Kihtipotilaan ruokavalio auttaa nivelkipuun
Tulehtunut isovarpaan tyvinivel on kivulias heräte siihen, että ruokavaliota on syytä muokata. Monilla kyse on kihdistä, joka johtuu veren virtsahappo- eli uraattipitoisuuden kasvusta. Uraatti kiteytyy niveleen ja aiheuttaa kivuliaan niveltulehduksen.
Ruokavalio on erittäin tärkeä osa kihdin itsehoitoa. Kihtiruokavalio perustuu runsaasti puriinia sisältävien ruoka-aineiden välttämiseen ja kohtalaisesti puriinia sisältävien aineksien kohtuullisen kulutukseen.
Runsaasti puriinia sisältäviä ja siksi kokonaan vältettäviä ruoka-aineita ovat:
- sisäelimet, kuten maksa, munuainen ja kateenkorva
- pikkukalat (kuten muikku, silakka, sardiini), joita syödään kokonaisina
- broilerin nahka
- riista
- olut, myös alkoholiton
- fruktoosi makeutusaineena
Oluessa, myös alkoholittomassa, on puriiniemäksiä, joten se on erityisen vältettävä alkoholijuoma. Fruktoosia vältellessä kannattaa tutkia tarkkaan ruokien, juomien ja ravintolisien tuoteselosteet.
Ainoa Monivitamiini
Ainoa-tuotteet sopivat kaikkiin erityisruokavalioihin, allergisille sekä vegaaneille.
Käytä kohtuullisesti lihaa ja alkoholia
Kohtalaisen paljon puriinia sisältäviä ja siksi enintään 150 grammaa päivässä syötäviä aineita ovat:
- mäti ja äyriäiset
- liha (nauta, sika, nahaton siipikarja)
- kuivatut herneet, pavut ja sienet
- kukkakaali, parsa, pinaatti
- soijatuotteet ja sienet
- vehnänalkiot ja -leseet, kaura
- alkoholijuomat
Alkoholijuomien runsasta juomista on syytä välttää, sillä alkoholi lisää virtsahapon muodostumista ja vähentää sen erittymistä virtsaan. Kohtuukäyttö, kuten lasillinen viiniä ruoan kanssa, on sopiva määrä.
Huomiota kannattaa kiinnittää sekä ruokavalion kokonaisuuteen että yksittäisen ruokailun puriinipitoisuuteen. Siksi yllä olevasta kohtalaisen paljon puriinia sisältävien ruokien kanssa kannattaa syödä alla listattuja vapaasti syötäviä ruoka-aineita.
Kihtiruokavaliota noudattava voi syödä vapaasti useita terveellisiä ruoka-aineita:
- muut viljatuotteet kuin kaura (leipä, puurot, hiutaleet jne.)
- maitotaloustuotteet (maito, piimä, jogurtit, juusto)
- hedelmät ja hedelmämehut
- kananmuna
- ruokaöljyt, margariinit, voi
- kahvi, tee, kaakao
- useimmat kasvikset (peruna, salaatti, kaali, tomaatti, kurkku, kurpitsa, sipuli, porkkana, punajuuri, retiisi, selleri)
- mausteet
- alkoholittomat juomat
Puriiniaineita sisältävät ruoka-aineet ja juomat vaikuttavat uraatin määrään. Täysin vältettävien ja kohtuudella nautittavien ruoka-aineiden listat vaihtelevat hieman lähteen mukaan. Selkeästi itselle oireita aiheuttavia ruoka-aineita on viisasta välttää.
Myös kihtiruokavaliota noudattavien on tärkeä koostaa ruokavalionsa terveyssuositusten mukaisesti, jotta elimistö saa tarvitsemansa vitamiinit ja hivenaineet.
Maidon ja runsaan C-vitamiiniannoksen nauttiminen näyttävät vähentävän kihdin riskiä.
Kihdin hoito ruokavaliolla kannattaa
Ruokavalio on ensisijainen hoitomuoto kihtiin. Monille se tuo avun vaivaan, ja tehokkaalla ruokavaliohoidolla voidaan uraattiarvoa laskea noin 50–100 µmol/l.
Puriiniaineiden välttämisen lisäksi on tärkeä juoda runsaasti, yli kaksi litraa päivässä. On kuitenkin tärkeä huomioida, ettei tämä neste ole alkoholia tai fruktoosipitoisia mehuja. Vesi sopii erittäin hyvin myös kihtiruokavalioon.
Toinen erittäin merkittävä tekijä kihdin hoidossa on laihduttaminen, jos henkilölle on kertynyt ylipainoa. Ylipainoisella jo 5–10 prosentin painonpudotus helpottaa kihdin hoitoa.
Ruokavaliohoito ja laihduttaminen riittävät suurimmalle osalle kihdin hoidoksi.
Huomiota kannattaa kiinnittää terveellisen ruokavalion noudattamiseen. Painonpudotuksessa on syytä toimia maltillisesti, sopiva painonpudotustahti on 0,5–1 kilogrammaa viikossa.
Jos laihdutus on liian nopeaa, veren virtsahappopitoisuus nousee, mikä voi aiheuttaa kihtikohtauksen. Myöskään paasto tai runsasproteiininen ruokavalio eivät sovi kihtipotilaalle.
Ruokavaliohoito ja laihduttaminen riittävät suurimmalle osalle kihdin hoidoksi. Jos oireet uusiutuvat eikä uraattipitoisuutta saada ruokavaliolla ja elintapojen muutoksilla riittävän alhaiseksi, voidaan aloittaa uraatin tuotantoa elimistössä vähentävä lääkitys.
Kihti yleistyy länsimaissa
Kihtiruokavalio on tullut tarpeelliseksi yhä useammalle ihmiselle. Aiemmin kihtiä pidettiin keski-ikäisten miesten sairautena. He ovat kyllä edelleen pääasiallinen kihtiä sairastavien ryhmä, ja usein kihtiin liittyy ylipaino sekä runsas alkoholin ja erityisesti oluen käyttö.
Kihti on kuitenkin yleistynyt kaikenikäisten keskuudessa. Syyksi epäillään ylipainon lisääntymistä joka puolella maailmaa. Suomessa on noin 30 000 kihtiä sairastavaa henkilöä.
Kihti on yleistynyt kaikenikäisten keskuudessa.
Naisilla kihti liittyy usein verenpainetaudin lääkehoitoon. Kihtiä sairastavat naiset ovat keskimäärin miehiä iäkkäämpiä.
Korkea veren uraattipitoisuus lisää riskiä sairastua kihtiin. Uraatti on elimistön puriiniemästen aineenvaihduntatuote, joka erittyy virtsan kautta pois elimistöstä.
Veren uraattiarvojen normaalialueen yläraja on miehillä 480 µmol/l ja naisilla 350 µmol/l. Koholla oleva uraattiarvo on yleinen, eikä se läheskään aina johda kihdin puhkeamiseen. Kihti kuitenkin syntyy sitä helpommin, mitä korkeampi arvo on.
Kihti alkaa usein isovarpaan tyvinivelestä
Kihti syntyy, kun veren virtsahappo- eli uraattipitoisuus suurentuu. Sen seurauksena uraatti kiteytyy niveleen ja aiheuttaa niveltulehduksen, joka voi olla hyvin kivulias.
Kipukohtaus alkaa usein yöllä. Tavallisesti ensimmäisenä oireilee isovarpaan tyvinivel, joka muuttuu punaiseksi, turvonneeksi ja hyvin araksi. Ensimmäiset tulehdustapaukset voivat olla myös jalkaterässä, nilkoissa tai polvissa.
Joissakin tapauksissa kyse on yksittäisestä tulehduksesta. Tulehdus voi myös kroonistua. Silloin nivelkivut ja nivelten turvotus ovat jatkuvia. Tulehdusta on isovarpaan tyvinivelen lisäksi muissakin nivelissä erityisesti polvissa, nilkoissa ja sorminivelissä. Kohtaukset ovat myös vaikeampia, ja kipua on useassa nivelessä yhtä aikaa.
Kohtauksen voi laukaista esimerkiksi:
- alkoholi
- paljon puriinia sisältävä ruoka tai juoma
- kylmälle altistuminen
- rasitus
Tulehduskohtausta voi hoitaa tulehduskipulääkkeellä, välttämällä tulehtuneen nivelen rasittamista ja hoitamalla niveltä kylmällä.
Ensimmäiset kohtaukset kestävät yleensä muutamasta päivästä pariin viikkoon, mutta oikea hoito voi lyhentää niiden kestoa.
Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto
Reumaliitto
Potilaan lääkärilehti
Biotiini pitää hiukset ja ihon kesäkunnossa
Lue lisää
FODMAP-ruokavalio – vältä nämä sudenkuopat
Lue lisää
FODMAP-ruokavalio – tarkista lista ruoka-aineista
Lue lisää
Ainoa-tuotteiden lähtökohtana on vastuullisuus
Lue lisää
Liikunta on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin avaintekijä
Lue lisää
Allergiaoireet vaihtelevat – tarkista oireet täältä
Lue lisää
Laktoosi-intoleranssi – oireet ja vinkit arkeen
Lue lisää
B12-vitamiinin saantisuositus tuplaantui
Lue lisää
Yhteistyössä: IBD ei lannista Elmo Lakan tavoitteita
Lue lisää
Raskauspahoinvointi vie voimat – lue selviytymisvinkimme
Lue lisää
Onko sinulla diabetes? – Varmista riittävä B12-vitamiinin saanti
Lue lisää
Kuulantyöntäjän treeni huomioi hormonikierron
Lue lisää
Tiesitkö tämän D-vitamiinista?
Lue lisää
Kuiva iho kaipaa kosteutusta ja ravinteita
Lue lisää
Vaikuttavatko lisäaineet IBS-oireisiin?
Lue lisää