Ainoa-tuotteille laadittiin puhtaustodistus

Ainoa-ravintolisille on nyt laadittu puhtaustodistus. Puhtaustodistus on dokumentti, jossa kuvataan muun muassa:

 • Miten ja missä Ainoa-tuotteet on valmistettu.
 • Mitä lakeja ja säädöksiä valmistuksessa on noudatettu.
 • Miten ja minkä säädösten mukaan Ainoa-tuotteiden sisältö on dokumentoitu pakkausmerkinnöissä.
 • Miten mahdollisten epäpuhtauksien ja doping-aineiden riskit on minimoitu.

Puhtaustodistuksen luomisen taustasyynä on käyttäjien tarve.

”Urheilijat ottivat meihin yhteyttä ja kyselivät eri tuotteista. He toivoivat, että Ainoa-tuotteiden puhtaus voitaisiin vetää yhteen todistuksen muodossa”, kertoo Ainoa-tuotteita valmistavan Fennogate Finlandin tuotepäällikkö Mikko Karjalainen.

Maailman antidopingtoimisto WADA korostaa, että urheilijan omalla vastuulla on, mitä aineita hänen elimistöstään mahdollisessa dopingtestauksessa löytyy.

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ohjeistaakin urheilijoita hankkimaan mahdolliset hivenaineet, vitamiinivalmisteet ja muut ravintolisät luotettavilta valmistajilta ja luotettavien toimijoiden, kuten apteekkien, kautta.

Katso tai lataa Ainoa-tuotteiden puhtaustodistus tästä alta:

Ainoa D3-vitamiini

Kasviperäinen ja aktiivinen D3-vitamiini, peräisin jäkälästä. Luuston ja koko kehon hyvinvointiin.

Ainoa-tuotteet sopivat kaikkiin erityisruokavalioihin, allergisille sekä vegaaneille.

Tarkastuksia tehdään monessa vaiheessa

Käytännössä Ainoa-ravintolisien puhtaus varmistetaan monivaiheisella prosessilla. Ensinnäkin valmistuksessa noudatetaan kaikkia EU:n ja Suomen elintarvikkeita ja ravintolisiä koskevia lakeja sekä asetuksia.

Ainoa-ravintolisät varmistetaan Suomessa kuopiolaisessa Galena Pharman lääketehtaassa. Vaikka ravintolisät eivät ole lääkkeitä, niiden valmistamiseen käytetyt raaka-aineet tulevat lääketehtaan hyväksymiltä toimittajilta.

Nämä toimittajat on todettu pitkäaikaisen yhteistyön tuloksena luotettaviksi. Jos uusia toimittajia valitaan, käytetään tarkkoja valintakriteerejä. Näin varmistetaan se, että raaka-aineet ovat turvallisia ja juuri sitä, mitä niiden kuuluukin olla.

Luotettavan valmistajan lisäksi laadukas raaka-aineen toimittaja onkin tärkeä edellytys laadukkaalle tuotteelle. Mikko Karjalainen huomauttaa, että joissakin tapauksessa hyviä tuoteideoita on jopa hyllytetty sen vuoksi, ettei raaka-aineelle ole löytynyt riittävän luotettavaa toimittajaa.

Ei dopingaineita samassa tuotantotilassa

Tehtaassa toimitaan soveltuvin osin Good Manufacturing Practice eli GMP-vaatimusten mukaan, joita lääketehtaiden täytyy toiminnassaan toteuttaa. Siinä määritellään erilaisia toimintatapoja ja -vaatimuksia, kuten

 • jäljitettävyys
 • kirjaukset
 • tilojen ja laitteiden puhtaus

Näin varmistetaan, että tehtaan toimittamat tuotteet ovat laadukkaita ja turvallisia käyttäjilleen.

Ainoa-tuotteiden puhtaustodistuksessa mainitaan, ettei samassa tuotantotilassa tai samoilla laitteilla valmisteta WADA:n luettelossa mainittuja hormoni- ja/tai dopingaineita. Lisäksi tuotantolinjat, -laitteet ja -välineet puhdistetaan ennen jokaista erää.

Näin varmistetaan, ettei tapahdu ristikontaminaatiota eli sitä, että toisen tuote-erän jäämiä siirtyy vahingossa muihin tuotteisiin.

Värikkäitä ravintolisiä lusikoissa.
Tiedätkö, missä ja miten ravintolisäsi valmistetaan? Kannattaa tietää, ettei kohtaa ikäviä yllätyksiä.

Valmistuksesta on tarkat dokumentit

Jokaisesta valmistetusta tuote-erästä säilytetään näytteet ainakin tuotteiden käyttöajan ajaksi. Jokaisesta Ainoa-pakkauksesta löytyy tuote-erän numero. Sen avulla voidaan jäljittää kukin tuote-erä ja siinä käytettyjen aktiivi- ja apuaineiden erät sekä niiden alkuperä.

Lisäksi lääketehtaassa on dokumentoitu tarkkaan myös kunkin tuote-erän valmistusolosuhteet, tuotantolinjalla aiemmin valmistetut tuotteet sekä käytetyt puhdistustoimenpiteet.

Näin sekä tuotteessa käytetyt ainesosat että tuotanto-olosuhteet ovat erittäin tarkasti jäljitettävissä.

Ainoa-tuotteissa on minimoitu lisäaineiden käyttö, sillä ravintolisään laitetaan vain aktiiviaine tai oleellisten aktiiviaineiden yhdistelmä ja yksi täyteaine. Mitään prosessointi-, stabilointi- tai muita lisäaineita ei käytetä.

Ravintolisät täydentävät tarvittaessa monipuolista ruokavaliota

Puhtaustodistuksella on merkitystä luonnollisesti urheilijoille, mutta myös kaikille muillekin terveydestä ja puhtaudesta kiinnostuneille.

Ravitsemuspuolen täytyy olla kokonaisuudessaan kunnossa ja kaiken pohjana on terveellinen ja monipuolinen ruokavalio, jota täydennetään harkinnan mukaan ravintolisillä.

Silti ravintolisälle voi olla tarvetta muun muassa erilaisten imeytymis- tai suolistohäiriöiden vuoksi. Myös eri syistä rajoitetut ruokavaliot voivat aiheuttaa tarpeen käyttää ravintolisää.

SUEK kuitenkin varoittaa käyttämästä tuotteita, joiden ei kerrota olevan ravitsemuksellisesti tärkeitä, vaan niiden väitetään muun muassa:

 • parantavan suoritusta
 • lisäävän harjoitusten tehoa
 • lisäävän lihasvoimaa
 • nostavan hormonipitoisuuksia
 • lisäävän rasvojen palamista

Lisäksi SUEKIN verkkosivuilla luetellaan nimeltä useita ainesosia, joita tulee välttää. Samoin on syytä vältellä tuotteita, joiden ainesosia ei kerrota tai tunneta.

IBD:n vuoksi huippupika-aituri Elmo Lakka tarvitsee säännöllisesti ravintolisiä.

Huippupika-aituri arvostaa luotettavia ravintolisiä

Ainoan yhteistyökumppani, huippupika-aituri Elmo Lakka käyttää säännöllisesti Ainoan B12-vitamiinia, sinkkiä, magnesiumia ja D3-vitamiinia. Hänellä on tulehduksellinen suolistosairaus, jonka vuoksi ravintolisille on erityinen tarve.

Lakka pitää puhtaustodistusta ja valmistuksen tarkkaa dokumentointia hyvänä asiana, joka lisää entisestään luottamusta Ainoa-tuotteita kohtaan ja varmuutta niiden käyttöön. Kaikilta valmistajilta ei vastaavanlaista puhtaustodistusta saa.

Huippu-urheilijana Lakka on hyvin tarkka ravinnostaan.

”Kaikella, mitä suuhuni pistän, on merkitys. Haluan tietenkin nauttia ruoasta, mutta lisäksi haluan pysyä terveenä ja pystyä kehittymään. Hyvin hoidettu ravinto lisää jaksamista ja edistää tekemistä. ”

Hän käyttää vain suomalaisia ravintolisiä, sillä pitää niitä luotettavina. Lisäksi Lakka tarkistaa aina ennen uuden lääkkeen ottamista SUEKin KAMU-lääkehausta, että tuote on sallittujen lääkkeiden listalla.

SUEKin lista pohjautuu WADAn kiellettyjen lääkkeiden listaan. Lista elää koko ajan, siksi urheilijan täytyy tarkastella sitä säännöllisesti. Lakka huomauttaa, että käytännössä lista laajenee koko ajan, sillä hyvin harvoin listalle päätynyttä lääkettä enää otetaan sieltä pois.

Lähteet:
Suomen urheilun eettinen keskus
KAMU-lääkehaku

Ainoa Monivitamiini

Lisäaineeton ja vegaaninen monivitamiini, jossa huomioitu tämän päivän aktiivinen elämäntapa ja erityisruokavaliot. Monipuolinen ja vahva kattaus mm. B-vitamiineja, kasviperäistä ja aktiivista D3-vitamiinia, sinkkiä sekä jodia.