Gluteeniyliherkkyys eli gluteeniherkkyys tuntuu vatsassa
Tuntuuko, että kotimaiset viljat – vehnä, ruis ja ohra – aiheuttavat ongelmia? Moni kokee saavansa niiden syömisestä esimerkiksi vatsakipuja, turvotusta ja ripulia. Ensin kannattaa sulkea pois keliakian ja vilja-allergian mahdollisuus käymällä tutkimuksissa.
Jos kysymys ei ole keliakiasta eikä vilja-allergiasta, voi syynä olla gluteeniyliherkkyys eli gluteeniherkkyys. Sitä arvioidaan olevan noin 1-2 prosentilla ihmisistä eli esiintyvyys on samaa luokkaa kuin keliakialla.
Esiintymisen määrittelyä hankaloittaa se, ettei gluteeniherkkyydelle ole olemassa testiä, joka osoittaisi sairauden.
Ainoa Monivitamiini
Ainoa-tuotteet sopivat kaikkiin erityisruokavalioihin, allergisille sekä vegaaneille.
Oireet samat kuin keliakiassa
Gluteeniyliherkkyys muistuttaa oireiltaan keliakiaa. Diagnosoinnin kannalta näillä on kuitenkin yksi selkeä ero: keliakia todetaan verikokeella ja tarvittaessa ottamalla koepala ohutsuolesta.
Keliakiassa vehnän, rukiin ja ohran sisältämä gluteeni aiheuttaa vaurioita ohutsuolen limakalvoon, sillä se vioittaa ohutsuolen sisäpintaa verhoavan limakalvon soluja. Tällöin limakalvon nukkakerros surkastuu ja ohutsuolesta otettu koepala varmistaa keliakiadiagnoosin.
Gluteeniyliherkkyydessä ohutsuolen nukkakerroksessa ei ole vaurioita ja keliakiatesti on negatiivinen.
Gluteeniyliherkkyys voi muistuttaa myös vilja-allergiaa. Siinä tietystä viljasta, yleensä vehnästä, ohrasta tai rukiista, aiheutuu allerginen reaktio. Yleensä vilja-allergiaa esiintyy lapsuudessa ja se paranee itsestään ennen kouluikää.
Gluteeniyliherkkyyden oireet ilmenevät mahasuolikanavassa. Niistä kärsivällä ihmisellä voi olla:
- vatsakipuja
- turvotusta
- ripulia
- pahoinvointia
- imeytymishäiriöitä
- uupumusta
Gluteeniherkkyyttä vai jotain muuta?
Gluteeniyliherkkyys jakaa mielipiteitä – onko se todellinen sairaus vai ei? Ongelmaksi muodostuu se, ettei sairaudelle ainakaan tällä hetkellä ole tiedossa biomarkkereita eli sellaisia tekijöitä, jotka osoittaisivat sen.
Myös tutkimuksista on saatu erilaisia tuloksia sen suhteen, miten gluteeniton ruokavalio on auttanut gluteeniyliherkkyyttä kokevia ihmisiä. Osalla gluteeniton ruokavalio paransi oireita, osa ei saanut siitä merkittävää apua.
Onkin pohdittu, voisiko gluteeniherkkyys liittyä IBS:än eli ärtyvän suolen oireyhtymään. Siinä suoliston toiminta on häiriintynyt ilman, että suolessa näkyy vaurioita. Taustalla voi olla myös jokin muu toiminnallinen vatsavaiva.
Joidenkin arvioiden mukaan gluteenin sijaan ongelmana voikin olla fruktaani, jota on viljoissa runsaasti. Fruktaani kuuluu FODMAP-hiilihydraatteihin ja niiden saannin rajoittamiseen perustuva FODMAP-ruokavalio voi auttaa gluteeniyliherkkyydestä kärsiviä.
Lisäksi on esitetty, että gluteeniyliherkkyydessä voisikin olla kyse keliakian esiasteesta. Siinä suoliston nukka ei ole vielä vahingoittunut eikä verestä löydy vielä vasta-aineita.
Gluteenittomasta ruokavaliosta apua
Gluteeniherkkyyttä hoidetaan samalla tavoin kuin keliakiaa: gluteenittomalla ruokavaliolla.
Gluteenittomassa ruokavaliossa vältettäviä viljoja ja niistä valmistettuja tuotteita ovat:
- vehnä
- ruis
- ohra
- mannasuurimot
- grahamjauhot
- speltti
- bulgur
- semolina
- vehnäperäinen khorasan eli kamut
- seitan
- couscous
- Durum-jauhot
- tavalliset korppujauhot
- tavallinen olut ja kotikalja
- lakritsi
Gluteenittomassa ruokavaliossa sallittuja viljoja ja viljoista valmistettavia tai niitä vastaavia tuotteita ovat:
- ns. puhdaskauratuotteet
- riisi
- maissi
- hirssi
- quinoa eli kvinoa
- tattari
- amarantti
- soija
- teff
- saago
- psyllium
- ksantaani
- perunakuitu
- kaurakuitu
- guarkumi
- kotimainen paahdettu pellavarouhe
- popcorn
Puhdaskaura tarkoittaa kauraa, joka on viljelty ja käsitelty niin, ettei siihen ole sekoittunut yhtään gluteenittomassa ruokavaliossa vältettäviä viljoja. Tavallisissa kauratuotteissa voi olla jäämiä muista viljoista.
Ruokavaliohoitoa vain ammattilaisten ohjauksessa
Jos kokee, että viljatuotteiden välttäminen helpottaa vatsavaivoja, niitä voi vältellä. Gluteenitonta ruokavaliota ei kuitenkaan pidä aloittaa omin päin. Erityisesti täysjyvävilja sisältää runsaasti erilaisia hivenaineita, joita keho tarvitsee. Lisäksi keliakiatutkimuksista ei saa luotettavaa tulosta, jos käytössä on gluteeniton ruokavalio.
Kannattaakin keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, miten gluteenitonta ruokavaliota noudattaessa saa turvattua tarvitsemansa vitamiinien ja hivenaineiden saannin. Gluteenitonta ruokavaliota on syytä kokeilla lääkärin ja aiheeseen perehtyneen ravitsemusterapeutin valvonnassa.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että gluteenittoman ruokavalion noudattaminen johtaa helposti kuidun ja mineraalien saannin vähenemiseen. Samalla sokereiden käyttö lisääntyy.
Biotiini pitää hiukset ja ihon kesäkunnossa
Lue lisää
FODMAP-ruokavalio – vältä nämä sudenkuopat
Lue lisää
FODMAP-ruokavalio – tarkista lista ruoka-aineista
Lue lisää
Ainoa-tuotteiden lähtökohtana on vastuullisuus
Lue lisää
Liikunta on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin avaintekijä
Lue lisää
Allergiaoireet vaihtelevat – tarkista oireet täältä
Lue lisää
Laktoosi-intoleranssi – oireet ja vinkit arkeen
Lue lisää
B12-vitamiinin saantisuositus tuplaantui
Lue lisää
Yhteistyössä: IBD ei lannista Elmo Lakan tavoitteita
Lue lisää
Raskauspahoinvointi vie voimat – lue selviytymisvinkimme
Lue lisää
Onko sinulla diabetes? – Varmista riittävä B12-vitamiinin saanti
Lue lisää
Kuulantyöntäjän treeni huomioi hormonikierron
Lue lisää
Tiesitkö tämän D-vitamiinista?
Lue lisää
Kuiva iho kaipaa kosteutusta ja ravinteita
Lue lisää
Vaikuttavatko lisäaineet IBS-oireisiin?
Lue lisää