B12-vitamiinin imeytyminen ja puutos

Ihmisen elimistö tarvitsee B12-vitamiinia eli kobalamiinia ravinnosta, sillä se ei pysty valmistamaan sitä itse.

Elimistö tarvitsee B12-vitamiinia muun muassa:

  • hermoston toimintaan
  • punasolujen muodostamiseen
  • foolihapon muodostumiseen
  • solujen toimintaan
  • aineenvaihduntaan
  • aivojen toimintaan

B12-vitamiinin viitearvot vaihtelevat iän ja elämäntilanteen mukaan. Ruokaviraston suosituksen mukaan aikuisen tulisi saada B12-vitamiinia noin 2 mikrogrammaa vuorokaudessa ja lapsen 0,5-1,3 mikrogrammaa vuorokaudessa. Imettävien naisten B12-vitamiinin suositeltu vuorokausiannos on noin 2,6 mikrogrammaa.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA (European Food Safety Authority) puolestaan nosti vuonna 2015 suosituksensa 4 mikrogrammaan vuorokaudessa. Se myös suosittelee raskaana oleville 4,5 mikrogrammaa ja imettäville äideille 5 mikrogrammaa B12-vitamiinia vuorokaudessa.

Ainoa B12-vitamiini

Lisäaineeton B12-vitamiini hyvin imeytyvässä, puhtaassa ja vatsaystävällisessä metyylikobalamiini-muodossa.

Ainoa-tuotteet sopivat kaikkiin erityisruokavalioihin, allergisille sekä vegaaneille.

B12-vitamiini imeytyy heikosti

B12-vitamiinin imeytyminen ihmisen elimistössä on varsin heikkoa. Ruoassa tai lisäravinteissa oleva vitamiini sitoutuu vatsassa mahalaukun solujen valmistamaan sisäiseen tekijään. Sen mukana vitamiini imeytyy ohutsuolesta elimistöön.

Ohutsuolesta B12-vitamiini siirtyy veren mukana muihin kudoksiin kantajavalkuaisen mukana. Huomionarvoista on, että sisäinen tekijä pystyy sitomaan vain pienen osan vitamiinia itseensä. Sen vuoksi kobalamiinia on usein lisäravinteissa huomattavan suuria määriä.

B12-vitamiinin imeytyminen ihmisen elimistössä on varsin heikkoa.

Usein valmisteissa voi olla esimerkiksi tuhat mikrogrammaa kobalamiinia, vaikka suositeltu päivittäinen annos on vain kaksi mikrogrammaa.

B12-vitamiini imeytyy myös passiivisesti, ja se on tärkeä imeytymisen tapa erityisesti silloin, kun B12-vitamiini otetaan ravintolisänä.

Riskiryhmät B12-vitamiinin puutokselle

Tiettyjen ryhmien on erityisen tärkeää huolehtia B12-vitamiinin saannista, sillä heidän elimistössään voi olla B12-vitamiinin vajauksen riski.

  • Yli 50-vuotiaat Ikääntyminen vaikuttaa B12-vitamiinin imeytymiseen, koska syljen eritys vähenee iän myötä ja suoliston toiminta muuttuu.
  • Vegaanit Täysin vegaanista ruokavaliota noudattavat eivät saa ravinnosta tarpeeksi B12-vitamiinia. Kasvispohjaisessa ruoassa ei ole luontaisesti ollenkaan B12-vitamiinia. Jos syö kasvispainotteisesti, mutta myös maitotuotteita ja kananmunia, myös ruokavaliosta saa B12-vitamiinia.
  • Useat suolistosairauksia sairastavat Tulehduksellisista suolistosairauksista, keliakiasta tai ärtyneestä suolesta kärsivät ovat B12-vitamiinin puutoksen riskiryhmässä, sillä vitamiinin imeytyminen on heikentynyt. He tarvitsevat siksi ravintolisää.
  • Tyypin 2 diabeetikot Diabeteksen lääkityksenä käytetään usein metformiinia. Sen käyttö haittaa B12-vitamiinin imeytymistä, jos lääkettä annetaan pitkän aikaa ja suurina annoksina. Arviolta yhdellä kolmasosalla metformiinin käyttäjistä B12-vitamiini imeytyy huonosti.
  • Haponeritystä estäviä lääkkeitä käyttävät Joidenkin ruoansulatuselimistön sairauksien hoidossa käytetään haponeritystä estäviä lääkkeitä. Ne heikentävät B12-vitamiinin imeytymistä. Näitä lääkkeitä käyttävien henkilöiden kannattaakin joko mittauttaa B12-vitamiiniarvonsa tai käyttää B12-vitamiinivalmisteita. Happoja neutraloivilla lääkkeillä ei ole vastaavaa vaikutusta.
  • Henkilöt, joiden mahalaukkua on operoitu Jos mahalaukku on jouduttu poistamaan tai mahalaukkua tai ohutsuolta on leikattu, B12-vitamiinin imeytyminen heikentyy. Näihin leikkauksiin kuuluu mm. mahalaukun pienennysleikkaus.
Iäkkäät ihmiset kävelyllä metsässä
Iäkkäiden ihmisten kannattaa varmistaa B12-vitamiinin saanti.

B12-vitamiinin puutos on yleisintä iäkkäillä

Jos elimistö ei saa tarpeeksi B12-vitamiinia, muodostuu puutostila. Nuorilla se on harvinainen, mutta iän karttuessa puutos yleistyy. Yksi kymmenestä yli 65-vuotiaista kärsii B12-vitamiinin puutostilasta.

Vaikka B12-vitamiini on vesiliukoinen, se varastoituu elimistössä maksaan. Maksassa vitamiini säilyy hyvin ja usein puutostila muodostuu vuosien kuluessa.

Yksi kymmenestä yli 65-vuotiaista kärsii B12-vitamiinin puutostilasta.

Elimistö myös käyttää vitamiinin tarkasti. Jos B12-vitamiinin saanti on vähäisempää kuin elimistön tarve, se pitää veren vitamiinipitoisuutta yllä maksan varastojen avulla. Maksaan varastoitu B12-vitamiini riittää pitkäksi aikaa ja elimistö myös pystyy kierrättämään jo kertaalleen käytettyä B12-vitamiinia. Elimistö pystyy hyödyntämään jopa 75 prosenttia jo kertaalleen käytetystä B12-vitamiinista.

B12-vitamiinin puutos aiheuttaa monenlaisia oireita. Yleisimpiä niistä on anemia. Tässä muodossa, megaloblastisessa anemiassa, punasolut sekä niiden esiasteet luuytimessä ja veressä ovat tavallista suurempia.

Anemian lisäksi puutostilalle on ominaista se, että veressä on selvästi tavanomaista vähemmän verihiutaleita ja valkosoluja.

B12-vitamiinin puutostilalle ominaisia ovat myös erilaiset hermostolliset oireet:

  • lihasheikkous
  • raajojen pistely ja puutuminen
  • muistin häiriöt

Lisäksi puutostila voi aiheuttaa myös väsymystä, uupumusta, hedelmättömyyttä ja masennusta. Harvinaisempia oireita ovat kielitulehdus, laihtuminen ja ihon keltaisuus. Pitkään jatkuva B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa pysyviä hermostollisia vaurioita.

Iäkkäillä ihmisillä B12-vitamiinin imeytymisen ongelmien taustalla on usein atrofinen gastriitti. Se on mahalaukun limakalvoa näivettävä tulehdus, jonka syy voi olla helikobakteeri tai autoimmuunisairaus.

Iäkäs mies tekee sudokua
B12-vitamiini on tärkeää aivojen toiminnalle.

B12-vitamiinin lähteet

B12-vitamiinin yleisin lähde on ruoka. Luontaisesti sitä on pelkästään eläinperäisessä ruuassa. Erityisesti B12-vitamiinia on:

  • maidossa
  • lihassa
  • kalassa
  • maksassa
  • kananmunassa

Joihinkin ruoka-aineisiin B12-vitamiinia on lisätty, näin erityisesti kasvijuomiin ja -jugurtteihin. Kannattaa kuitenkin huomioida, että lisätyn B12-vitamiinin määrät voivat olla niin pieniä, ettei vitamiinin tarve täyty, koska sen imeytyminen on heikkoa.

Esimerkiksi vegaanista ruokavaliota noudattavien kannattaakin käyttää B12-vitamiinia lisäravinteena.  On tärkeää muistaa ottaa lisäravinne säännöllisesti ja huolehtia, että annostus on riittävä.

B12-vitamiinia annetaan myös pistoksina. Näin toimitaan erityisesti silloin, kun henkilöllä on vitamiinin imeytymishäiriö. Pistoksissa B12-vitamiiniannos on suuri ja se pistetään suoraan lihakseen. Yleensä imeytymishäiriöissä hoito kestää koko eliniän ajan.

Eläinkunnan tuotteita, joissa on B12-vitamiinia
B12-vitamiinia on luontaisesti eläinkunnan tuotteissa.

B12-vitamiinin liikakäyttö

Vaikka B12-vitamiinia otetaan kerralla huomattavan suuria annoksia, yliannostuksen vaaraa ei ole.

Elimistö kestää hyvin tätä vesiliukoista vitamiinia, eikä ole tiedossa, että liian suuresta annoksesta B12-vitamiinia olisi tullut ongelmia. Silti ravintolisien annostuksessa kannattaa noudattaa annettua ohjeistusta.

Lähteet:

Duodecim Terveyskirjasto
Yliopiston apteekki
Vegaaniliitto

Ainoa B12-vitamiini

Lisäaineeton B12-vitamiini hyvin imeytyvässä, puhtaassa ja vatsaystävällisessä metyylikobalamiini-muodossa.