Hiusten kasvatus – näin saat pitkät hiukset

Hiusten kasvattaminen on hermoja kysyvää puuhaa. Pitkät hiukset, varsinkin lyhyistä mallista kasvatettuina, vaativat usean vuoden kasvatustyötä.

Toisilla tämä onnistuu helpommin, toisilla geeniperimä tai muut tekijät aiheuttavat haasteita tavoitteen saavuttamisessa.

Syynä on se, että hiusten kasvuun vaikuttaa monet tekijät, joihin osaan voi vaikuttaa, osaan ei.

Ainoa Biotiini

Vahva biotiinikapseli ilman lisäaineita. Hiusten, kynsien ja ihon hyvinvointiin.

Ainoa-tuotteet sopivat kaikkiin erityisruokavalioihin, allergisille sekä vegaaneille.

Hiusten kasvuun vaikuttaa monta tekijää

Jokaisella hiusten kasvun taustalla on oma geeniperimä, joka vaikuttaa muun muassa hiusten kasvunopeuteen. Erityisesti naisilla myös hormonimuutoksilla on selkeä vaikutus hiuksiin:

  • Raskauden aikana hiukset usein kukoistavat.
  • Synnytyksen jälkeen ja imetyksen aikana hiustenlähtö voi olla erityisen vilkasta.
  • Vaihdevuosissa hiusten rakenne muuttuu, koska ne ohenevat ja menettävät jäntevyyttä.

Sillä, mitä suuhunsa laittaa, on merkitystä. Riittävästä ja monipuolisesta ravinteiden saannista on tärkeää huolehtia myös hiusten vuoksi. Toisaalta moni lääkitys, kuten kortisoni, voi aiheuttaa hiustenlähtöä.

Stressi ja sairaudet voivat vaikuttaa siihen, että hiusten kasvu joko hidastuu tai hiuksia lähtee päästä tavanomaista enemmän.

Kuinka nopeasti hiukset kasvavat?

Hiusten kasvuun kuuluu neljä vaihetta. Niiden pohjana on geneettiset tekijät, joihin ei omalla toiminnallaan voi vaikuttaa.

Anageenivaihe on hiuksen aktiivisen kasvun vaihe. Se voi kestää 2–8 vuotta. Vaihteluväli on suuri, ja tästä syystä osalla meistä hyvin pitkät hiukset voivat jäädä saavuttamattomaksi tavoitteeksi.

Hius kasvaa kuukaudessa keskimäärin noin yhden sentin. Osalla ihmisistä kasvuvauhti on tätä hitaampi, osalla nopeampi. Ikä vaikuttaa myös hiusten kasvuvauhtiin, sillä 30 ikävuoden jälkeen se hidastuu.

Hiuksen kasvu jatkuu, kunnes se siirtyy katageenivaiheeseen ja lopettaa kasvunsa. Tämä vaihe kestää noin 4–6 viikkoa. Hius ei enää kasva, mutta se pysyy yhä kiinni hiustupessa.

Hiukset uudistuvat koko ajan.

Telogeeni- eli lepovaihe kestää 2–3 kuukautta. Sen aikana hius surkastuu ja putoaa päästä. Mutta ei hätää, normaalissa tilanteessa telogeenivaihetta seuraa anangeenivaihe, jossa hiustupesta alkaa jälleen kasvaa uusi hius irronneen tilalle.

Hiukset eivät siis pysy samana vuosien mittaan, vaan ne uudistuvat koko ajan. Kun hiuksia on päässämme keskimäärin 100 000, ei päivittäinen noin sadan hiuksen irtoaminen tee hiuksia ohuemmiksi.

Nainen harjaa hiuksia.
Hiuksia kannattaa harjata hellävaroen ja kuivana.

Hiusten kasvatus – tarvitaanko ravintolisää?

Hiuksien hyvinvoinnista on tärkeä huolehtia sisäisesti. Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio hyödyttää myös hiuksia.

Ravintoaineiden runsaasta saannista kannattaa pitää erityistä huolta. Jos ravintoaineista on elimistössä pula, elimistö turvaa ensisijaisesti tärkeämpien elinten riittävän ravinteiden saannin.

Esimerkiksi tiukka dieetti tai moniin ravintoaineisiin kohdistuva välttely voi heikentää hiusten hyvinvointia. Silloin voi olla tarpeen varmistaa riittävä ravintoaineiden saanti ravintolisällä.

Hiusten kasvatukselle tärkeät vitamiinit ja hivenaineet

Hiusten hyvinvoinnille erityisen tärkeitä ravintoaineita ovat B7-vitamiini eli biotiini ja sinkki, jotka ovat varsinaisia kauneusvitamiineja. Hiusten lisäksi myös iho tarvitsee sekä biotiinia että sinkkiä hyvinvointinsa tueksi. Lisäksi sinkki auttaa pitämään kynnet hyvässä kunnossa.

Biotiinin ja sinkin merkitys hiusten hyvinvoinnille on todistettu luotettavasti tutkimuksilla. Parhaiten näitä ravintoaineita saa monipuolisesta ja terveellisestä ruokavaliosta.

Biotiinin lähteitä ovat muun muassa:

  • sisäelimet kuten maksa ja munuaiset
  • soijajauho
  • viljatuotteet, erityisesti kaura
  • kananmunan keltuainen
  • tummanvihreät kasvikset
  • pavut ja siemenet
  • pähkinät, maapähkinä
  • kukkakaali

Parhaita sinkin lähteitä ovat:

  • vehnänalkio
  • vehnälese
  • kuivattu poronliha
  • kuorittu hampunsiemen
  • kuivattu liha
  • sian tai poron maksa
  • pinjansiemenet
  • kurpitsansiemenet
  • ruislese
  • quorn
  • siemensekoitus
  • kuorittu seesaminsiemen

Lisäksi on hyvä huolehtia proteiinin saannista. Proteiinin tarve hiusten kasvatuksessa perustuu siihen, että hiukset muodostuvat suurimmaksi osaksi keratiinista, joka on itsessään yksi proteiineista. Liian vähäinen raudan määrä elimistössä voi puolestaan edistää hiusten lähtöä.

Hiusten kasvatuksen kannalta ravintolisä voi olla paikallaan, jos biotiinin tai sinkin saanti on esimerkiksi rajoittuneen ruokavalion vuoksi riittämätöntä.

Kampaaja tasoittaa naisen pitkiä hiuksia.
Latvojen tasoitus estää niiden haurastumista.

Muut hiusten kasvatusvinkit

Kun ravinteet ovat kunnossa, voidaan tarkastella myös muita vinkkejä hiusten kasvatukseen.

Hiusten kasvatuksessa ongelmaksi voi muodostua hiusten katkeilu ja heikko kunto. Sen vuoksi hiuksia kannattaa käsitellä hellävaroen:

  • ei kovaa kemiallista käsittelyä
  • ei kovaa kuumuutta hiusten muotoilussa.
  • tarpeen mukaiset hoitotuotteet
  • hiusten pesun päättäminen kylmään huuhteluun
  • tiukkojen kampausten välttäminen

Hiusten katkeilua voi vähentää ja hiuksen vanhimman osan, eli latvan, hyvinvointia edistää tasoittamalla hiusten latvat säännöllisesti parin kuukauden välein. Näin hiukset säilyvät terveemmän näköisinä eivätkä murtuvat tai haaroittuvat latvat vie huolella tehtyä kasvatustyötä hukkaan.

Kokeilemisen arvoista on myös päänahan hieronta. Toiset ovat erittäin vakuuttuneita sen vaikuttavuudesta, vaikka kaikki tutkimukset eivät ole täysin samoilla linjoilla.

Vaikuttavuutta perustellaan sillä, että päänahan hieronta elvyttää verenkiertoa, jolloin hiustuppeihin tulee paremmin ravinteita ja happea.

Joka tapauksessa sormenpäillä tehtävä pyörittävä liike tuntuu miellyttävältä päänahassa.

Nuku hiusten hyväksi

Riittävä lepo on tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointia, joka on tärkeä taustatekijä myös hiusten hyvinvoinnin takana.

Lepo auttaa stressinhallinnassa. Kova stressi voi olla yksi tekijä, joka lisää hiustenlähtöä. Siksi riittävästä levosta ja stressinhallinnasta on hyötyä myös hiuksia kasvattavalle

Nukkuessa kannattaa kuitenkin huomioida muutama tekijä, jotta unet olisivat kasvaville tai pitkille hiuksille mahdollisimmat hellävaraiset.

Tyynyliinan materiaaliksi kannattaa valita joko silkki tai satiini, jotka ovat hellävaraisia ja liukkaita materiaaleja. Erityisesti levottomasti nukkuvilla hiusten hankautuminen puuvillaiseen tyynyliinaan voi aiheuttaa hiusten pörröisyyttä ja jopa hiusten katkeamista.

Yöksi hiukset kannattaa laittaa esimerkiksi löysälle letille.

Hiukset voi myös suojata silkkisellä huivilla, jotta ne säästyvät hankautumiselta tyynyliinaan.

Hiustenpesua ei kannata jättää illalla viimeiseksi. Kun hiustenpesu on hoidettu riittävän ajoissa, ehtivät hiukset kuivaa kunnolla ennen nukkumaan menoa. Kosteat hiukset ovat herkempiä vaurioille, joita niiden hankautuminen tyynyä vasten aiheuttaa.

Yöksi hiukset kannattaa laittaa esimerkiksi löysälle letille. Näin ne eivät mene yön aikana takkuun eivätkä selän alle jäädessään aiheuta uniongelmia.

Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto
Bonusapteekki

Ainoa Sinkki

Lisäaineeton vahva sinkkivalmiste, jossa kaksi erinomaista sinkin muotoa: sinkkiasetaatti ja sinkkibisglysinaatti.