Vitamiinit hiuksille – tue sisäistä hyvinvointia
Kauniit hiukset eivät synny pelkästään sopivien shampoiden ja muiden hiustenhoitotuotteiden ansiosta. Myös sillä, millaisia vitamiineja elimistösi saa, on merkitystä.
Hius kasvaa, kun hiukseen tulee lisää soluja. Hiuksen solut muodostuvat päänahassa olevassa hiusnystyssä, joka sijaitsee karvatupen pohjassa.
Hiusnystyssä sijaitsee verisuonisto, ja ravintoaineet imeytyvät siihen karvatupen ympärillä olevan hiussuoniston kautta. Siksi myös hiusten hyvinvoinnille on tärkeää, että verenkierrossa ei ole häiriöitä. Esimerkiksi tupakointi heikentää ääreisverenkiertoa eikä siksi ole hyväksi hiuksillekaan.
Ainoa Biotiini
Ainoa-tuotteet sopivat kaikkiin erityisruokavalioihin, allergisille sekä vegaaneille.
Vitamiinit hiusten hyvinvoinnissa
Hiusten hyvinvointiin voi liittyä monenlaisia haasteita. Ongelmia voivat tuottaa esimerkiksi:
- hiusten ohentuminen
- hiustenlähtö
- hiusten hidas kasvu tai kasvamattomuus
- kuivat hiukset
- ohuet hiukset
- hiusten hauraus
Onneksi on myös tiedossa monia vitamiineja ja hivenaineita, jotka edistävät hiusten hyvinvointia.
Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen on määritellyt joitakin vitamiineja ja hivenaineita, joiden vaikutus hiusten hyvinvoinnille on todistettu luotettavissa tutkimuksissa. Tällaisia ravintoaineita ovat:
- biotiini
- sinkki
- seleeni
- kupari, joka vaikuttaa hiusten väripigmenttiin
Myös riittävä proteiinin, raudan ja omega-3-rasvahappojen saanti edistää hiusten hyvinvointia. Lisäksi on useita muita vitamiineja, jotka vaikuttavat välillisesti hiusten hyvinvointiin.
Biotiini ja hiusten hyvinvointi
Biotiini eli B7-vitamiini on epäilemättä tunnetuimpia hiusten hyvinvointiin vaikuttavia vitamiineja. Hiusten lisäksi se edistää todistetusti myös ihon sekä kynsien hyvinvointia.
Biotiini voi auttaa hiustenlähtöön, jos sen taustalla on B7-vitamiinin liian vähäinen saanti. Perinnöllistä hiustenlähtöä biotiini ei kuitenkaan pysäytä. Kuitenkin se voi siinäkin tapauksessa vahvistaa olemassa olevien hiusten hyvinvointia.
Ihmisen ikääntyessä päänahan verenkierto heikkenee. Myös monet ulkoiset tekijät voivat heikentää veren sekä hapen kulkeutumista hiustuppeen. Tällöin myös vitamiinien ja ravinteiden saanti vaikeutuu. Biotiini edistää proteiinien aineenvaihduntaa hiusjuurissa ja ylläpitää siten hiusten terveyttä.
Biotiinin edulliset vaikutukset hiusten kuntoon näkyvät muutaman kuukauden kestäneen käytön jälkeen.
Biotiinia saa ravinnosta muun muassa
- kananmunasta
- sisäelimistä
- pähkinöistä ja manteleista
- täysjyvätuotteista
- soijapavuista
- banaanista
Kananmunien kohdalla on kuitenkin syytä huomioida, että raa’assa valkuaisessa oleva avidiini heikentää biotiinin imeytymistä. Kypsennetyn valkuaisen kohdalla vastaavaa vaikutusta ei ole.
Lisäksi biotiinin saanti ruoasta voi heikentyä, jos henkilöllä on suolistosairaus kuten Crohnin tauti, imeytymishäiriö tai bakteerikannan häiriötila. Myös jotkin lääkkeet heikentävät biotiinin imeytymistä.
C-vitamiini tukee kollageenin muodostumista
C-vitamiinin merkitys hiuksille on moniosainen. Ensinnäkin C-vitamiini on tärkeässä osassa kollageenin muodostumiselle, sillä se edistää elimistön omaa kollageenisynteesiä. Kollageeni on hiuksia vahvistava proteiini.
C-vitamiini myös suojaa elimistöä vapailta radikaaleilta. Lisäksi C-vitamiini edistää raudan imeytymistä. Jos elimistön rautapitoisuus on liian alhainen, se voi osaltaan edistää hiustenlähtöä.
Hyviä C-vitamiinin lähteitä ovat:
- ruusunmarja
- paprika
- sitrushedelmät
- marjat, kuten tyrni, lakka ja mansikka
D-vitamiinin saanti kannattaa varmistaa
D-vitamiinin merkitystä hiusten hyvinvoinnille ei vielä osata tarkasti määritellä. Toisaalta on kuitenkin havaittu yhteys alhaisten D-vitamiinitasojen ja pälvikaljun välillä.
Koska D-vitamiini on muutenkin tärkeää elimistölle, sen riittävästä saannista on hyvä pitää huolta.
Kesäisin iholle paistava aurinko muodostaa lähtökohtaisesti tarvittavan määrän D-vitamiinia. Muita hyviä D-vitamiinin lähteitä ovat muun muassa rasvainen kala sekä D-vitaminoidut elintarvikkeet, kuten vitaminoidut maitotuotteet ja kasvimaitotuotteet.
A-vitamiinia tarvitaan kiiltäviin hiuksiin
Kaikki solut tarvitsevat kasvuunsa A-vitamiinia. Hiusten hyvinvoinnille merkittävää on myös A-vitamiinin rooli talinmuodostuksessa. Tali kosteuttaa päänahkaa ja auttaa pitämään hiukset terveinä.
Koska A-vitamiini kuuluu rasvaliukoisiin vitamiineihin, sen liikasaantia tulee välttää. Terveellistä, monipuolista ruokavaliota noudattaessa ei liikasaannista tarvitse huolehtia. A-vitamiinin puutos puolestaan aiheuttaa hiustenlähtöä.
A-vitamiinin esiastetta karoteenia on muun muassa:
- porkkanoissa
- pinaatissa
- kurpitsassa
Eläinkunnan tuotteista erityisen A-vitamiinipitoista on maksa ja kalanmaksaöljy.
Muut hiusten hyvinvointiin vaikuttavat tekijät
Vaikka vitamiinit ja hivenaineet ovat tärkeitä hiusten hyvinvoinnille, niiden lisäksi hiusten hyvinvointiin vaikuttavat monet muut tekijät.
Osaan näistä ei voi itse vaikuttaa, vaan oma tilanne on paras hyväksyä. Tällaisia tekijöitä ovat mm.
- ikä
- geenit
Onneksi moneen asiaan voi itsekin vaikuttaa:
- hiustenhoitotavat ja -tottumukset
- dieetit
- stressitasot
Erittäin niukka tai ruoka-aineita rajoittava dieetti voi vaikuttaa selvästi myös hiusten hyvinvointiin. Elimistö priorisoi tärkeät elintoiminnot, jos ravintoaineita on tarjolla rajallisesti. Siksi esimerkiksi tilapäisen dieetin aikana voi olla tarpeen huolehtia riittävästä ravintoaineiden saannista esimerkiksi monivitamiinivalmisteen avulla.
Osittain vaikutettaviin asioihin kuuluu myös hormonitaso. Hormonitasojen vaihtelu, esimerkiksi vaihdevuosien tai raskauden aikana, voi vaikuttaa myös hiusten hyvinvointiin. Tarvittaessa vaihdevuosien hormonivaihteluiden vuoksi voi kääntyä asiantuntevan lääkärin puoleen.
Toinen mahdollisesti muutettava asia on lääkitys. Useat lääkkeet voivat heikentää hiusten hyvinvointia ja aiheuttaa esimerkiksi hiustenlähtöä. Jos ongelma on merkittävä, voi hoitavan lääkärin kanssa selvittää, voisiko lääkitys olla vaihdettavissa hiuksille hellävaraisempaan vaihtoehtoon.
Lähteet:
Yliopiston apteekki
Healthline
Biotiini pitää hiukset ja ihon kesäkunnossa
Lue lisää
FODMAP-ruokavalio – vältä nämä sudenkuopat
Lue lisää
FODMAP-ruokavalio – tarkista lista ruoka-aineista
Lue lisää
Ainoa-tuotteiden lähtökohtana on vastuullisuus
Lue lisää
Liikunta on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin avaintekijä
Lue lisää
Allergiaoireet vaihtelevat – tarkista oireet täältä
Lue lisää
Laktoosi-intoleranssi – oireet ja vinkit arkeen
Lue lisää
B12-vitamiinin saantisuositus tuplaantui
Lue lisää
Yhteistyössä: IBD ei lannista Elmo Lakan tavoitteita
Lue lisää
Raskauspahoinvointi vie voimat – lue selviytymisvinkimme
Lue lisää
Onko sinulla diabetes? – Varmista riittävä B12-vitamiinin saanti
Lue lisää
Kuulantyöntäjän treeni huomioi hormonikierron
Lue lisää
Tiesitkö tämän D-vitamiinista?
Lue lisää
Kuiva iho kaipaa kosteutusta ja ravinteita
Lue lisää
Vaikuttavatko lisäaineet IBS-oireisiin?
Lue lisää