Vatsaystävällinen rautatabletti – onko sellaista olemassa?

Vatsaystävällinen rautavalmiste – rautatabletti tai -kapseli – kuulostaa monen korvaan mahdottomalta yhdistelmältä.

Erityisesti herkkävatsaiset, mutta myös monet muutkin, voivat saada rautatableteista erilaisia vatsa- ja suolisto-oireita.

Haitat ovat yksilöllisiä ja vaihtelevat. Valmiste, joka sopii hyvin yhdelle, saattaa aiheuttaa haittoja toiselle. Sama tuote voi myös aiheuttaa eri ihmisillä erilaisia oireita. Mahdollisia haittavaikutuksia voivat olla muun muassa:

  • mahavaivat
  • ummetus
  • ripuli
  • huonovointisuus
  • närästys
  • oksentelu

Ainoa Rauta + C

Lisäaineeton ja vahva rautavalmiste, hyvin imeytyvä 2+ ferrosulfaatti-muoto, C-vitamiini ja hapon kestävä hitaasti liukeneva vatsaystävällinen kapseli.

Ainoa-tuotteet sopivat kaikkiin erityisruokavalioihin, allergisille sekä vegaaneille.

Mahdollisimman vatsaystävällinen rauta

Vähiten sivuvaikutuksia kaikkinensa sekä erityisesti maha-suolikanavassa aiheuttaa ferrosulfaatti, joka on yhdistetty mukoproteaasiin eli ns. mahan limakalvoa suojaavaan aineeseen. Tällaiseen tulokseen tuli laaja tutkimuskatsaus, joka tarkasteli yli sadan kliinisen tutkimuksen tuloksia. Mukana tutkimuskatsauksessa oli yli 10 000 hoidettua potilasta.

Ainoa Rauta+C -valmisteen rauta on 2+ ferrosulfaatti -muodossa ja mukoproteaasina toimii gellaanikumi. Se muodostaa hydroksipropyylimetyyliselluloosan kanssa hapon kestävän ja vasta ohutsuolen alkupuolella liukenevan kapselin.

Kapselissa oleva gellaani suojaa kapselia mahahapoilta eli vatsalaukun matalalta pH:lta. Ohutsuolessa pH nousee eli happamuus vähenee, jolloin gellaanipintainen kapseli liukenee ja vapauttaa sisällön.

Näin vältytään vatsaoireilta ja kapselin rauta vapautuu elimistön käyttöön siinä kohdassa ruoansulatusta, jossa rauta imeytyy elimistöön.

Vinkkejä herkkävatsaiselle

Jos rautavalmiste aiheuttaa vatsalle ongelmia, voi aluksi kokeilla rautavalmisteen ottamista vain joka toinen päivä.

Yleensä rautatabletti suositellaan otettavaksi tyhjään mahaan, jotta se imeytyisi parhaiten. Tämä voi aiheuttaa ongelmia herkkävatsaisille.

Jos rautaa ei voi sen aiheuttamien vatsaoireiden vuoksi ottaa tyhjään mahaan, voi raudan kanssa yhtä aikaa syödä jotakin c-vitamiinipitoista. C-vitamiini edistää raudan imeytymistä, joten näin voi kompensoida yhtäaikaisen syömisen aiheuttamaa heikennystä raudan imeytymiseen.

Yleensä erilaisia tuotteita kokeilemalla herkkävatsainenkin löytää itselleen sopivan rautavalmisteen.

Rautatabletti ja toinen tabletti naisen kämmenellä.
Raudan imeytymisen kannalta kaikenlaisia tabletteja ei kannata syödä yhtä aikaa.

Raudan imeytyminen riippuu monesta tekijästä

Raudan imeytymiseen vaikuttavat monet seikat. Yksi vaikuttavista tekijöistä on elimistön rautavaranto: Jos varastot ovat heikot, rauta imeytyy tehokkaammin. Rautavarastojen ollessa kunnossa imeytyminen on puolestaan heikompaa.

Rautalisät ovat usein vahvoja ja niissä on huomattavasti enemmän rautaa kuin mitä päivittäinen tarve on.

Syynä on se, että raudan imeytyminen on varsin heikkoa. Arviolta 15 prosenttia ruoan sisältämästä raudasta imeytyy, naisilla tämä osuus on noin 13 prosenttia, miehillä vain kuusi.

Parhaiten imeytyvä rauta on tutkimusten mukaan muodoltaan 2+ eli kaksiarvoinen rauta, jota myös ferrosulfaatti edustaa. Joidenkin tutkimusten mukaan rauta-annoksen ottaminen aamulla edistää sen imeytymistä.

Hyvin herkkävatsainen voi kokeilla raudan ottamista pelkän veden sijaan jonkin c-vitamiinipitoisen kanssa. Sen sijaan kalsiumia sisältäviä tuotteita ei raudan kanssa kannatta syödä, sillä ne puolestaan heikentävät raudan imeytymistä.

Suosituksena on, että jos rautavalmisteen lisäksi käytössä on kalsiumlisä, näiden ottamisen väli olisi ainakin neljä tuntia.

Raudan imeytymistä heikentäviä aineita ovat muun muassa:

  • maito, juusto
  • kalsiumilla täydennetyt kasviperäiset tuotteet
  • kahvi
  • tee
  • kaakao
  • fytaatit, joita on erityisesti leseissä

Raudan imeytyminen voi häiriytyä myös siinä tapauksessa, jos henkilöllä on suoliston imeytymishäiriötä aiheuttavia sairauksia, kuten tulehduksellinen suolistosairaus tai keliakia.

Pysyvää lääkitystä noudattavien kannattaa hankkia rautakuuri apteekista. Silloin ostaessa voi selvittää apteekin henkilökunnalta, pitääkö lääkityksen ja rautavalmisteen yhteiskäytössä huomioida joitakin tekijöitä. Rauta voi vaikuttaa lääkkeen imeytymiseen ja lääke raudan imeytymiseen.

Raudantarve vaihtelee

Raudantarve vaihtelee huomattavasti sukupuolen ja iän mukaan.

Miehillä raudan päivittäinen saantisuositus on 9 milligrammaa. Hedelmällisessä iässä olevilla naisilla päivittäinen tarve on 15 milligrammaa, sillä kuukautisvuoto lisää raudan poistumista elimistössä huomattavasti. Nuorilla tytöillä ja vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla päivittäinen tarve on 9 mg.

Finnravinto 2012 -tutkimuksen mukaan raudan päivittäinen saanti on miehillä keskimäärin 13 mg, naisilla päivittäinen saanti on vain 10 mg.

Erityisesti niiden naisten, joilla on runsaat kuukautiset, onkin syytä tarkkailla päivittäistä raudan saantiaan. Se on yleisin syy naisten liian alhaisille rautavarannoille. Iäkkäillä henkilöillä ja miehillä puolestaan raudan lisääntyneen tarpeen taustalla on tavanomaisesti verenvuoto ruoansulatuskanavassa.

Tietyt ruokavalioltaan erityiset ryhmät, kuten vegaanit ja erilaisista suolistosairauksista kärsivät, tarvitsevat yleisesti lisärautaa.

Nainen juoksee rannalla
Kun elimistössä on tarpeeksi rautaa, riittää voimia myös liikkumiseen.

Raudasta on elimistölle monenlaista hyötyä

Raudalla on elimistössä monenlaisia tehtäviä. Tunnetuimpia niistä on raudan osallisuus hapenkuljetukseen elimistössä.

Rauta vaikuttaa hemoglobiinin hapenkuljetuskykyyn. Hemoglobiini on se punasolujen osa, jonka avulla happi kulkee elimistössä.

Happi sitoutuu vereen keuhkoissa ja leviää sieltä verenkierron kautta koko elimistöön.

Elimistössä rauta varastoituu luuytimeen, pernaan ja maksaan.

Sen lisäksi, että rauta osallistuu hapenkuljetukseen elimistössä, sillä on paljon muitakin tehtäviä. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on hyväksynyt raudalle runsaasti terveysväittämiä eli tieteellisesti todistettuja tehtäviä.

Raudan tehtäviin kuuluvat:

  • vaikuttaa punasolujen ja hemoglobiinin tuotantoon
  • vaikuttaa normaaliin kognitiiviseen toimintaan
  • vaikuttaa normaaliin energiantuotantoon
  • vahvistaa vastustuskykyä
  • vähentää väsymystä ja uupumusta
  • osallistuu solunjakautumisprosessiin
  • vaikuttaa lasten normaaliin kognitiiviseen kehitykseen

Siksi elimistön rautatasapainosta on tärkeä huolehtia ja nähdä vaikka vaivaakin itselle sopivan rautavalmisteen löytämisessä.

Lähteet:
Potilaan lääkärilehti
National Library of Medicine
Duodecim Terveyskirjasto

Ainoa Rauta + C

Lisäaineeton ja vahva rautavalmiste, hyvin imeytyvä 2+ ferrosulfaatti-muoto, C-vitamiini ja hapon kestävä hitaasti liukeneva vatsaystävällinen kapseli.