Naisten hormonit vaikuttavat ravinteiden tarpeeseen eri-ikäisenä

Naisen elämässä hormonit ja ravintoaineiden tarve kietoutuvat yhteen monessa vaiheessa. Hormonitoiminta, erityisesti sukupuolihormonit estrogeeni ja progesteroni, määrittävät paljon sekä fysiologisia että psyykkisiäkin asioita sukukypsän naisen elämässä.

Eikä hormonien vaikutus lopu vaihdevuosiin. Vaihdevuosien jälkeenkin on tärkeää huolehtia tietyistä vitamiineista ja hivenaineista, jotta toimintakyky säilyy mahdollisimman hyvänä.

Eri elämänvaiheissa myös vitamiinien ja hivenaineiden tarve vaihtelee. Esimerkiksi kuukautiset vaikuttavat raudantarpeeseen, toisaalta taas hormonien tuotannon heikkeneminen vaikuttaa elimistön toimintaan.

Nykyisin ollaan myös huolestuneita yhä lisääntyvästä altistuksesta kemikaaleille. Puhutaan ”hormonihäiriköistä”, joiden epäillään aiheuttavan ongelmia ihmisten hormonintuotannolle. Tiedämme vasta vähän monien kemikaalien yhteisvaikutuksesta ja altistumisen vaikutuksesta usean sukupolven päähän.

Ainoa Folaatti

Hyvin imeytyvä Folaattikapseli sisältää bioaktiivista L-metyylifolaattia (Quatrefolic®).

Ainoa-tuotteet sopivat kaikkiin erityisruokavalioihin, allergisille sekä vegaaneille.

Hormonit vaikuttavat kuukautiskiertoon

Estrogeeni ja progesteroni ovat naisten sukupuolihormoneista merkittävimpiä vaikutuksiltaan. Estrogeeni pitää huolta naisen lisääntymiskyvystä ja sillä on merkitystä muun muassa luustolle. Lisäksi se vaikuttaa mielialaan serotoniinin tuotannon kautta.

Lisäksi estrogeenilla on tärkeä rooli valtimoiden suojaamisessa sydän- ja verisuonitaudeilta. Vaihdevuosien jälkeen onkin huomattavissa, että sydän- ja verisuonitautien riski kasvaa naisilla yhtä suureksi kuin miehillä.

Progesteroni eli keltarauhashormoni osallistuu myös kuukautiskiertoon ja mahdollistaa hedelmöittyneen munasolun kiinnittymisen kohtuun.

Estrogeenia ja progesteronia erittyy naisen hedelmällisenä aikana. Estrogeenitason aleneminen liittyy vaihdevuosiin ja vaihdevuosien jälkeen estrogeenitaso pysyy matalana.

Huomioi eri elämänvaiheet

Vitamiinien ja hivenaineiden tarve ei liity naisilla pelkästään hormonien tuotantoon. Eri vaiheissa naisen elämää on erityisiä ravintoaineiden tarpeita, jotka on syytä ottaa huomioon, jos haluaa tukea omaa hyvinvointiaan.

Nuorilla naisilla on tärkeää pitää huolta raudan saannista. Esimerkiksi Veripalvelun tekemän tutkimuksen mukaan raudan riittämätön saanti olisi yleisintä 18–25-vuotiailla naisilla.

Raudan tarvetta lisäävät muun muassa runsaat kuukautiset, hoitamaton keliakia ja vegaanisen ruokavalion noudattaminen.

Terveellistä ruokaa tarjottimella
Terveellisestä, kasvispainotteisesta ruokavaliosta saa hyvin vitamiineja ja hivenaineita.

Raskausaikana ravintoaineita tarvitaan enemmän

Raskaus on naisen elämässä selkeä vaihe, jolloin vitamiinien ja hivenaineiden tarve nousee tavanomaisesta. Naisen kehossa kasvaa uusi ihminen, joten ei ole ihme, että energiaa ja ravintoaineita tarvitaan.

Jo ennen raskauden alkua tarvitaan tavallista enemmän folaattia. Folaatti on tärkeää kaikille ihmisille, mutta erityisen tärkeää se on kehittyvälle sikiölle, jotta hermosto kehittyy normaalisti. Siksi jo kaksi kuukautta ennen raskauden yrittämistä suositellaan 400 mikrogramman foolihappolisää.

Lisäfolaatin tarve jatkuu ainakin raskauden ensimmäisen kolmanneksen loppuun.

Folaatin suhteen on syytä huomata, että jokaisen elimistö ei pysty hyödyntämään ravintolisissä yleisesti käytettävää synteettistä foolihappoa optimaalisesti. Arviolta noin kolmasosa väestöstä kärsii tästä mutaatiosta.

Sen vuoksi voi olla tarpeen valita foolihapon sijaan ravintolisä, joka sisältää bioaktiivista folaattia.

Toinen raskauden aikana yleisesti tarvittava ravintolisä on rauta. Elimistön verimäärän kasvaessa hemoglobiini usein laskee. Hemoglobiini mitataan äitiysneuvolakäynneillä ja tarvittaessa odottava äiti voi ottaa rautalisää.

Moni odottava äiti turvautuu raskausmonivitamiiniin varmistaakseen elimistön ravintoaineiden saannin. Laadukas raskausmonivitamiini on turvallinen valinta, koska silloin yksi tuote riittää eikä käyttäjän tarvitse pelätä minkään ravintoaineen liiallista päiväannosta.

Vaihdevuosien jälkeen huolehdittava luustosta

Vaihdevuosien jälkeen, kun estrogeenituotanto on laskenut, korostuu D-vitamiinin ja kalsiumin riittävä saanti. Vaihdevuodet ohittaneilla naisilla on suurin riski sairastua osteoporoosiin eli luiden haurastumiseen, koska estrogeenituotannon hiipuminen vaihdevuosi-iässä kiihdyttää luumassan menetystä.

Osteoporoosin ehkäisemiseksi kannattaakin pitää huolta, että saa tarpeeksi

  • D-vitamiinia
  • kalsiumia

Kalsium antaa luille niiden lujuuden ja D-vitamiini tukee kalsiumin imeytymistä.

Iän myötä myös B12-vitamiinin tarve kasvaa. Syynä on sen imeytymiseen vaikuttavan sisäisen tekijän erittymisen heikkeneminen. B12-vitamiinia tarvitaan muun muassa muistin tueksi, sillä B12-vitamiini tukee normaalia psykologista toimintaa.

Jos iän myötä aikanaan koittaa myös muistisairaus, on erityisen tärkeä huolehtia ravintoaineiden saannista. Tutkimukset ovat osoittaneet, että muistisairauksista kärsivät saavat liian vähän ravintoaineita. Selvityksen alla on, liittyykö tämä heikentyneeseen ruokahaluun, kaventuneeseen ruokavalioon vai aiheuttaako muistisairaus aineenvaihdunnan muutoksia.

Melkein jokainen saa liian vähän folaattia

Koko eliniän aikana kannattaa kiinnittää huomioita folaatin saantiin. Finnravinto 2017 -tutkimuksen mukaan vain 5 prosenttia naisista sai ravinnostaan suositusten mukaisesti folaattia.

Alle keskimääräisen tarpeen folaattia sai lähes 40 prosenttia naisista.

Vegaanista ruokavaliota noudattavilla puolestaan on aina tärkeä muistaa käyttää B12-vitamiinilisää. B12-vitamiinia saa pelkästään eläinperäisistä tuotteista ja eläintuotteita sisältävää ruokavaliota noudattavat saavat tyypillisesti sitä tarpeeksi ruoastaan.

Iäkäs nainen liikkumassa ulkona
Iän mittaan kannattaa pitää erityistä huolta hyvinvoinnista, jotta toimintakyky säilyy.

Rajoittunut ruokavalio voi vaatia ravintolisän rinnalleen

Ravintoaineiden tarpeeseen vaikuttavat ihmisillä myös ulkoiset tekijät. Esimerkiksi tupakointi ja runsas alkoholin käyttö vaikuttavat monien vitamiinien ja hivenaineiden imeytymiseen.

Ravitsemustilalla ja sen vaikutuksilla on myös väliä. Ylipaino luo monenlaisia terveysriskejä ja erityisesti vaihdevuosien jälkeen moni nainen huomaa painon kertyvän aiempaa herkemmin.

Vaihdevuosien jälkeen moni nainen huomaa painon kertyvän aiempaa herkemmin.

Ylipaino vaikuttaa myös erityisesti tiettyjen vitamiinien ja hivenaineiden tarpeeseen. D-vitamiinia tarvitaan enemmän, sillä D-vitamiinia varastoituu rasvaan eikä se sen vuoksi ole elimistön käytettävissä. Myös B12-vitamiinin tarve on ylipainoisilla tavanomaista suurempi.

Toisaalta erittäin rajoittuneen ruokavalion noudattaminen voi vaikuttaa siihen, että pelkästä ruoasta ei saa tarvitsemiaan vitamiineja ja hivenaineita. Tällöin voi ravintolisä olla tarpeen elimistön toiminnan turvaamiseksi.

Sairaudet ja lääkkeet vaikuttavat

Myös erilaiset sairaudet ja niihin liittyvät lääkitykset voivat vaikuttaa ravinteiden tarpeeseen. Hoitavalta lääkäriltä kannattaakin kysyä, vaikuttaako oma sairaus esimerkiksi ravintoaineiden imeytymiseen ja sen myötä suurentuneeseen tarpeeseen.

Apteekista puolestaan osataan neuvoa lääkkeiden ja ravintoaineiden tarpeen kanssa.

Tarkasta mitä syöt

Jos ravintolisää tarvitsee, kannattaa muun muassa kemikaalikuorman vuoksi valita tarkkaan tuote, jota käyttää. Ulkomailta esimerkiksi nettikaupan kautta tilaamiseen voi liittyä riski siitä, että tuotteessa on muutakin kuin turvallisia ainesosia.

Kannattaa valita luotettavan valmistajan ja jakelijan tuote. Lisäksi on viisasta varmistaa, sisältääkö tuote muutakin kuin tarvittavia aineita.

Esimerkiksi valkeana väriaineena käytetty titaanidioksidi on siirtymässä EU:n alueella kiellettyjen elintarvikelisäaineiden listalle. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA totesi lausunnossaan, että se ei voi poissulkea, etteikö titaanidioksidilla (E 171) voisi olla genotoksisia eli perimälle vahingollisia vaikutuksia elintarvikelisäaineena käytettynä.

Lähteet
Duodecim Terveyskirjasto
Finnravinto 2017 -tutkimus
Veripalvelu

Ainoa D3-vitamiini

Kasviperäinen ja aktiivinen D3-vitamiini, peräisin jäkälästä. Luuston ja koko kehon hyvinvointiin.