Vaikuttavatko lisäaineet IBS-oireisiin?
Ruokavalion, suoliston mikrobiston ja ärtyneen suolen oireyhtymän välinen yhteys on monimutkainen eikä sitä ymmärretä vielä täysin. Siksi myös lisäaineiden vaikutusta IBS-oireisiin ei osata vielä määritellä tarkkaan.
Tutkimuksia on toteutettu pääasiassa eläinkokein ja aiheesta tarvitaan lisää ihmistutkimuksia. Kuitenkin tämänhetkisen käsityksen mukaan elintarvikkeiden lisäaineet voivat aiheuttaa suoliston mikrobiston epätasapainotilaa.
Lisäksi ne voivat heikentää suoliston tasapainotilaa vaikuttamalla muun muassa suolistoesteeseen eli siihen, miten suoliston ja muun kehon välinen rajapinta toimii.
Ainoa Monivitamiini
Ainoa-tuotteet sopivat kaikkiin erityisruokavalioihin, allergisille sekä vegaaneille.
Ärtyvän suolen oireyhtymä ja lisäaineet
Vahvasti käsitellyt, niin sanotut ultraprosessoidut ruoat sisältävät usein monia erilaisia lisäaineita.
Lähtökohtaisesti mitä pidempi luettelo ainesosista syntyy, sitä enemmän lisäaineita on käytetty. Lisäaineet itsessään ovat tarkkaan tutkittuja ja niiden tehtävänä on tuoda elintarvikkeeseen lisää haluttuja ominaisuuksia esimerkiksi säilyvyyteen, rakenteeseen tai makuun.
Useille lisäaineille on määritelty korkeimpia suositeltuja päiväannoksia, joilla varmistetaan se, ettei lisäaineen saanti nouse senhetkisen tutkimustiedon valossa liian suureksi.
Kuitenkin ärtyvän suolen oireyhtymää sairastavat voivat saada väriin, koostumukseen tai säilyvyyteen vaikuttavista lisäaineista oireita. Oireet eivät ole kaikilla samat, vaan vaihtelevat henkilön mukaan.
Joitakin yhteyksiä tiettyjen elintarvikelisäaineiden ja IBS-oireiden välillä on kuitenkin löytynyt. Esimerkiksi natriumglutamaatin välttely toi amerikkalaistutkimuksen mukaan helpotusta oireisiin tutkimukseen osallistuneille ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsiville henkilöille.
Makeutusaineet ja IBS-suolisto
Makeutusaineet voivat aiheuttaa esimerkiksi laksatiivisia vaikutuksia myös heille, joiden suolisto ei ole erityisen herkkä.
Makeutusaineita ovat esimerkiksi aspartaami, sukraloosi, asesulfaami k, stevia ja koivusokeri eli xylitol.
Ärtynyt suoli voi reagoida makeutusaineisiin erityisen voimakkaasti. Yleisimpiä makeutusaineiden aiheuttamia oireita ovat:
- ilmavaivat
- laksatiiviset oireet
- epämiellyttävä tunne vatsassa
Makeutusaineita löytyy tavallisimmin
- sokerittomissa limsoissa ja mehuissa
- purukumissa
- sokerittomissa karkeissa
- xylitol-pastilleissa
- kevyttuotteissa
Makeutusaineiden vaikutusta suolistomikrobeihin on tutkittu viime vuosina ja esimerkiksi vuonna 2022 julkaistun israelilaistutkimuksen mukaan suoliston mikrobiomi muuttui makeutusaineiden käytön seurauksena.
Tutkimusta tarvitaankin edelleen ja makeutusaineiden vaikutukset voivat vaihdella yksilökohtaisesti. Sen vuoksi voi olla viisasta tarkkailla omalla kohdalla, aiheuttavatko tietyt makeutusaineet suolisto-ongelmia.
FODMAP-ruokavalio voi auttaa
Ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa on tärkeää muistaa, että jokaisen suolisto toimii hieman omalla tavallaan. Se mikä auttaa yhtä, voi toimia toisellakin – tai sitten ei.
Moni saa kuitenkin apua FODMAP-ruokavaliosta, jossa vältellään lyhytketjuisia hiilihydraattiyhdisteitä. Näitä ovat oligosakkaridit, disakkaridit, monosakkaridit ja polyolit. Nämä hiilihydraattiyhdisteet matkaavat mahalaukusta muiden ravinteiden mukana ohutsuoleen, jossa ne eivät kuitenkaan rakenteensa vuoksi imeydy aiheuttaen monenlaisia suolistovaivoja.
FODMAP-ruokavalio on kehitetty 2000-luvun alkupuolella auttamaan nimenomaan IBS-oireista kärsiviä.
Lyhytketjuisiin hiilihydraattiyhdisteisiin kuuluvat polyolit ovat sokerialkoholeja ja niihin kuuluvat esimerkiksi sorbitoli, maltitoli ja xylitoli, joita käytetään lisäaineina.
IBS-oireet vaihtelevat
IBS:n aiheuttamat oireet vaihtelevat. Tyypillisesti niitä voi olla koko suoliston alueella: vatsassa, ohutsuolessa ja paksusuolessa. Oireita ovat esimerkiksi:
- ummetus
- ripuli
- kipu vatsassa tai suolistossa
- limainen uloste
- turvotus
Pelkästään lisäaineet eivät aiheuta oireita ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsiville. Muita tunnistettuja, monelle oireita aiheuttavia ruoka-aineita ovat esimerkiksi:
- maitotuotteet
- rasvassa paistetut ruoat
- kofeiini
- sokeri
- suklaa
- alkoholi
- pavut
- gluteeni
Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivän kannattaakin tarkkailla, aiheutuuko tiettyjen ruoka-aineiden syömisestä tai juomisesta erityisesti oireita ja vältellä niitä ruokavaliossaan.
Lähteet:
Tutkimus natriumglutamaatin ja IBS-oireiden yhteydestä
Tutkimus makeutusaineiden vaikutuksesta suoliston mikrobistoon
Biotiini pitää hiukset ja ihon kesäkunnossa
Lue lisää
FODMAP-ruokavalio – vältä nämä sudenkuopat
Lue lisää
FODMAP-ruokavalio – tarkista lista ruoka-aineista
Lue lisää
Ainoa-tuotteiden lähtökohtana on vastuullisuus
Lue lisää
Liikunta on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin avaintekijä
Lue lisää
Allergiaoireet vaihtelevat – tarkista oireet täältä
Lue lisää
Laktoosi-intoleranssi – oireet ja vinkit arkeen
Lue lisää
B12-vitamiinin saantisuositus tuplaantui
Lue lisää
Yhteistyössä: IBD ei lannista Elmo Lakan tavoitteita
Lue lisää
Raskauspahoinvointi vie voimat – lue selviytymisvinkimme
Lue lisää
Onko sinulla diabetes? – Varmista riittävä B12-vitamiinin saanti
Lue lisää
Kuulantyöntäjän treeni huomioi hormonikierron
Lue lisää
Tiesitkö tämän D-vitamiinista?
Lue lisää
Kuiva iho kaipaa kosteutusta ja ravinteita
Lue lisää
Vaikuttavatko lisäaineet IBS-oireisiin?
Lue lisää