Ainoa Raskausmonivitamiini sisältää foolihappoa ja folaattia – eikä lisäaineita
Ainoa Raskausmonivitamiini on uusi raskausvitamiini, jossa on erityisesti huomioitu folaatin riittävä saanti.
Folaatti on ravinnossa ja elimistössä esiintyvä B9-vitamiinin aktiivinen muoto. Folaattia saa ruoasta, esimerkiksi:
- tuoreista, vihreistä kasviksista
- hedelmistä ja marjoista
- pavuista
- täysjyväviljasta
Foolihappo on puolestaan B9-vitamiinin synteettinen muoto, jota käytetään ravintolisissä. Sen hyödyntäminen edellyttää sitä, että elimistö muokkaa foolihapon sopivaan muotoon. Tämä ei aina ole ongelmatonta, sillä kaikki ihmiset eivät voi mutaation vuoksi hyödyntää synteettistä foolihappoa optimaalisesti.
Tällaista mutaatiota kantaa lievänä jopa kolmasosa suomalaisista, vaikea muoto siitä on muutamalla prosentilla.
Tämän vuoksi Ainoa Raskausmonivitamiinissa on käytetty sekä foolihappoa että L-metyylifolaattia. Näin B9-vitamiinin tarve tyydyttyy helpommin myös heillä, joiden elimistö ei hyödynnä synteettistä foolihappoa optimaalisesti. Siksi se voi olla paras foolihappo raskautta suunnittelevalle henkilölle, joka kantaa geenimuunnosta.
Ainoa Raskausmonivitamiini
Ainoa-tuotteet sopivat kaikkiin erityisruokavalioihin, allergisille sekä vegaaneille.
Foolihappo raskauden aikana
Jokaiselle raskautta suunnittelevalle tai raskaana olevalle suositellaan 400 mikrogramman foolihappolisää. Samalla on tärkeää huolehtia, että saa tarpeeksi foolihapon imeytymiseen vaikuttavaa B12-vitamiinia. Virallinen suositus on, että foolihappolisän käyttö aloitetaan jo kaksi kuukautta ennen ehkäisyn pois jättämistä ja sikiön kehittymisen kannalta foolihappolisää suositellaan käytettäväksi 12. raskausviikon loppuun.
Syynä on muun muassa se, että foolihappoa tarvitaan sikiön normaalin kehittymisen varmistamiseksi. Foolihapolla on useita tärkeitä tehtäviä, mutta merkityksellisimpänä pidetään sen vaikutusta sikiön rakenteelliselle kehitykselle.
Sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriöt johtavat vakaviin rakennepoikkeavuuksiin. Foolihapon riittävä saanti vähentää hermostoputken sulkeumishäiriöitä 40–80 prosenttia. Lisäksi folaatti edistää normaalia kudosten kasvua raskauden aikana.
Tavallisesti suositeltu 400 mikrogramman päivittäinen annos foolihappoa riittää. Neuvolassa voidaan tarvittaessa arvioida, onko tarve tätä suurempi. Näin voi olla, jos odottava äiti sairastaa
- epilepsiaa
- diabetesta
- keliakiaa
- kroonista suolistotulehdusta
Lisätarvetta voi aiheuttaa myös äidin yksipuolinen ravinto, aiempi runsas alkoholinkäyttö tai aiemmin suoritettu lihavuusleikkaus. Tällöin folaatin päivittäinen tarve voi olla 1000 mikrogrammaa.
D-vitamiinilisä ympäri vuoden
Raskausaikana odottavan äidin vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve lisääntyy 15–50 prosenttia. Energiantarve ei kuitenkaan kasva samassa mittakaavassa. Siksi yleinen sanonta onkin, ettei odottajan tarvitse syödä kaksinkertaista määrää, mutta kaksin verroin terveellisesti.
Virallisten suositusten mukaan on vain muutamia vitamiineja ja hivenaineita, joiden lisäannostus on raskausaikana tärkeää.
Yksi tällaisista on aiemmin jutussa esitelty foolihappo eli folaatti. Toinen erityissuositus koskee D-vitamiinia. Odottajille suositellaan 10 mikrogramman D-vitamiinilisää ympäri vuoden. Näin siinäkin tapauksessa, että käyttää runsaasti D-vitaminoituja maito- ja kasvimaitotuotteita sekä kalaa.
D-vitamiini kannattaa ottaa mieluummin D3-muodossa kuin D2-muodossa, sillä D3-vitamiini imeytyy paremmin ihmisen elimistössä. Ainoa Raskausmonivitamiinissa on 10 mikrogrammaa kasviperäistä D3-vitamiinia.
D-vitamiini on tärkeä muun muassa
- luuston kehittymiselle ja ylläpidolle
- hampaille
Terveellinen kasvispainotteinen ruokavalio on hyväksi
Vegaanista ruokavaliota noudattavien tai sellaisten odottajien, jotka eivät käytä maitotuotteita tai kalsiumilla täydennettyjä kasvimaitotuotteita, kannattaa varmistaa myös kalsiumin saanti kalsiumlisällä. Suositeltu päivittäinen kalsiumin saanti on raskausaikana 900 mg.
Toki muitakin vitamiineja ja hivenaineita on syytä saada runsaasti. Siksi odotusaikana kannattaa kiinnittää erityistä huomioita siihen, mitä syö. Terveellinen ja monipuolinen, kasvispainotteinen ruokavalio on myös raskausaikana erinomainen valinta. Viljatuotteet kannattaa syödä täysjyvämuodossa, jolloin niiden hivenainepitoisuus on parhaimmillaan.
Toisaalta raskausaikanakaan vitamiinien ja hivenaineiden liikaa saantia on syytä välttää. Useat, päällekkäiset ravintolisät voivat johtaa siihen, että turvallisen päiväsaannin rajat ylittyvät. Tarvittaessa neuvolasta saa apua sopivien yhdistelmien valintaan.
Raskausajan monivitamiinivalmiste ilman turhia lisäaineita
Ainoa Raskausmonivitamiinissa ei ole käytetty lisäaineita. Mukana on vain yksi, välttämätön täyteaine, joka on hyvin siedettyä kasviperäistä mikrokiteistä selluloosaa. Se myös parantaa aktiiviaineiden säilyvyyttä, joten erillisiä säilöntäaineita ei tarvita.
Useissa raskausmonivitamiineissa käytetään erilaisia väri-, aromi- ja säilöntäaineita. Luotettavien ja tunnettujen valmistajien sekä jakelijoiden tuotteisiin voi suhtautua luottavaisesti: käytetyt lisäaineet ovat tutkittuja, turvallisia ja hyväksyttyjä.
Ainoa Raskausmonivitamiinissa ei ole käytetty lisäaineita.
Toisaalta tutkimustiedon karttuessa voi aiemmin hyväksytyt lisäaineet joutua kiellettyjen listalle. Näin on käymässä esimerkiksi valkoisena väriaineena käytetyn titaanidioksidin osalta, jonka käyttö elintarvikelisäaineena aiotaan kieltää EU:n alueella.
Ainoa Raskausmonivitamiini on täysin kasviperäinen, joten se sopii vegaaniseen ruokavalioon. Lisäaineettomuuden vuoksi se sopii myös esimerkiksi FODMAP-ruokavaliota noudattaville sekä muihin erityisruokavalioihin.
Kapselin sisällön voi sekoittaa ruokaan
Moni kärsii erityisesti raskautensa alkuaikana pahoinvoinnista. Jos mikään ruoka ei tahdo pysyä sisällä, voi huoleksi nousta sikiön kehitysmahdollisuudet. Huolta voi helpottaa tieto, että elimistö pitää vatsassa kasvavan puolta ja varmistaa ensisijaisesti hänen ravinnontarpeensa.
Jos raskausmonivitamiinikapselin nieleminen tuntuu vaikealta, voi Ainoan kapselin avata ja sisällön ripotella kylmään tai haaleaan ruokaan tai juomaan. Kuumaa ruokaa tai juomaa ei kannata käyttää, sillä esimerkiksi folaatti tai useat vitamiinit eivät kestä kuumuutta.
Raskausmonivitamiinin luontainen ottamisaika on ruokailun yhteydessä, mutta vitamiini- ja hivenainelisän voi ottaa myös muulloin.
Raskausmonivitamiinissa on mukana 20 mg rautaa, jonka imeytymistä kalsium heikentää. Siksi mahdollinen kalsiumlisä on hyvä ottaa eri aikaan kuin monivitamiinilisä.
Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto
THL
Biotiini pitää hiukset ja ihon kesäkunnossa
Lue lisää
FODMAP-ruokavalio – vältä nämä sudenkuopat
Lue lisää
FODMAP-ruokavalio – tarkista lista ruoka-aineista
Lue lisää
Ainoa-tuotteiden lähtökohtana on vastuullisuus
Lue lisää
Liikunta on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin avaintekijä
Lue lisää
Allergiaoireet vaihtelevat – tarkista oireet täältä
Lue lisää
Laktoosi-intoleranssi – oireet ja vinkit arkeen
Lue lisää
B12-vitamiinin saantisuositus tuplaantui
Lue lisää
Yhteistyössä: IBD ei lannista Elmo Lakan tavoitteita
Lue lisää
Raskauspahoinvointi vie voimat – lue selviytymisvinkimme
Lue lisää
Onko sinulla diabetes? – Varmista riittävä B12-vitamiinin saanti
Lue lisää
Kuulantyöntäjän treeni huomioi hormonikierron
Lue lisää
Tiesitkö tämän D-vitamiinista?
Lue lisää
Kuiva iho kaipaa kosteutusta ja ravinteita
Lue lisää
Vaikuttavatko lisäaineet IBS-oireisiin?
Lue lisää