Yhteistyössä: IBD ei lannista Elmo Lakan tavoitteita

Kesäkausi 2023 on sujunut huippupika-aituri Elmo Lakalta positiivisissa ja nousujohteisissa merkeissä.

Alkukaudessa ensimmäiset kisa-ajat olivat vaatimattomia.

”Joku olisi voinut vetää siinä vaiheessa paniikkinappulaa. Kokemuksen ansiosta hyväksyin, että keväämmällä tulokset ovat heikompia. Ryhmän ja valmennustiimin kanssa olemme tehneet kesän aikana oikeita asioita, ja äskettäin juoksin lähelle omaa ennätystäni”, Elmo kertoo.

Elokuun puolivälin aikaan tehdyssä haastattelussa tavoitteet Budapestin MM-kisoihin ovat selvät.

”Haluan ehdottomasti vähintään välieriin. Se vaatii kauden parhaan suorituksen toistamista, mutta sen ihmeellisemmin ei tarvitse juosta. Ehyt kokonaisuus riittää. Jos välierässä pääsen lähelle Suomen ennätystäni tai parantamaan sitä, finaalipaikka on todella lähellä”, Elmo pohtii.

Hän muistuttaa, että pika-aidat on herkkä laji. MM-kisojen välierässä peli on auki kaikille, sillä kuka tahansa voi päätyä pois jatkosta vaikkapa vilppilähdön tai kaatumisen vuoksi.

Ensi vuonna Rooman EM-kisat pidetään kesäkuun alussa ja elokuussa siintävät olympialaiset Pariisissa. Elmo kertoo, että EM-raja on jo alitettu, joten sen suhteen saa olla rauhallisin mielin.

Arvokisojen allakin juoksijasta huokuu rauhallisuus. Elämänkokemus on opettanut pyrkimään parhaaseen, mutta myös ottamaan vastaan vaikeuksia.

Ainoa Monivitamiini

Lisäaineeton ja vegaaninen monivitamiini, jossa huomioitu tämän päivän aktiivinen elämäntapa ja erityisruokavaliot. Monipuolinen ja vahva kattaus mm. B-vitamiineja, kasviperäistä ja aktiivista D3-vitamiinia, sinkkiä sekä jodia.

Ainoa-tuotteet sopivat kaikkiin erityisruokavalioihin, allergisille sekä vegaaneille.

IBD-diagnoosi kesken urheilu-uran

Vuoden 2019 kesällä Elmo huomasi ensimmäisiä, epämääräisiä suolisto-oireita. Vatsan toiminnan kanssa oli ollut ongelmia jo lapsena, mutta vatsan kipuilu oli mennyt aina jonkin ajan kuluttua ohi.

Kauden 2019 aikana alkoi tulla verta ulosteen mukana.

”Se oli hälytysmerkki siitä, ettei kaikki ole kohdallaan. Muita oireita ei ollut, joten lääkärin kanssa päätettiin tsekata tilanne kauden jälkeen”, Elmo kertoo.

Kauden päättäneissä Dohan MM-kisoissa Elmo sai ruokamyrkytyksen, joka näkyi myös kisasuorituksessa. Kun kisojen jälkeen tehtiin tarkempia tutkimuksia, tähystyksessä löytyi välimuotoinen koliitti.

”Tietyllä tapaa diagnoosi oli helpotus, kun löytyi selvä syy oireisiin. Olin ehtinyt mielessäni miettiä myös kasvainten ja syövän mahdollisuutta. En jäänyt vatvomaan asiaa, vaan olin pian sinut sen kanssa, että minulla on tällainen parantumaton sairaus. Se oli aika rationaalinen suhtautuminen: näin on ja asian kanssa eletään.”

Huippupika-aituri Elmo Lakka ja valmentaja Otto Kilpi treeneissä.
Valmentaja Otto Kilven kanssa Elmo on tehnyt töitä määrätietoisesti koko kesän. Kuva: Iida-Lotta Juura 

IBD ja liitännäissairautena reuma

Kaudesta 2020 tuli Elmolle kuitenkin vaikea. Toimivaa lääkitystä ei löytynyt heti, vaan lääkkeitä jouduttiin vaihtamaan usein. Suolisto ei niinkään oireillut, mutta alaselkä kipeytyi pahasti. Sieltä löytyi selkärankareuman esiaste. Selkärankareuma on suolistotulehduksen liitännäissairaus.

”Tuntui, kuin joku olisi lyönyt puukkoa pakaroihin, kun si-nivelissä oli krooninen tulehdus”, Elmo kertoo tuntemuksistaan.

Onneksi lopulta löytyi toimiva lääkitys, joka auttoi sekä koliittiin että selkärankareumaan. Myös lepojakso urheilusta auttoi kroppaa toipumaan.

Elmolla on ollut suolistotulehdukselle tyypillistä aaltoilua viime vuosien aikana. Keväällä 2022 hallikausi jäi välistä. Pahenemisvaihe aiheutti sen, ettei kropasta saanut tehoja irti.

”Kyllähän se harmitti jonkin aikaa. Toisaalta helpotti löytää syy sille, miksi ei kulkenut. Pidin siinä kolmisen viikkoa vapaata harjoittelusta. Kävin luistelemassa ja pelaamassa lätkää, missä sai purettua energiaa. Lopulta löytyi oikea lääkitys, joka tuntui auttavan”, Elmo kertoo.

Elmolla on ollut suolistotulehdukselle tyypillistä aaltoilua viime vuosien aikana.

Suoliston leikkauksesta ei ole ollut lääkäreiden kanssa puhetta. Elmo suhtautuu tyynesti myös siihen vaihtoehtoon.

”Jos leikkauksella parantuisi eikä vaihtoehtoja olisi, silloin se olisi tehtävä. Terveys menee edellä, ja minulla on reilut 20 vuotta yleisurheilua takana. Avanteen kanssa on mahdollista urheilla, vaikkei ehkä aitajuoksua. En jäisi tyhjän päälle, sillä olen urheilun ohessa opiskellut itselleni liikunnan ja terveystiedon opettajan pätevyyden”, Elmo pohtii.

Elmo Lakka ja Ainoan rauta + C-vitamiini purkissa.
Elmo pitää Ainoan tuotteiden avulla huolta siitä, että elimistö saa tarvitsemansa ravintoaineet. Kuva: Iida-Lotta Juura 

Ruokavalio kunnossa

Arjessa sairaus näkyy siinä, että päivittäin täytyy muistaa ottaa lääkkeet ja pistää kerran kuussa biologista lääkettä. Myös verikokeita otetaan tiuhaan.

Oireilu on viime aikoina pysynyt vähäisenä. Ruokavalioon Elmo kiinnittää erityistä huomioita. Ruokailun täytyy olla säännöllistä ja riittävästä energiansaannista pitää huolehtia. Urheilijalla kulutus on suurta, ja myös nesteytyksestä täytyy pitää hyvää huolta.

Ravintolisiä tarvitaan, sillä normaalia vilkkaammin toimivan vatsan kanssa täytyy varmistaa ravintolisien imeytyminen. Näin Elmo pyrkii varmistamaan, että pysyy kaikin puolin terveenä.

”Yksi perusravintolisistä on puuropussi tai vastaava. Se pitää huolen siitä, että kroppa saa hiilihydraatteja. En harrasta mitään erityisiä kikkoja, vaan uskon, että perusasioilla pääsee pitkälle.”

Normaalia vilkkaammin toimivan vatsan kanssa täytyy varmistaa ravintolisien imeytyminen.

Pahenemisvaiheessa ruokailuakin täytyy muokata. Silloin ruokavaliossa korostuvat esimerkiksi puuro, sosekeitot ja banaani. Kun tilanne taas normalisoituu, ruokavaliossa saattaa kerran viikossa löytyä myös pitsaa.

Lähtökohtana on kuitenkin mahdollisimman puhdas ja vähän keinotekoista sisältävä ruokavalio. Elmo tunnustaa, että hiilihapotetut virvoitusjuomat ovat hänellä yleisin lisäaineiden lähde. Niitä menee jonkin verran. Makean himoon hän suosii maitosuklaata värikarkkien sijaan.

Kropan kuuntelu parantunut

Rauhallisesti ja realistisesti sairauteensa suhtautuva urheilija arvioi, että IBD on tuonut urheilijan elämään jotain hyvääkin.

”Urheilijan pitää osta kuunnella omaa kroppaansa tosi hyvin ja tämä on kyllä opettanut siinä ihan uudelle tasolle. Aiemmin saattoi painaa pää tyhjänä ja tehdä kaiken, mikä harjoitusohjelmassa luki – tuntui miten pahalta tahansa. Nyt pystyn kuuntelemaan kroppaani paremmin”, Elmo kertoo.

Myös ruokavalio on helpompi pitää ruodussa, kun tietää, että oma hyvinvointi on riippuvainen siitä.

”Olen saanut kaikille osa-alueille enemmän rauhaa. Myös stressi vaikuttaa koliittiin. Siksi pyrin välttämään stressiä ja ottamaan lungimmin”, Elmo tiivistää.

Muita IBD:n kanssa painivia hän kannustaa pitämään kiinni unelmistaan.

”Sairaus aiheuttaa oireita, jotka voivat olla pahojakin. Uskotaan unelmiin vaikeuksissakin ja pyritään kohti niitä. Vuosi 2020 oli minulla tosi haastava ja mietin, voinko enää juosta kivuttomasti. Jos olisin silloin heittänyt hanskat tiskiin, olisi SM-aika jäänyt saavuttamatta ja olympialaiset käymättä.”

Elmo Lakka on suomalainen huippupika-aituri, jolla on yhteistyösopimus Fennogate Finlandin kanssa. Lisäaineettomat Ainoa-tuotteet sopivat hyvin Lakalle, jolla on diagnosoitu IBD–suolistosairaus.

Ainoa Rauta + C

Lisäaineeton ja vahva rautavalmiste, hyvin imeytyvä 2+ ferrosulfaatti-muoto, C-vitamiini ja hapon kestävä hitaasti liukeneva vatsaystävällinen kapseli.