Ilmavaivat – hankala mutta yleensä vaaraton kiusa

Eiköhän jokaisella ole mielessä jokin kiusallinen tilanne, johon kuuluu väärällä hetkellä ulos livahtaneet suolistokaasut. Mikäs ihme se onkaan, jos ottaa huomioon, että keskimäärin suolistokaasuja syntyy vuorokaudessa 7–8 desilitraa.

Normaali pierujen määrä päivässä vaihtelee 15–20 välillä. Yli 25 menevää päivittäistä lukemaa ei enää pidetä normaalina. Suurin osa kaasusta syntyy paksusuolen bakteerien tuottamana. Lisäksi kaasua voi joutua mahaan ja suolistoon nielemällä.

Ilmavaivojen kanssa yhdessä esiintyy myös turvotusta. Se on varsin yleinen vaiva, sillä noin viidesosa ihmisestä kokee turvotusta häiritsevän paljon. Olemme käsitelleet vatsan turvotusta aiemmassa artikkelissamme.

Ainoa Magnesium

Hyvin imeytyvä magnesiumsitraatti ilman lisäaineita.

Ainoa-tuotteet sopivat kaikkiin erityisruokavalioihin, allergisille sekä vegaaneille.

Pahanhajuiset ilmavaivat johtuvat rikistä

Suolistokaasut muodostuvat monien eri kaasun sekoituksesta. Mukana on:

  • typpeä
  • hiilidioksidia
  • happea
  • vetyä
  • metaania

Nämä ainesosat ovat luontaisesti hajuttomia. Pahanhajuiset ilmavaivat johtuvat suolistokaasuissa olevasta rikistä. Pahan hajun syynä ovat rikkivety ja rikkiä sisältävät yhdisteet.

Näitä syntyy, kun ruoassa olevia rikkiyhdisteitä päätyy paksusuolen bakteerien ravinnoksi. Bakteerit saavat rikkiä niistä ruoan osista, jotka eivät imeydy riittävästi ohutsuolessa.

Tällaisia huonosti imeytyviä ainesosia ovat rikin sulfaatit, joita on tavallista enemmän muun muassa

  • kaalissa
  • parsakaalissa ja
  • pähkinöissä.

Pierujen pahaa hajua aiheuttavat myös proteiinien sisältämät rikkipitoiset aminohapot. Jos ne eivät jostakin syystä imeydy täydellisesti ohutsuolessa, ne aiheuttavat paksusuolessa bakteerien ravintona erityisen pahanhajuisia pieruja.

Kaaleja, jotka voivat aiheuttaa ilmavaivoja
Parsakaali ja kaalit ovat herkullisia ja terveellisiä, mutta voivat myös aiheuttaa pahanhajuisia pieruja.

Tarkkaile ruokavaliota

Jos ilmavaivoja on häiritsevän paljon, kannattaa tarkkailla, liittyykö ilmavaivojen lisääntyminen tiettyihin ruoka-aineisiin. Yleisimmin taustalla voivat olla:

  • sorbitoli ja ksylitoli, joita käytetään makeutusaineina
  • maitotuotteet, jos kärsii laktoosi-intoleranssista
  • rasvaiset ruoat
  • sienet, joissa on sienisokeria
  • vihanneksista pavut, soijapapu, kaali, ruusukaali, kukkakaali, parsakaali, artisokka, selleri, sipuli, valkosipuli ja purjo
  • hedelmistä banaani, rusinat, päärynä, rypäleet, viikunat, kuivatut luumut
  • täysviljatuotteet

Tulokset eivät näy välittömästi, vaan vasta ruoan päädyttyä suolistoon. Siihen voi mennä puolisen päivää.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että monet mahdollisesti ilmavaivoja aiheuttavat ruoka-aineet ovat myös hyvin terveellisiä. Niitä ei kannata jättää ruokavaliosta ilman selkeää syytä. Jos ruokavaliosta tulee hyvin rajoittunut, kannattaa keskustella ravitsemusammattilaisen kanssa, miten rajoitteinen ruokavalio koostetaan terveellisesti.

Ilmavaivoista ja turvotuksesta kärsivä nainen pitelee mahaansa.
Usein ilmavaivoihin liittyy myös turvotusta

Taustalla sittenkin sairaus?

Ilmavaivat, piereskely ja turvotus, voivat liittyä myös moneen sairauteen. Ilmavaivojen taustalla voi olla muun muassa:

  • laktoosi-intoleranssi
  • keliakia
  • IBD eli haavainen paksusuolentulehdus tai Crohnin tauti
  • IBS eli ärtyneen suolen oireyhtymä
  • ummetus
  • ruoka-aineallergia
  • suoliston mikrobiomin epätasapaino

Kaikkiin edellä mainittuihin sairauksiin voi saada apua muuttamalla ruokavaliota. Esimerkiksi FODMAP-ruokavalio on tuonut apua monelle suolistoterveyden kanssa kamppailevalle.

Toisinaan ongelmien alkusyy voi olla elintavoissa. Ruoan ahmiminen, liian pitkät ruokailuvälit ja suuret annoskoot voivat lisätä ilman nielemistä, mikä puolestaan lisää suolistossa olevan ilman määrää.

Vähäinen liikunta ja runsas paikallaan istuminen eivät helli suolistoa. Lisäksi stressi voi aiheuttaa ilmavaivoja ja turvotusta.

Jatkuvat ilmavaivat – mikä avuksi?

Joitakin kotikonsteja häiritsevien ilmavaivojen hillitsemiseen voi koettaa.

  • Tarkkaile aiemmin artikkelissa listattujen ruoka-aineiden vaikutusta elimistöösi. Jos jokin niistä vaikuttaa aiheuttavan erityisesti suolistokaasuja lisäävästi, kokeile ruoka-aineen välttelyä. Jos mainittavaa etua ei ole, palauta se ruokavalioosi.
  • Välttele purukumin puremista, sillä purukumia jauhaessa nieleskelee helposti ylimääräistä ilmaa mahaan ja siitä suolistoon.
  • Rauhoita ruokailu ja pureskele ruoka huolellisesti. Myös tällä keinolla vähennät suolistoon päätyvän ylimääräisen ilman määrää.
  • Harrastaa liikuntaa. Se saa aikaan liikettä suolistossa. Lisäksi ulkona voi rauhassa myös päästellä ylimääräiset suolistokaasut pois häiritsemästä.
Perhe kävelee syksyisellä pellolla.
Ulkona liikkuessa ylimääräiset pierut eivät haittaa.

Onko syytä mennä lääkäriin?

Ilmavaivat ja erityisesti pahanhajuiset sellaiset voivat nolottaa monia niin paljon, ettei niistä ilkeä puhua edes lääkärissä. Kyseessä on kuitenkin yleinen ongelma, johon voi saada apua.

Vaikka ilmavaivat ovatkin kiusallinen vaiva, ne ovat yleensä vaarattomia. Kuitenkin lääkäriin on syytä mennä, jos:

  • Ilmavaivat häiritsevät elämää merkittävästi, eivätkä kotikonstit auta vähentämään niitä.
  • Ilmavaivoihin liittyy väsymystä tai yleistilan laskua.
  • Lisääntyneisiin ilmavaivoihin liittyy selittämätöntä laihtumista.

Lääkärissä selvitetään, löytyykö ilmavaivojen taustalta jokin sairaus ja siihen sopiva lääke. Dimetikoni-valmiste voi olla avuksi, jos ilmavaivoihin liittyy turvotusta. Se toimii siten, että pienet kaasukuplat yhdistyvät isommiksi kupliksi ja sen myötä kulkeutuvat helpommin pois suolesta.

Lähteet:
Käypä hoito
Terveyskylä

Ainoa Monivitamiini

Lisäaineeton ja vegaaninen monivitamiini, jossa huomioitu tämän päivän aktiivinen elämäntapa ja erityisruokavaliot. Monipuolinen ja vahva kattaus mm. B-vitamiineja, kasviperäistä ja aktiivista D3-vitamiinia, sinkkiä sekä jodia.