Näin käytät Ainoan kapseleita

Ainoa-tuotteet on pakattu kapseleihin, sillä kapselimuodossa olevaan tuotteeseen tarvitaan mahdollisimman vähän lisäaineita.

Kapseli on tarkoitettu lähtökohtaisesti nieltäväksi kokonaisena runsaan nesteen kanssa. Vesi on erittäin hyvä kyytipoika kapselille. Ottamalla kapselin kanssa lasillisen vettä voi samalla varmistaa riittävää päivittäistä nesteytystä.

Kapselit voi myös rautaa lukuun ottamatta avata. Kapseli koostuu kahdesta osasta. Sen saa avattua tarttumalla napakasti osien päihin ja vetämällä osia toisistaan eroon samalla kiertäen niitä vastakkaisiin suuntiin.

Kapseleita ei kannata päästää kastumaan, jotta avaaminen onnistuisi helpommin.

Kapselin sisällön voi sekoittaa pieneen määrään ruokaa tai juomaa.

Jos sorminäppäryys tai sormien voimat eivät riitä kapselin avaamiseen, voi apuun ottaa sakset ja leikata kapselin auki. Tyhjä kapseli kuuluu bioroskiin.

Avaaminen voi tulla tarpeen nielemisvaikeuksista kärsiville, kuten lapsille tai iäkkäille ihmisille. Kapselin sisällön voi sekoittaa pieneen määrään viileä tai haalea – ei kuumaa – ruokaa tai juomaa. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että koko määrä tulee syötyä, jotta elimistö saa käyttöönsä koko ravintolisäannoksen.

Ainoa Monivitamiini

Lisäaineeton ja vegaaninen monivitamiini, jossa huomioitu tämän päivän aktiivinen elämäntapa ja erityisruokavaliot. Monipuolinen ja vahva kattaus mm. B-vitamiineja, kasviperäistä ja aktiivista D3-vitamiinia, sinkkiä sekä jodia.

Ainoa-tuotteet sopivat kaikkiin erityisruokavalioihin, allergisille sekä vegaaneille.

Tyhjään vatsaan vai ruokailun yhteydessä?

Monet ravintolisät imeytyvät parhaiten tyhjään vatsaan.

Kuitenkin rasvaliukoiset vitamiinit kannattaa syödä ruokailun yhteydessä, jotta ruoan sisältämä rasva edistää vitamiinien imeytymistä.

Rasvaliukoisiin vitamiineihin kuuluvat:

 • D-vitamiini
 • A-vitamiini
 • E-vitamiini
 • K-vitamiini

Rasvaliukoisten vitamiinien kohdalla kannattaa muistaa, että elimistö varastoi niitä eikä vitamiineja kannata nauttia kohtuuttomia määriä.

Jotkin ravintoaineet myös tukevat toistensa imeytymistä. Siksi D-vitamiinia ja kalsiumia kannattaa syödä yhdessä, samoin rautaa ja C-vitamiinia.

Ainoan kapselin materiaali sopii kaikille

Ainoa-kapselit on valmistettu kasviperäisestä hydroksyylipropyylimetyyliselluloosasta (HPMC). HPMC on peräisin havupuusta, männystä tai kuusesta.

HPMC on kapselimateriaalina väritön ja vegaaninen eikä se sisällä:

 • allergeeneja
 • liivatetta
 • makuaineita
 • väriaineita
 • tärkkelystä
 • sokeria
 • maissia
 • vehnää
 • gluteenia
 • laktoosia
 • maitoa
 • luonnonkumia

Käytännössä kapselin materiaali sopii jokaiselle ja se säilyy itsessään hyvin, joten erillisiä säilöntäaineita ei tarvita.

Kulhollinen jogurttia.
Kapselin sisällön voi sekoittaa ruokaan, jolloin ei tarvitse niellä kokonaista kapselia.

Rautakapselia ei kannata avata

Ainoan rautakapseli poikkeaa hieman muista kapseleista. Sitä ei kannata avata, sillä rautakapseli on suunniteltu liukenemaan vasta ohutsuolessa.

Kapselin valmistuksessa on käytetty HPMC:n lisäksi gellaanikumia. Gellaanikumi on vegaanista ja se valmistetaan käymisprosessilla sokerista. Apuna käytetään Pseudomonas elodea -bakteeria. Gellaanikumi kuuluu hyväksyttyihin sakeuttamis- ja stabilointiaineisiin.

Gellaanikumia lisätään kapseliin sen vuoksi, että rautavalmiste olisi mahdollisimman vatsaystävällinen. Moni saa rautalisästä vatsaoireita, sillä rauta voi ärsyttää vatsan limakalvoa.

Rautakapseli on suunniteltu liukenemaan vasta ohutsuolessa.

Kun HPMC:n lisäksi kapselissa on myös gellaanikumia, kapseli ei liukene vielä mahalaukun pH-arvoltaan happamassa ympäristössä. Kapseli jatkaa matkaansa kokonaisena mahalaukusta pH-arvoltaan korkeampaan ohutsuoleen ja liukenee vasta siellä, missä rauta myös imeytyy suoraan suolistossa.

Rautakapselin imeytyminen

Rautakapseli kuuluu niihin harvoihin lisäravinteisiin, joiden ottamisessa kannattaa ottaa huomioon muiden ruoka- ja ravintoaineiden vaikutus.

Useat ruoat ja ravintoaineet vaikuttavat raudan imeytymistä heikentävästi. Tällaisia ovat:

 • kalsium
 • magnesium
 • kahvi
 • tee
 • fytaatit, joita on viljavalmisteissa

Siksi kannattaa pitää huolta, että rautavalmisteiden ja edellä listattujen ruokien ja ravinteiden nauttimisen välillä on mieluiten jopa 4 tuntia.

Rauta imeytyy lähtökohtaisestikin suhteellisen huonosti, siksi imeytymisen rajoituksen kannattaa huomioida.

Raudan imeytymistä puolestaan edistää C-vitamiini. Siksi rautaa suositellaan otettavaksi c-vitamiinipitoisten ruokien tai juomien kanssa. Ainoa Rauta + C sisältää itsessään rautaa, joten sen voi hyvin ottaa myös veden kanssa. Lisäksi kapselin sulaminen vasta ohutsuolessa varmistaa, että sekä rauta että sen imeytymistä edistävä C-vitamiini vapautuvat yhtä aikaa.

Vettä lasketaan hanasta lasiin.
Lasillinen vettä on hyvä kaveri ravintolisälle.

Lääkkeet ja ravintolisät

Lääkkeiden ja ravintolisien yhdistäminen on yleensä ongelmatonta. Suurin osa lääkkeistä on sellaisia, että niitä voidaan hyvin yhdistää ravintolisien kanssa.

Siitä huolimatta kannattaa aina uusien lääkkeiden kohdalla kertoa hoitavalle lääkärille käytössä olevista ravintolisistä. Hän pystyy kertomaan, liittyykö määrättyihin lääkkeisiin ravintolisiin vaikuttavia rajoitteita.

Toinen hyvä tietolähde on apteekki. Siellä osataan kertoa sekä lääkkeiden soveltuvuudessa käytössä olevien ravintolisien kanssa. Samoin ravintolisiä valitessa voi saada asiantuntevia neuvoja niiden käyttöön voimassa olevien lääkitysten yhteydessä.

Lähteet:
Terveyskylä
Fimea

Ainoa Rauta + C

Lisäaineeton ja vahva rautavalmiste, hyvin imeytyvä 2+ ferrosulfaatti-muoto, C-vitamiini ja hapon kestävä hitaasti liukeneva vatsaystävällinen kapseli.