IV: Ruskettuu helposti, palaa joskus. Hiukset tummat ja silmät usein ruskeat.
 • Ihotyyppi V: Iho tummuu ruskettuessa, palaa erittäin harvoin. Iho ruskea tai ruskeahko.
 • Ihotyyppi VI: Ei pala. Iho musta.

Suomalaisista noin neljännes kuuluu ihotyyppiin II ja 60 prosenttia ihotyyppiin III. Kuuluupa mihin ihotyyppiin tahansa, on aurinkosuojan käyttö tärkeää.

Tiedä säteilyindeksi ja suojaudu

Suomessa ei ylletä lähellekään päiväntasaajan UV-säteilylukuja. Silti meilläkin kannattaa seurata UV-indeksia, joka ilmoittaa auringon haitallisen UV-säteilyn määrän. Auringolta on syytä suojautua kun UV-indeksin arvo on 3 tai korkeampi. 

Tämä arvo toteutuu Etelä-Suomessa keskimäärin toukokuusta elokuuhun aurinkoisena päivänä jopa seitsemän tunnin ajan kello 10–17. 

Keskikesällä ja keskipäivällä UV-indeksi voi olla Etelä-Suomessa pilvettömänä päivänä 5–7.

Uimari vedessä.
Uimarin täytyy lisätä aurinkosuojavoidetta säännöllisesti, ettei ihoa suojaava vaikutus häviä.

Suojaa iho ja hiukset paahteelta

Keskipäivän aika kannattaakin viettää poissa paahteesta joko sisätiloissa tai varjossa. Silti hiukset ja iho voivat varjossakin saada jopa puolet siitä UV-säteilystä, mille ne auringonpaisteessa altistuvat.

Siksi iho ja hiukset pitää suojata kevyillä pitkähihaisilla ja -lahkeisilla vaatteilla, aurinkolaseilla ja lierillisellä hatulla tai huivilla. 

Paljaaksi jäävä iho on suojattava auringonsuojavoiteella, jossa on sekä UVA- että UVB-suoja.

 • Käytä vaalealle iholle vähintään suojakertoimella 30 olevaa auringonsuojavoidetta.
 • Käytä lapsilla vähintään 50 suojakerrointa.
 • Jos ohjeessa ei muuta sanota, levitä auringonsuojavoide iholle vähintään puoli tuntia ennen ulos menemistä.
 • Älä säästele voidemäärän kanssa. Esimerkiksi aikuiselle aurinkosuojavoidetta tarvitaan 30 ml eli noin kaksi ruokalusikallista.
 • Lisää voidetta parin tunnin välein ja aina uinnin ja ihon kuivaamisen jälkeen. Näin suojaustaso pysyy riittävänä.

Ehkäise ryppyjen syntyminen ennalta

Auringon UV-säteilyn aiheuttama ihosyöpäriski ei ole ainoa haitta iholle. Auringon UV-säteily aiheuttaa ihoon myös ryppyjä. Toki ikääntyessä ryppyjä tulee myös siksi, koska ihon elastisuus vähenee.
UV-säteily vaikuttaa ihoon monella tavoin:

 • heikentää ihon kimmoisuutta 
 • lisää ihon ennenaikaista vanhenemista 
 • vaikuttaa ihon luontaiseen kollageenintuotantoon

Tämänkin vuoksi ihon huolellinen suojaus on tärkeää aloittaa jo nuorena. Ryppyjen torjunnassa tärkeä merkitys on myös aurinkolaseilla. Niitä käyttämällä säästyy silmien siristelyltä ja sen aiheuttamilta rypyiltä otsassa sekä silmäkulmissa. 

Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto
Ilmatieteen laitos

Ainoa Biotiini

Vahva biotiinikapseli ilman lisäaineita. Hiusten, kynsien ja ihon hyvinvointiin.