Paras monivitamiini riippuu omasta tarpeesta

Vitamiinien ja hivenaineiden paras lähde on monipuolinen ja terveellinen ruokavalio. Monivitamiini ei korvaa tätä, mutta kuitenkin joissakin tapauksessa monivitamiinitabletti voi olla erittäin hyvä lisä päivittäisen vitamiini- ja hivenainetarpeen varmistamiseen.

Mikä sitten on paras monivitamiini, riippuu tilanteesta ja omasta tarpeesta. Tässä artikkelissa tarkastelemme, mitä jokaisen kannattaa ottaa huomioon valitessaan itselleen parasta monivitamiinia.

Ensinnäkin kannattaa valita luotettava ja laadukas monivitamiini, josta voi olla varma, että se sisältää juuri niitä vitamiineja ja hivenaineita, joita sen luvataankin sisältävän. Eikä myöskään muuta kuin mitä purkin kylkeen on listattu. Esimerkiksi ulkomaisista verkkokaupoista tilatessa ei aina voi olla täysin varma tästä.

Ainoa Monivitamiini

Lisäaineeton ja vegaaninen monivitamiini, jossa huomioitu tämän päivän aktiivinen elämäntapa ja erityisruokavaliot. Monipuolinen ja vahva kattaus mm. B-vitamiineja, kasviperäistä ja aktiivista D3-vitamiinia, sinkkiä sekä jodia.

Ainoa-tuotteet sopivat kaikkiin erityisruokavalioihin, allergisille sekä vegaaneille.

Tiedä millaista monivitamiinia syöt

Monivitamiinitablettia valitessa kannattaa myös tarkistaa, mitä vitamiineja ja hivenaineita juuri kyseinen tuote sisältää. Itselle hyvä monivitamiinivalmiste on sellainen, joka sisältää oman tarpeen mukaisia ainesosia.

Toisaalta haasteellisen tilanteesta tekee se, että vitamiinien ja hivenaineiden imeytyminen elimistössämme on yllättävän yksilöllistä. Jos imeytyminen on heikkoa, voi tarve olla suurempi kuin mitä keskimääräinen suositeltu päiväsaanti.

Monivitamiineissa kannattaa ottaa selvää, millaisissa muodoissa siinä käytetyt vitamiinit ja hivenaineet ovat.

Monivitamiineissa kannattaa myös ottaa selvää, millaisissa muodoissa siinä käytetyt vitamiinit ja hivenaineet ovat. Esimerkiksi D-vitamiinin on tärkeää olla paremmin imeytyvässä D3-muodossa eikä hinnaltaan edullisemmassa D2-muodossa.

Samalla kannattaa varmistaa, ettei tuote sisällä sellaisia lisä-, väri- tai aromiaineita, jotka ovat itselle soveltumattomia. Esimerkiksi makeutusaineet tai väriaineet voivat aiheuttaa joillekin ongelmia.

Apteekki on hyvä paikka ostaa monivitamiini

Apteekki on turvallinen paikka ostaa monivitamiini. Tämä on erityisen tärkeää silloin, jos itsellä on pysyvä lääkitys. Apteekin ammattilaiset osaavat kertoa, jos lääkityksen ja monivitamiinin yhteisvaikutuksessa on jotakin erityistä huomioitavaa.

Apteekin henkilökunta osaa myös neuvoa, jos itse monivitamiinin ottamisessa kannattaa huomioida tiettyjä seikkoja.

Paras monivitamiini voi olla myös tietyssä muodossa. Esimerkiksi kapselissa oleva monivitamiini voidaan tarvittaessa avata ja sekoittaa ruoan joukkoon. Tämä on kätevää esimerkiksi silloin, jos nielemisen kanssa on ongelmia tai monivitamiini täytyy saada syötettyä sitä tarvitsevalle henkilölle huomaamattomasti.

Vaaka ja hyppynaru lattialla.
Paljon liikkuva laihduttaja voi tarvita monivitamiinia, jossa on ainakin rasvaliukoisia vitamiineja, C-vitamiinia ja rautaa.

Mikä on oma tarpeesi?

Paras monivitamiini riippuu pitkälti yksilöllisestä tilanteesta, sillä tarpeet vaihtelevat. Tarpeeseen voivat vaikuttaa esimerkiksi:

  • elämäntilanne
  • erityisruokavalio
  • sairaudet

Esimerkiksi raskausaikana on tiettyjä vitamiineja ja hivenaineita, joille on erityistä tarvetta. Esimerkiksi foolihapon tarve on erityisen suuri. Raskausajan monivitamiinissa ei kuitenkaan kannata olla A-vitamiinia, sillä huomattavasti liian suuri A-vitamiinin saanti voi aiheuttaa sikiölle kehitysongelmia tai lisätä keskenmenon riskiä.

On kuitenkin syytä huomata, että sikiölle vaarallinen ylisuuri A-vitamiiniannos on yli 7500 mikrogrammaa vuorokaudessa, millaisia pitoisuuksia luotettavissa kotimaisissa monivitamiineissa ei tyypillisesti ole.  Liian suuri A-vitamiiniannos voi lisätä riskiä sikiön hermoston, luuston ja sydämen epämuodostumille. Suositus kuitenkin on, että raskaana oleva saa ravinnostaan vuorokaudessa 800 mikrogrammaa A-vitamiinia.

Hedelmällisessä iässä olevan naisen kannattaa yleensä valita sellainen monivitamiini, jossa on rautaa. Erityisesti näin on siinä tapauksessa, että kuukautiset ovat runsaat ja sen myötä veren mukana poistuu runsaasti rautaa elimistössä.

Laihduttajan monivitamiini

Monipuolinen ruokavalio on aina ensisijainen ravintoaineiden lähde. Haasteita syntyy silloin, kun ruokavaliota joutuu syystä tai toisesta rajoittamaan.

Esimerkiksi laihduttaessa voi nautittu ruokamäärä olla huomattavan pieni. Kun ruoka-annokset ovat pieniä, myös niistä saatujen ravinteiden määrä pienenee. Tästä voi seurata puutoksia, varsinkin jos laihdutus jatkuu pitkään.

Tällaisessa tilanteessa monivitamiinin säännöllinen syöminen varmistaa sen, ettei laihdutusaikana kehity vitamiinien tai hivenaineiden puutoksia. Jos laihduttajalla on lisäksi perussairauksia tai muuta erityistä huomioitavaa, on vitamiinien ja hivenaineiden saamisesta erityisen tärkeä pitää huolta.

Jos ruokavaliossa on hyvin vähän rasvaa, kannattaa erityisesti huolehtia, että käytetyssä monivitamiinissa on rasvaliukoisia vitamiineja. Jos laihduttamiseen liittyy myös aktiivista urheilua, on syytä huolehtia magnesiumin, raudan ja C-vitamiinin saannista.

Kun ruokavaliossa ei ole mitään eläinperäistä, monivitamiinissa on tärkeää olla B12-vitamiinia, D-vitamiinia ja jodia.

Vegaanin monivitamiini sisältää B12-vitamiinia

Vegaanista ruokavaliota noudattavan on tärkeää pitää huolta B12-vitamiinin saannistaan. Sitä ei ole käytännössä lainkaan luontaisesti vegaanisessa ruokavaliossa, koska B12-vitamiini on eläinperäistä.

Koska B12-vitamiini vaikuttaa muun muassa hermoston toimintaan, normaaliin psykologiseen toimintaan, vastustuskykyyn ja väsymykseen, sitä tarvitaan vegaanin monivitamiinissa.

Lisäksi vegaanista ruokavaliota noudattavalle parhaassa monivitamiinissa on myös luuston ja koko kehon hyvinvointia edistävää D-vitamiinia sekä jodia, joka edistää kilpirauhasen normaalia toimintaa ja vaikuttaa niin kognitiiviseen kuin hermoston toimintaankin.

Siksi vegaanin kannattaa varmistaa, että hänen käyttämässään monivitamiinissa on

  • B12-vitamiinia
  • D-vitamiinia
  • jodia

Allergiat ja imeytymishäiriöt vaikuttavat valintaan

Myös allergiat voivat vaikuttaa monivitamiinituotteen valintaan. Jälleen kerran on syytä tarkastella tuoteselostetta, ettei esimerkiksi lisäaineissa ole mitään omaan allergiaan soveltumattomia ainesosia.

Lisäksi allergian aiheuttamat ruokarajoitteet voivat vaikuttaa siihen, mille vitamiineille tai hivenaineille henkilöllä on erityistä tarvetta.

Esimerkiksi viljatonta ruokavaliota noudattavien on tärkeä huolehtia muuten hivenaineiden saannista, sillä täysjyväviljatuotteet ovat monen hivenaineen tärkeä lähde.

Keliakiaa sairastavien täytyy huolehtia riittävästä foolihapon saannista. Lisäksi jos ohutsuolta joudutaan esimerkiksi tulehduksellisten suolistosairauksien vuoksi leikkaamaan tai sen loppuosa poistetaan, täytyy varmistaa riittävä B12- ja D-vitamiinien saanti.

Myös mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen on tyypillistä, että monivitamiinivalmistetta sekä joitakin muitakin ravintolisiä täytyy käyttää koko loppuelämän ajan.

Lähteet:
Itä-Suomen yliopiston tutkimus
Yliopiston apteekki
Terveyskylä

Ainoa Monivitamiini

Lisäaineeton ja vegaaninen monivitamiini, jossa huomioitu tämän päivän aktiivinen elämäntapa ja erityisruokavaliot. Monipuolinen ja vahva kattaus mm. B-vitamiineja, kasviperäistä ja aktiivista D3-vitamiinia, sinkkiä sekä jodia.