Laktoosi-intoleranssi – oireet ja vinkit arkeen

Laktoosi-intoleranssi on yleisimpiä yliherkkyyksiä suomalaisten keskuudessa. Laktoosi-intoleranssi tarkoittaa siitä, että ihmisellä on laktoosin eli maitosokerin imeytymishäiriö.

Maitosokerin eli laktoosin pilkkomisesta suolistossa vastaa laktaasi-niminen ruoansulatusentsyymi. Laktaasia tarvitaan, jotta pilkottu laktoosi pystyy imeytymään ohutsuolesta verenkiertoon ja elimistön käytettäväksi.

Laktoosi-intoleranssin taustasyynä on, ettei elimistössä synny laktaasientsyymiä.

Ainoa Kalsium + D3

Kalsiumvalmiste, jossa yhdistettynä erinomainen kalsiumin muoto kalsiumkarbonaatti ja kasviperäinen ja aktiivinen D3-vitamiini.

Ainoa-tuotteet sopivat kaikkiin erityisruokavalioihin, allergisille sekä vegaaneille.

Laktoosi-intoleranssin oireet

Laktoosi-intoleranssin oireet johtuvat siitä, ettei laktaasi auta laktoosin imeytymistä ohutsuolessa. Seurauksena on monenlaisia suolisto-oireita maitotuotteiden nauttimisen jälkeen:

  • vatsan turvotus
  • ilmavaivat
  • mahakipu ruokailun jälkeen
  • ripuli tai löysät ulosteet

Ilman laktaasientsyymin vaikutusta laktoosi kulkee ohutsuolen läpi imeytymättä ja aiheuttaa ongelmia paksusuolessa. Siellä bakteerit käyttävät laktoosia ravinnokseen synnyttäen kaasua, mikä aiheuttaa ilmavaivat, turvotuksen ja mahakivut. Samalla nesteen imeytyminen häiriintyy, jolloin ulosteista tulee löysiä.

Oireet ilmenevät yleensä 1–3 tuntia laktoosipitoisen ruoan tai juoman nauttimisen jälkeen. Ne eivät ole vaarallisia, mutta kipeitä ja kiusallisia.

Yksilöllinen herkkyys laktoosille

Laktoosi-intoleranssia sairastavien herkkyys laktoosille on hyvin yksilöllistä. Osa saa oireita jo hyvin pienestä määrästä laktoosia, toiset voivat käyttää päivittäin jopa 10–20 grammaa laktoosia ilman oireita.

Lisäksi monet, joilta laktaasientsyymi puuttuu, voivat käyttää maitoa ilman mitään oireita.

Osa laktoosi-intoleranssia potevista ei pysty esimerkiksi käyttämään monia lääkkeitä, sillä niissä on käytetty lisäaineena laktoosia. Syynä on laktoosin edullinen hinta ja hyvä saatavuus.

Siksi lääkkeitä ja ravintolisiä valitessa kannattaa kysyä apteekin henkilökunnalta, onko tuotteessa käytetty laktoosia täyteaineena. Lääkkeissä laktoosittomia vaihtoehtoja voi olla huonosti saatavilla, mutta ravintolisissä esimerkiksi Ainoa-tuotesarjan ravintolisät ovat kaikki täysin laktoosittomia.

Maitolasi ja keksejä.
Aikuisen kyky juoda maitoa ongelmitta on oikeastaan geneettinen poikkeama.

Laktoosi-intoleranssi – vai sittenkin muu sairaus?

Laktoosi-intoleranssi on oikeastaan ihmisen normaali olotila. Tyypillistä on, että suoliston kyky pilkkoa suurempia laktoosimääriä häviää 12–18-vuotiaana. Koko maailman ihmisistä arvioilta 70 prosenttia ei siedä aikuisiässä laktoosia.

Tilanne on kuitenkin erilainen maissa, joissa on perinteisesti käytetty paljon maitotuotteita. Näissä maissa geeniperimä on muokkautunut paremmin laktoosia sietäväksi. Esimerkiksi Suomessa vain noin viidesosalla aikuisista laktoosi ei imeydy ja Ruotsissa vastaava osuus on noin 7 prosenttia.

Perintötekijöiden lisäksi laktoosi-intoleranssia voi aiheuttaa myös jokin sairaus tai lääkehoito, joka vaikuttaa ohutsuolen pintaan. Sen vuoksi ennen laktoosi-intoleranssin diagnosointia on tärkeä varmistaa, ettei taustalla ole esimerkiksi

  • keliakia
  • tulehduksellinen suolistosairaus
  • ruoansulatuskanavan infektio

Laktoosi-intoleranssin diagnosointi

Laktoosi-intoleranssin diagnosoinnissa apuna on välttämiskoe. Siinä henkilö on ensin kaksi viikkoa täysin ilman laktoosia. Jos oireet korjautuvat täysin ja palaavat, kun henkilö altistuu laktoosille, on kyseessä laktoosi-intoleranssi.

Kylläkin toiminnalliset suolistosairaudet voivat hankaloittaa diagnoosin tekemistä välttämiskokeen perusteella.

Laktoosi-intoleranssin diagnosoinnissa käytetään nykyisin geenitestiä, jolla voidaan testata aiemmin mainittu geenimuutos. Tämä testi ei kylläkään tunnista sairaudesta tai lääkehoidosta johtuvaa laktoosi-intoleranssia eikä määritä sitä, miten henkilö kestää laktoosia.

Aiemmin käytössä ollutta laktoosirasituskoetta ei Suomessa enää käytetä geenitestauksen yleistyttyä.

Laktoositon vai vähälaktoosinen?

Vähälaktoosisten ja laktoosittomien tuotteiden ero on siinä, että vähälaktoosisissa tuotteissa laktoosin määrä on vähennetty noin viidesosan normaalin tuotteen määrästä.

Tavallisessa maidossa on laktoosia noin 4,9g/100g. Vähälaktoosissa tuotteessa laktoosia on alle 1g/100g. Laktoosittomaksi määritellyssä tuotteessa laktoosia saa olla vain 0,01g/100g.

Laktoosittomat tuotteet valmistetaan siten, että maidon laktoosista osa on poistettu suodattamalla. Lopun laktoosin pilkkomisessa on käytetty entsyymiä, ja laktoosista tulee glukoosia ja galaktoosia.

Muroja ja maitoa kulhossa.
Maitotuotteet ovat tärkeä osa monen ruokavaliota.

Ruokavalio laktoosi-intoleranssissa

Nykypäivän Suomessa laktoosi-intolerantikon on helppo löytää laktoosittomia tai vähälaktoosisia vaihtoehtoja maitotuotteista.

Koska laktoosi-intoleranssia potevien oireilu vaihtelee yksilöittäin, voi kokeilla, sopivatko hapanmaitotuotteet omaan ruokavalioon tavallista maitoa paremmin. Niissä on lähtökohtaisesti pienempi laktoosipitoisuus.

Tuoteselosteiden kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä laktoosia on usein myös:

  • leivonnaisissa
  • voissa
  • maitosuklaassa
  • perunasoseessa

Kovat juustot ovat luontaisesti laktoosittomia, sillä laktoosi häviää valmistusprosessissa.

Sekin kannattaa huomioida, että aterian yhteydessä juotu maito ei yleensä aiheuta laktoosi-intolerantikoille oireita yhtä helposti kuin paljaaltaan juotu maito.

Apteekeissa myydään laktaasientsyymiä sisältäviä valmisteita, joita laktoosi-intolerantikko voi käyttää syödessään laktoosia sisältäviä ruokia.

Laktoosi-intoleranssi ja suu

Laktoosi-intoleranssilla voi olla monenlaisia vaikutuksia myös suun terveyteen. Se voi esimerkiksi olla syynä sille, että suuhun muodostuu aftoja.

Jos ruokavaliosta rajataan maitotuotteita laktoosi-intoleranssin vuoksi, voi olla tarpeen käyttää kalsiumvalmisteita.

Kalsiumvalmisteista kannattaa kuitenkin tarkistaa, mitä ne sisältävät. Esimerkiksi kalsium-poretableteissa voi olla hampaiden reikiintymistä aiheuttavaa sakkaroosia tai hampaiden kiillettä liuottavaa sitruunahappoa.

Lisäksi kannattaa varmistaa, ettei kalsiumlisän täyteaineena ole käytetty laktoosia.

Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto
Duodecim-lehti

Ainoa Monivitamiini

Lisäaineeton ja vegaaninen monivitamiini, jossa huomioitu tämän päivän aktiivinen elämäntapa ja erityisruokavaliot. Monipuolinen ja vahva kattaus mm. B-vitamiineja, kasviperäistä ja aktiivista D3-vitamiinia, sinkkiä sekä jodia.