Biotiini on tärkeä hiuksille - ja koko keholle
Biotiini eli B7-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, jolla ion tärkeitä tehtäviä elimistössä. Ihmisen elimistö saa tarvitsemansa biotiinin yleensä ravinnosta ja suolisto pystyy tuottamaan sitä myös itse.
Euroopan ruokaturvallisuusviranomainen on hyväksynyt seitsemän biotiinia koskevaa terveysväitettä. Se tarkoittaa, että nämä biotiinin vaikutukset on osoitettu luotettavilla tieteellisillä tutkimuksilla.
Biotiini on ehkä kaikista tunnetuin ulkonäköön vaikuttavista ominaisuuksistaan ja sen vaikutuksiksi onkin tunnistettu:
- auttaa ylläpitämään normaaleja hiuksia
- auttaa ylläpitämään normaalia ihoa
Kyse ei ole kuitenkaan pelkästään kauneudesta. Biotiinilla on myös useita terveysvaikutuksia ja sillä on tärkeitä tehtäviä koko elimistön toiminnan kannalta, sillä se:
- edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa
- edistää hermoston normaalia toimintaa
- edistää normaalia makroravinteiden aineenvaihduntaa
- edistää normaalia psykologista toimintaa
- auttaa ylläpitämään normaaleja limakalvoja
Ainoa Biotiini
Ainoa-tuotteet sopivat kaikkiin erityisruokavalioihin, allergisille sekä vegaaneille.
Vahvakin biotiinilisä on turvallinen
Biotiinille ei ole määritelty Suomessa erityisiä saantisuosituksia. Myöskään turvallisen päiväsaannin ylärajaa ei ole määritelty.
Euroopan ruokaturvallisuusvirasto on kuitenkin määrittänyt aikuisten biotiinin riittävän saannin arvoksi 40 mikrogrammaa vuorokaudessa. Imetysaikana riittävä saanti olisi 45 mikrogrammaa vuorokaudessa.
Riittävä saanti on määritelty sen perusteella, mitä sekaruokavaliota noudattavien ihmisten arvioidaan saavan ruokavaliostaan ja millä annoksella heille ei näytä seuraavan biotiinin riittämättömästä saannista aiheutuvia terveysongelmia.
Biotiini ei varastoidu elimistöön.
Vesiliukoisena vitamiinina biotiini ei varastoidu elimistöön. Siksi sen käytöstä ei ole myöskään raportoitu liiallisesta saannista johtuneista ongelmista.
Vesiliukoisuuden ansiosta laadukasta biotiinilisää on turvallista käyttää, vaikka sen vahvuus olisi monikymmenkertainen riittävän saannin arvoon verrattuna. Ylimääräinen biotiini poistuu elimistöstä virtsan mukana.
Biotiinin lähteet ravinnossa
Biotiinia saa monesta ruoka-aineesta. Monipuolisen terveellisesti syövä henkilö, jonka suolisto toimii tavanomaisesti, saa yleensä ravinnostaan riittävästi biotiinia.
Hyviä biotiinin lähteitä ovat muun muassa:
- viljatuotteet ja niistä erityisesti kaura
- soijajauho
- kananmunan keltuainen
- hiiva
- pavut ja siemenet
- pähkinät, maapähkinä
- kukkakaali
- sisäelimet kuten maksa ja munuaiset
Kannattaa kuitenkin huomioida, että raa’assa kananmunan valkuaisessa on avidiinia. Se estää biotiinin imeytymistä. Siten runsaasti raakoja valkuaisia syövän henkilön täytyy pitää erityistä huolta riittävästä biotiinin saannista.
Jos esimerkiksi ruokavalio on hyvin yksipuolinen, henkilö kärsii vaikeista suoliston imeytymishäiriöistä tai hänellä on jokin synnynnäinen aineenvaihduntahäiriö, voi elimistö saada ruoasta liian vähän biotiinia. Erityinen riski liian vähäiseen saantiin on heillä, joilla yhdistyy useampi riskitekijä.
Vaikeista suoliston imeytymishäiriöistä kärsivä voi saada ruoasta liian vähän biotiinia.
Biotiinia voi saada myös ravintolisänä. Silloin on hyvä tutkia tarkkaan tuoteseloste, millaisia määriä biotiinia tuote sisältää. Jos biotiinin tarve puolestaan liittyy suoliston imeytymishäiriöihin, kannattaa tarkistaa biotiinilisässä käytettyjen muiden ainesosien listaus.
Biotiinilisän käytössä on kuitenkin huomioitava eräs asia: Vahvat biotiiniannokset voivat vääristää joitakin laboratoriotutkimuksia. Siksi ravintolisänä käytetyn biotiinin nauttimisessa kannattaa pitää joidenkin päivien tauko ennen laboratoriotutkimuksia.
Biotiini ja hiukset
Kuten aiemmin todettiin, yksi biotiinin tehtävissä elimistössä on hiusten hyvinvoinnista huolehtiminen.
Biotiinin vaikutus hiuksiin tapahtuu keratiinin kautta. Hiukset muodostuvat pääasiassa keratiinista eli sarveisaineesta, joka on yhdenlaista proteiinia. Biotiini edistää keratiinin muodostumista.
Jos biotiinia saa ruokavaliostaan liian vähän, seurauksena voi olla hiustenlähtöä. Näin riittävästä biotiinin saannista huolehtiminen on samalla hiusten hyvinvoinnista huolehtimista. Perinnöllisistä syistä johtuvaa hiustenlähtöä biotiini ei kuitenkaan voi estää.
Biotiini ja iho
Toinen hyvinvointiin ja kauneudenhoitoon liittyvä tehtävä biotiinilla on ihon hyvinvoinnista huolehtiminen.
Myös ihmisen ihossa on keratiinia ja ihonkin kohdalla biotiinin vaikutus liittyy keratiinin tuotantoon. Keratiini, kollageeni ja elastiini muodostavat yhdessä iholle joustavan rakenteen.
Liian vähäinen biotiinin saanti aiheuttaa iho-oireita, kuten punaista hilseilevää ihottumaa kasvoissa silmien, nenän ja suun ympärillä.
Biotiini pitää hiukset ja ihon kesäkunnossa
Lue lisää
FODMAP-ruokavalio – vältä nämä sudenkuopat
Lue lisää
FODMAP-ruokavalio – tarkista lista ruoka-aineista
Lue lisää
Ainoa-tuotteiden lähtökohtana on vastuullisuus
Lue lisää
Liikunta on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin avaintekijä
Lue lisää
Allergiaoireet vaihtelevat – tarkista oireet täältä
Lue lisää
Laktoosi-intoleranssi – oireet ja vinkit arkeen
Lue lisää
B12-vitamiinin saantisuositus tuplaantui
Lue lisää
Yhteistyössä: IBD ei lannista Elmo Lakan tavoitteita
Lue lisää
Raskauspahoinvointi vie voimat – lue selviytymisvinkimme
Lue lisää
Onko sinulla diabetes? – Varmista riittävä B12-vitamiinin saanti
Lue lisää
Kuulantyöntäjän treeni huomioi hormonikierron
Lue lisää
Tiesitkö tämän D-vitamiinista?
Lue lisää
Kuiva iho kaipaa kosteutusta ja ravinteita
Lue lisää
Vaikuttavatko lisäaineet IBS-oireisiin?
Lue lisää