Ainoa-tuotteiden lähtökohtana on vastuullisuus 

Koko idea Ainoa-tuotesarjaan syntyi vuoden 2017 maissa. Apteekeista esitettiin toive, että kehittäisimme tuotesarjan, joka on turvallinen tuote erilaisiin allergioihin ja ruokavalioihin. 

Kuulimme asiakkaidemme toiveen ja lähdimme kehittämään tuotesarjaa, jossa olisi mahdollisimman vähän mitään ylimääräistä. Päätimme tehdä tuotesarjan, joka on samalla mahdollisimman ympäristöystävällinen ja vastuullinen.  

Ainoa Monivitamiini

Lisäaineeton ja vegaaninen monivitamiini, jossa huomioitu tämän päivän aktiivinen elämäntapa ja erityisruokavaliot. Monipuolinen ja vahva kattaus mm. B-vitamiineja, kasviperäistä ja aktiivista D3-vitamiinia, sinkkiä sekä jodia.

Ainoa-tuotteet sopivat kaikkiin erityisruokavalioihin, allergisille sekä vegaaneille.

Ympäristö hyötyy biomuovista 

Ainoa-tuotteet pakataan purkkeihin, jotka on tehty 100-prosenttisesti biopohjaisesta, sokeriruo’osta valmistetusta polyeteenistä eli PE:stä. Sokeriruoko tuotetaan Etelä- ja Keski-Brasiliassa sijaitsevilla viljelmillä. 

Sokeriruokoviljelmät kattavat tällä hetkellä yhden prosentin Brasilian maapinta-alasta. Kestävään sokeriruokoviljelmään sopivaa maapinta-alaa on vielä kahdeksan prosenttia käyttämättä. Sokeriruo’on viljelyalueen laajentumista säädellään hallituksen sokeriruo’on kaavoituspolitiikalla, joka estää viljelmien laajentumisen suojelualueille. 

Muovipurkki jalostuu purkiksi Tanskassa sijaitsevassa tehtaassa, joka on erikoistunut kestäviin pakkausratkaisuihin ruoka- ja lääketeollisuudelle. Tehdas on kehittänyt prosessejaan päästäkseen mahdollisimman pieneen energiankulutukseen tuotettua muovikiloa kohden. 

Kuva, joka sisältää kohteen teksti, kuvakaappaus, Fontti, diagrammi

Kuvaus luotu automaattisesti

Negatiivinen hiilijalanjälki 

Olemme tässä vaiheessa laskeneet pakkausten hiilijalanjäljen. Valmiin tuotteen kuljetuksen hiilijalanjälki jää pieneksi, sillä valmistus tapahtuu lähellä asiakkaitamme. 

Vaikka pakkauksissa käytetään biopohjaista muovia, se ei ole biohajoavaa. Biohajoavat muovit eivät vielä tässä vaiheessa ole kehittyneet niin paljon, että niitä voitaisiin käyttää lääke- tai elintarvikepakkauksiin. 

Tyhjä Ainoa-biomuovipurkki kuuluu muovipakkausten kierrätykseen. Kierrätysohjeen olemme lisänneet myös pakkauksessa näkyviin tuotetietoihin. Keräysmuovin jatkojalostuksen aikana kasvipohjaiseen polyeteeniin sitoutunut hiilidioksidi ei vieläkään vapaudu, vaan toimii edelleen hiilinieluna. 

Jos Ainoa-ravintolisät ehtivät mennä vanhaksi, itse kapselit voi laittaa biojätteeseen ja purkin muovinkierrätykseen.

Kapselit ja täyteaine täysin kasviperäisiä 

Kapseleissa käytetään täysin kasviperäistä ja vegaanista hydroksyylipropyylimetyyliselluloosaa (HPMC), joka on peräisin havupuista, kuten männystä ja kuusesta. Vain rautakapselissa on käytetty lisäksi vegaanista gellaanikumia, jotta rautakapseli hajoaisi vasta ohutsuolen alkuosassa eikä rauta ärsyttäisi vatsalaukkua. 

Ainoa-sarjan täyteaineena toimii vegaaninen, kasviperäinen mikrokiteinen selluloosa (MCC). Puupohjainen aine valmistetaan käsittelemällä kuitukasvien kannoista saatavaa alfa-selluloosaa.  

Sekä kapselit että täyteaine säilyvät itsessään niin hyvin, ettei meidän tarvitse käyttää erillisiä säilöntäaineita. 

Koska emme tarvitse tuotteissa säilöntä-, väri- tai makuaineita, olemme voineet jättää niistä pois myös: 

  • Väriaineet (esim. titaanidioksidi) 
  • Paakkuuntumisenestoaineet (esim.magnesiumstearaatti tai piidioksidi) 
  • Makeutusaineet (esim. ksylitoli, sorbitoli tai aspartaami) 
  • Säilöntäaineet 
  • Aromiaineet 
  • Hapettumisenesto- ja happamuudensäätöaineet 
  • Sakeuttamis-, stabilointi- ja emulgointiaineet 
Sokeriruokopelto.
Sokeriruoko kasvaa nopeasti ja siitä tuotetaan biopohjaista muovia.

Sosiaalinen vastuu näkyy valmistusmaassa 

Sosiaalisen vastuun kannalta merkittävimpiä asioita on se, että Ainoa-tuotteet valmistetaan Kuopiossa, Galena Pharman tehtaassa.  

Näin voimme olla varmoja siitä, että tuotteiden valmistuksessa noudatetaan suomalaista lainsäädäntöä ja työehtosopimuksia. Voimme luottaa, ettei esimerkiksi käytetä lapsityövoimaa tai poljeta työntekijöiden oikeuksia. 

Myös Ainoa-tuotteiden tuotekehitys tehdään Kuopiossa. Se osaltaan varmistaa sen, että tuotteet suunnitellaan suomalaiseen tarpeeseen.  

Haluamme pitää hyvää huolta myös oman yrityksemme Fennogate Oy:n henkilöstöstä. Arvostamme jokaista meillä työskentelevää ja pidämme huolta työntekijöiden hyvinvoinnista.  

Työpaikkoja ja verotuloja yhteiskunnalle 

Kaikki Ainoa-tuotteet ovat Avainlippu-tuotteita. Merkki helpottaa kuluttajia tunnistamaan suomalaiset tuotteet.  

Avainlippu osoittaa omalta osaltaan Ainoa-tuotteiden yhteiskunnallisesta vastuullisuudesta. Luomme Suomeen työpaikkoja ja verotuloja.

Samalla omalta osaltamme pidämme yllä suomalaista omavaraisuutta. Pidämme tärkeänä, että meillä Suomessa on omaa lääketuotantoa. Viime vuosina olemme nähneet, etteivät globaalit markkinat välttämättä toimikaan niin varmasti, kuin toivoisimme. 

Ainoa-ravintolisät metsän keskellä.
Koko Ainoa-sarja on vegaaninen ja kaikilla tuotteilla on Avainlippu.

Haasteina tehoaineiden alkuperä 

Toki meillä on vielä haasteitakin, joiden kanssa teemme työtä. Yksi pohdinnan alla oleva asia on pakkausten vajaatäyttö. Tämä haaste liittyy pakkaustekniikkaan, emmekä vielä ole löytäneet siihen ratkaisua. 

Kaukaisempi haave on, että pystyisimme saamaan kaikki tuotteiden raaka-aineet Suomesta. Nyt se on vielä täysin mahdotonta. Meillä ei ole Suomessa tehoaineita valmistavaa teollisuutta.  

Tämä liittyy suurempaan alalla olevaan haasteeseen, sillä olemme lääkealalla valitettavan riippuvaisia Kiinasta ja Intiasta. Viime vuosina olemme saaneet huomata, että siinä on omat riskinsä.  

Paljon on siis tehty, mutta monia asioita voimme vielä parantaa. Jatkamme työtämme Ainoa-tuotteiden vastuullisuuden edistämisessä innolla. 

Ainoa Raskausmonivitamiini

Ainoa raskausmonivitamiini sisältää kaikki tärkeät vitamiinit, myös folaatin, yhdessä kapselissa. Turvallisesti, ilman lisäaineita.