Monivitamiini varmistaa iäkkään henkilön ravinteiden saannin

Monivitamiinin vaikutusta iäkkäiden ihmisten muistiin ja toimintakykyyn on selvitetty yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa.

Tutkimuksessa seurattiin kolmen vuoden ajan yli 65-vuotiaita henkilöitä. Tutkimukseen osallistui noin 2250 henkeä, joiden keski-ikä oli 73 vuotta. Tutkimuksessa päivittäisen monivitamiinin nauttiminen tuki muistin toimintaa.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että normaalia kognitiivista toimintaa tukevia hivenaineita ovat:

  • rauta
  • jodi
  • sinkki

Normaalia psykologista toimintaa tukevat:

  • biotiini eli B7-vitamiini
  • folaatti eli B9-vitamiini
  • kobalamiini eli B12-vitamiini
  • niasiini eli B3-vitamiini
  • tiamiini eli B1-vitamiini
  • pyridoksiini eli B6-vitamiini
  • C-vitamiini
  • magnesium

Ainoa Monivitamiini

Lisäaineeton ja vegaaninen monivitamiini, jossa huomioitu tämän päivän aktiivinen elämäntapa ja erityisruokavaliot. Monipuolinen ja vahva kattaus mm. B-vitamiineja, kasviperäistä ja aktiivista D3-vitamiinia, sinkkiä sekä jodia.

Ainoa-tuotteet sopivat kaikkiin erityisruokavalioihin, allergisille sekä vegaaneille.

Kuka on iäkäs tai vanhus?

Ketä tarkoitetaan, kun puhutaan iäkkäistä tai vanhuksista.

Laki määrittelee iäkkääksi henkilön, jonka fyysinen, kognitiivinen, psyykkinen tai sosiaalinen toimintakyky on heikentynyt. Tämän heikentymisen taustalla on korkean iän myötä alkaneet, lisääntyneet tai pahentuneet sairaudet tai vammat tai korkeaan ikään liittyvä rappeutuminen.

Biologisella iällä on jonkin verran merkitystä, mutta erityisen merkittävää on toimintakyky. Myös ravitsemuksen kannalta yksilöllinen tilanne on merkittävä.

Periaatteessa iäkkyyttä määrittäväksi alaikärajaksi on asetettu vanhuuseläkkeeseen oikeuttava 65 vuotta. Siinä iässä toinen on vielä voimissaan ja täysin toimintakykyinen. Toisella henkilöllä voi olla jo paljon erilaisia, osittain ikään liittyviä vaivoja, jotka heikentävät toimintakykyä.

Elimistömme vanhenee ja monet sen toiminnoista heikkenevät vuosikymmenten myötä.

Silti ikävuosien merkitystä ei voi täysin väheksyä. Elimistömme vanhenee ja monet sen toiminnoista heikkenevät vuosikymmenten myötä. Osa on onnekkaita ja he joko omien valintojensa siivittäminä tai geeniensä ansiosta säilyttävät toimintakyvyn hyvänä. Kohdalle voi myös sattua yllättävä sairaus, joka vie toimintakyvyn jopa täysin yllättäen.

Iäkkäät ja ravinto

Jokaisessa iässä ravinto on yksi merkittävimmistä tekijöistä ihmisen hyvinvoinnin taustalla.

Myös iäkkäillä ravinto on tärkeää sekä terveyden että toimintakyvyn kannalta. Hyvä ravitsemustila tarjoaa monenlaisia hyötyjä:

  • ehkäisee sairauksia
  • nopeuttaa sairauksista parantumista
  • luo vireyttä
  • parantaa elämänlaatua
  • mahdollistaa asumisen kotona pidempään

Siksi on tärkeää huomioida, että kotona asuva iäkäs henkilö ei tutkimusten mukaan saa välttämättä ravinnostaan kaikkea tarvitsemiaan ravintoaineita. Erityisesti liian vähäistä saanti voi olla:

  • monityydyttämättömistä rasvahapoista
  • C-vitamiinista
  • folaatista
  • kalsiumista

Iäkkäällä ihmisellä painon on hyvä olla keskitasolla. Suuri ylipaino aiheuttaa monia terveysongelmia, mutta myös alipaino aiheuttaa ongelmia. Tutkimukset ovat osoittaneet, että iäkkäillä ihanteellinen painoindeksi on korkeampi kuin työikäisellä.

Pieni ylipaino voi olla hyödyllistä ja sopiva painoindeksi on 24–29. Työikäisille normaaliksi painoindeksiksi on määritelty 18,5–25.

Iäkkäät naiset jumpassa.
Kun on syönyt hyvin, jaksaa myös liikkua paremmin.

Ikääntyneen ravitsemussuositukset

Ikääntyneille on annettu omia, hieman valtaväestöstä poikkeavia ravitsemussuosituksia. Niissä on huomioitu sekä iän aiheuttamat muutokset elimistön toiminnassa sekä elämäntilanteen aiheuttamat tarpeet.

D-vitamiinia suositellaan kaikille yli 75-vuotiaille ravintolisänä 20 μg vuorokaudessa. Kaikille aikuisille suositellaan 10 μg D-vitamiinilisää loka–maaliskuussa, jos ruokavalioon ei kuulu runsaasti D-vitaminoituja maitotuotteita, rasvalevitteitä ja kalaa 2–3 kertaa viikossa.

D-vitamiinin lisääntynyt tarve liittyy muun muassa siihen, että D-vitamiinin kehittyminen iholla heikkenee iän myötä. Lisäksi erityisesti laitoshoidossa asuvilla ulkoilu on niin vähäistä, ettei D-vitamiinia pääse kehittymään iholla.

D-vitamiinin kehittyminen iholla heikkenee iän myötä.

Ikääntyneiden ravitsemussuosituksissa todetaan myös, että jos ruokamäärät ovat hyvin pieniä, monipuolinen vitamiini-hivenainevalmiste auttaa varmistamaan hyvinvoinnille tärkeiden ravinteiden saannin.

Joskus nieleminen voi olla vaikeaa ja aiheuttaa ongelmia monivitamiinin ottamiseen. Ainoa monivitamiini on kapselimuodossa. Jos kapselin nieleminen on vaikeaa, voi kapselin avata ja sisällön sekoittaa kylmään tai haaleaan ruokaan tai juomaan.

Muita iäkkäille erityisen tärkeitä vitamiineja on B12-vitamiini. Suomalaistutkimuksen mukaan jopa kolmannes yli 65-vuotiaista ei saa riittävästi B12-vitamiinia. Syynä on imeytymiseen vaikuttavia tekijöitä:

  • mahalaukun limakalvon atrofia
  • tiettyjen lääkkeiden, kuten metformiinin käyttö

Hivenaineista kannattaa varmistaa kalsiumin riittävä saanti. Näin on erityisesti silloin, jos ruokavaliossa on niukasti maitovalmisteita ja henkilöllä on lisääntynyt kalsiumin tarve.

Iäkäs nainen syöttää miestään.
Muistisairaan ruokavalioon kannattaa valita maistuvia ruokalajeja, lempiruokia ja -juomia.

Muistisairaan ravitsemus

Terveellinen ruokavalio on tärkeä tuki muistin toiminnan tukemiselle. Elimistössä asiat vaikuttavat toisiinsa, ja sydän- ja verisuonisairaudet ovat vahvasti yhteydessä aivoterveyteen.

Muistisairauden riskitekijöitä ovat:

  • korkea veren kolesterolipitoisuus
  • korkea verenpaine
  • korkea veren sokeripitoisuus

Nämä ovat tuttuja tekijöitä myös sydän- ja verisuonitautien taustalla. Toisaalta muistisairauden alkuvaiheessa paino voi pyrkiä putoamaan, erityisesti alipainoisuuden puolelle päätymistä on pyrittävä ehkäisemään.

Tässä elämänvaiheessa on tärkeää huolehtia, että elimistö saa tarvitsemansa ravintoaineet. Lisäksi on syytä huomata, että ravintoaineiden tarvetta lisäävät:

  • infektiot
  • sairaudet
  • lääkitykset

Muistisairaan ravitsemus

Jos henkilöllä on jo todettu muistisairaus, on huomioita kiinnitettävä erityisesti riittävään energian ja proteiinin saantiin. Myös vitamiinit ja hivenaineet ovat tärkeitä.

Pelkästään ruokavalio ei ole merkityksellistä. Myös esimerkiksi rauhallinen ruokailuympäristö, kaunis kattaus ja mukava ruokaseura tekevät ruokailusta miellyttävän kokemuksen.

Ruokavalioon kannattaa valita maistuvia ruokalajeja, lempiruokia ja -juomia. Tärkeitä huomioitavia asioita on ruokavalion monipuolisuus sekä riittävä energiansaanti. Ruokavaliossa on hyvä olla

  • proteiinia
  • pehmeää rasvaa
  • marjoja, kasviksia ja hedelmiä

Riittävä proteiininsaanti tukee muistisairaan toimintakykyä. Fyysinen toimintakyky ja aivoterveys ovat yhteydessä toisiinsa. Siksi proteiinin riittävään saantiin kannattaa kiinnittää huomioita, jotta lihasmassa säilyy.

Vaarana on laskeva kehä: Toimintakyvyn heikentyessä muistisairauden riski kasvaa. Alkava muistisairaus vaikuttaa puolestaan siihen, että toimintakyky heikkenee.

Lähteet:
Tutkimus monivitamiinin vaikutuksista
Vireyttä seniorivuosiin – ikääntyneiden ruokasuositus
Duodecim Terveyskirjasto

Ainoa Monivitamiini

Lisäaineeton ja vegaaninen monivitamiini, jossa huomioitu tämän päivän aktiivinen elämäntapa ja erityisruokavaliot. Monipuolinen ja vahva kattaus mm. B-vitamiineja, kasviperäistä ja aktiivista D3-vitamiinia, sinkkiä sekä jodia.