Tiesitkö tämän D-vitamiinista?

D-vitamiinia saa kesäaikaan runsaasti sen parhaasta lähteestä, auringosta.

D-vitamiinia syntyy iholla auringonvalon vaikutuksesta. Riittävän päivittäisen annoksen saa kesällä keskipäivän aikaan jo vartissa, jos ulkona on auringonvalossa kasvot ja käsivarret paljaana ilman aurinkorasvaa. Auringonvalon haitallisten vaikutusten vuoksi sen pidempään ilman aurinkosuojaa ei kannatakaan olla.

Ihmiselle D-vitamiini on tärkeää monesta syystä. D-vitamiini on monta hyvää ominaisuutta:

  • vahvistaa vastustuskykyä
  • edistää normaalia luustoa
  • edistää normaalia lihastoimintaa
  • edistää hampaiden hyvinvointia
  • vaikuttaa solujen jakautumisprosessiin
  • edistää kalsiumin ja fosforin toimintaa elimistössä

D-vitamiinia on tutkittu viime aikoina aktiivisesti ja olemmekin keränneet tähän artikkeliin viimeisintä tutkimustietoa tästä tärkeästä vitamiinista.

Ainoa D3-vitamiini

Kasviperäinen ja aktiivinen D3-vitamiini, peräisin jäkälästä. Luuston ja koko kehon hyvinvointiin.

Ainoa-tuotteet sopivat kaikkiin erityisruokavalioihin, allergisille sekä vegaaneille.

Neljäsosa nuorista saa liian vähän D-vitamiinia

Vastikään julkaistu Itä-Suomen yliopiston tekemä tutkimus osoittaa, että suomalaisista nuorista neljäsosa ei saavuta D-vitamiinin päivittäistä saantisuositusta, joka on 10 μg ravinnosta ja vitamiinilisästä.

Osittain syynä on se, ettei 29 prosenttia nuorista käytä ollenkaan D-vitamiinilisää. Se olisi kuitenkin tärkeä erityisesti talviaikaan, jolloin Suomessa auringonvalolla ei ole merkitystä D-vitamiinin saannin kannalta.

Samaisessa tutkimuksessa havaittiin, että D-vitamiinilisä on tärkein D-vitamiinin lähde nuorille, sillä se kattoi lähes puolet D-vitamiinin kokonaissaannista.

Nuorten merkittävimmät D-vitamiinin lähteet ravinnosta ovat:

  • maitovalmisteet 25 %
  • rasvat 17 %
  • kala 5 %

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan 2–18-vuotiaiden lasten ja nuorten pitäisi käyttää 7,5 μg D-vitamiinilisää ympäri vuoden.

Nuori mies ottaa D-vitamiinin.
Kolme neljästä nuoresta ottaa suositellut D-vitamiinilisän.

D3-vitamiinilisä tärkeä tartuntatautien ehkäisyssä

Itä-Suomen yliopiston tutkimus tukee sitä tietoa, että D-vitamiini vahvistaa ihmisen vastustuskykyä.

Vuonna 2022 julkaistussa tutkimuksessa ihmisen veren immuunisoluja altistettiin tauteja aiheuttavien bakteerien ja hiivasienen rakenneosille. Solut altistettiin myös D-vitamiinille ennen immuunialtisteita, samanaikaisesti tai niiden jälkeen.

Tutkimus osoitti, että D-vitamiinin toiminta infektiolta suojaamiseksi oli tehokkainta silloin, kun D-vitamiini oli saatu ennakkoon.

Tutkijat tulivatkin siihen tulokseen, että tämän tutkimuksen perusteella D3-vitamiinilisällä voi olla tärkeä rooli tartuntatautien ja niiden vakavien oireiden ehkäisyssä.  

Itä-Suomen yliopistossa on tutkittu myös muun muassa D-vitamiinilisän yhteyttä masennusoireisiin, D-vitamiinilisän yhteyttä melanoomaan ja päivittäisen D-vitamiinilisän käytön yhteyttä syöpäkuolleisuuteen.

Yksilöllinen D-vitamiinin tarve?

D-vitamiinia on tutkittu viime vuosina erittäin ahkerasti ja monipuolisesti. Tutkimusten lisäksi on käyty myös paljon keskusteluja siitä, mikä on esimerkiksi suomalaisille tavoiteltava D-vitamiinin taso.

Oman lisänsä keskusteluun tuo se, että D-vitamiinin mittaus täytyisi tehdä aina samassa laboratoriossa. Syynä on se, että laboratorioiden mittausmenetelmät eroavat toisistaan, jolloin lukemat eivät ole välttämättä keskenään vertailukelpoisia.

Joitakin vuosia sitten julkaistu tutkimus antoi myös viitteitä, että D-vitamiinilisän tarve voi riippua yksilöllisestä D-vitamiinivasteesta. Tämä luo oman lisänsä keskusteluun siitä, mikä on riittävä D-vitamiinitaso ja sopiva päivittäinen D-vitamiinilisän määrä.

D-vitamiinilisän tarve voi riippua yksilöllisestä D-vitamiinivasteesta.

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa arvioitiin, ettei yksilöllistä D-vitamiinilisän tarvetta voi määrittää pelkästään elimistön D-vitamiinistatusta määrittelevällä kalsidiolipitoisuuden mittauksella.

Tutkimuksessa havaittiin, että D-vitamiinilisän aikaansaama vaste on yksilöllinen, ja tutkijat päätyivät jakamaan osallistuja korkean, keskinkertaisen ja matalan vasteen ryhmiin. Tähän ryhmään perustuen voitaisiin määrittää sopivin D-vitamiinilisän määrä.

Tutkijoiden arvioin mukaan noin neljäsosalla ihmisistä vaste on matala. Heillä D-vitamiinin tavoitetaso on syytä asettaa korkealle ja myös vitamiinilisän täytyy olla vahva, jotta D-vitamiinin terveyshyödyt toteutuvat.

D-vitamiinia mitataan verikokeella.
D-vitamiinin mittaukset kannattaa tehdä samassa laboratoriossa, sillä menetelmät vaihtelevat.

Päivittäinen D-vitamiinilisä tarpeen monelle

Sillä aikaa, kun tutkijat selvittävät D-vitamiiniin liittyviä epäselviä asioita, kannattaa jokaisen pitää huolta riittävästä päivittäisestä D-vitamiinin saannistaan. Tämänhetkiset ravitsemussuositukset ovat hyvä lähtökohta vitamiinin saannin varmistamiseksi.

Viralliset saantisuositukset iän, kokonaissaannin ja D-vitamiinilisän perusteella:

  • 1-vuotiaat kokonaissaanti 10 µg/vrk , lisä 10 µg/vrk ympäri vuoden
  • 2–17-vuotiaat kokonaissaanti 10 µg/vrk, lisä 7,5 µg/vrk ympäri vuoden
  • 18–74-vuotiaat kokonaissaanti 10 µg/vrk, lisä 10 µg/vrk tarvittaessa
  • yli 75-vuotiaat kokonaissaanti 20 µg/vrk, lisä 20 µg/vrk ympäri vuoden
  • raskaana olevat ja imettävät naiset kokonaissaanti 10 µg/vrk, lisä 10 µg/vrk ympäri vuoden

Aikuisten kohdalla tarvittaessa tarkoittaa tilannetta, jossa ei käytetä päivittäin D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja/tai kalaa loka–maaliskuussa. Lisäksi hyvin vähän ulkona oleskeleville, peitetysti pukeutuville ja tummaihoisille suositellaan 20 mikrogrammaa/päivä ympäri vuoden.

D-vitamiinin saannille on myös määritelty turvallisen päivittäisen saannin yläraja, joka on 100 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Lähteet:
Itä-Suomen yliopisto
Itä-Suomen yliopisto  

Ainoa D3-vitamiini

Kasviperäinen ja aktiivinen D3-vitamiini, peräisin jäkälästä. Luuston ja koko kehon hyvinvointiin.