Sinkki vahvistaa vastustuskykyä
Sinkki on elimistölle välttämätön hivenaine, jolla on monenlaisia tehtäviä. Suurin osa elimistön sinkistä on varastoitunut luihin ja lihaksiin.
Euroopan ruokaturvallisuusviranomainen EFSA on hyväksynyt sinkille pitkän liudan terveysväitteitä. Tämä tarkoittaa sitä, että nämä sinkin vaikutukset on osoitettu luotettavilla tutkimuksilla.
Ensinnäkin sinkki vaikuttaa moniin elimistön perustoimintoihin:
- edistää normaalia makroravintoaineiden aineenvaihduntaa
- edistää normaalia rasvahappoaineenvaihduntaa
- edistää normaalia A-vitamiinin aineenvaihduntaa
- edistää normaalia happo-emäsaineenvaihduntaa
- edistää normaalia hiilihydraattiaineenvaihduntaa
- edistää normaalia DNA-synteesiä
- edistää normaalia proteiinisynteesiä
- edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä
- osallistuu solujen jakautumisprosessiin
Moni tietääkin, että sinkillä on tärkeä tehtävä vastustuskyvyn vahvistamisessa. Lisäksi se on tärkeä tekijä monen elimen normaalille toiminnalle. Se edistää
- immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
- normaalia kognitiivista toimintaa
- luuston pysymistä normaalina
- näön pysymistä normaalina
- hiusten pysymistä normaaleina
- kynsien pysymistä normaaleina
- ihon pysymistä normaalina
- veren testosteronitasojen pysymistä normaalina
- normaalia hedelmällisyyttä ja lisääntymistä
Ainoa Sinkki
Ainoa-tuotteet sopivat kaikkiin erityisruokavalioihin, allergisille sekä vegaaneille.
Mistä saa sinkkiä?
Suomalaiset saavat yleensä tarpeeksi sinkkiä ruoasta, kun ravinto on monipuolista. Ravinnossa parhaat sinkin lähteet ovat
- täysjyvävilja
- vehnänalkiot ja -leseet
- pähkinät
- kurpitsan- ja auringonkukansiemenet
- palkokasvit
- maito
- liha
On kuitenkin syytä huomata, että eniten sinkkiä sisältävät kasvisperäiset ruoka-aineet sisältävät myös eniten fytiinihappoa eli fytaattia. Fytiinihappo heikentää sinkin hyväksikäyttöä ruoasta.
Fytiinihapon määrään voi kuitenkin vaikuttaa ruoanlaittotavalla. Esimerkiksi hapattaminen ja siemenien idättäminen vähentävät fytaatin määrää. Myös trendikkäässä juurileivässä fytaatin määrä on alentunut.
Sinkkiä saa myös ravintolisänä. Ravintolisää valitessa on syytä kiinnittää huomiota siihen, missä muodossa sinkki on valmisteessa. Imeskeltävissä sinkkivalmisteissa, joita käytetään flunssan hoitoon, on tärkeää olla sinkkiasetaattia (CE-merkitty tuote), joka vapauttaa parhaiten sinkki-ionit suun limakalvoille.
Sinkkibisglysinaatti on suolistossa hyvin imeytyvä sinkin muoto. Lisäravinteessa voi olla myös sinkkisitraattia, joka vapautuu vasta suolistossa.
Sinkin saantisuositus – erityishuomio vegaaneille
Sinkin saantisuositukset vaihtelevat hieman elämäntilanteen mukaan. Aikuisilla miehillä päivittäinen saantisuositus on 9 mg vuorokaudessa. Aikuisilla naisilla tarve on normaalisti 7 mg, mutta raskauden aikana 9 mg ja imetyksen aikana 11 mg vuorokaudessa.
Suurimmillaan ihmisen sinkintarve on kasvuiässä. Poikien vuorokautinen tarve on 10–13-vuotiaana 11 mg ja 14–17-vuotiaana 12 mg. Tytöillä puolestaan tarve on 10–13-vuotiaana 8 mg ja 14–17-vuotiaana 9 mg vuorokaudessa.
On kuitenkin syytä huomata, että koska eläinperäinen proteiini edistää sinkin hyväksikäyttöä ruoasta, sinkin saantisuositus täysin vegaanista ruokavaliota noudattavilla on reilun neljänneksen edellä mainittuja lukuja suurempi.
Päivittäinen 25 mg sinkkiannos on vielä turvallinen.
Sinkin merkitys flunssan hoidossa on ollut noussut esiin viimeaikaisissa tutkimuksissa. Niiden mukaan 80 mg päiväannos sinkkiasetaattia imeskelytabletteina (CE-merkitty terveydenhuollon tuote) lyhensi flunssan kestoa useita päiviä. On kuitenkin huomioitava, että jatkuvassa käytössä noin suurta annosta ei pidä käyttää, vaan kyse on joitakin päiviä kestävästä hoitokuurista.
Iho tarvitsee sinkkiä
Sinkillä on elimistössä paljon erilaisia tehtäviä. Siksi elimistö myös reagoi, jos sinkkiä on elimistössä liian vähän.
Seurauksena voi olla mm.
- ihon kuivumista ja hilseilyä
- hiustenlähtöä
- haavojen hitaampaa parantumista
- haju- ja makuaistin heikkenemistä
- infektioille herkistymistä
- väsymystä ja alavireisyyttä
Miehillä alhainen sinkin määrä elimistössä voi johtaa myös testosteronin määrän laskemiseen. Tarkkaa syytä, miksi sinkki vaikuttaa testosteronin määrään, ei tiedetä. On arvioitu, että sinkki voi vaikuttaa kivesten soluihin, jotka tuottavat testosteronia.
Sinkin lisääntynyttä tarvetta aiheuttavat muun muassa mahasuolikanavan sairaudet, kuten Crohnin tauti, tiukka kasvisruokavalio, raskaus sekä imetys, syömishäiriöt, kuten anoreksia tai bulimia, sirppisoluanemia ja alkoholismi.
Sinkin yliannostus johtuu pitkäaikaisesta liiallisesta käytöstä
Sinkille asetettuja saantisuosituksia on syytä seurata. Vahva sinkkikuuri voi olla tietyissä tilanteissa hyödyllinen, mutta sen jälkeen kannattaa palata pitkäaikaisessa käytössä turvalliseksi tiedettyihin annoksiin.
Jos sinkkiä on elimistössä liikaa, yliannostuksesta voi seurata muun muassa
- pahoinvointia, oksentelua ja ripulia
- vatsakipuja ja ruokahalun menetystä
- päänsärkyä
- kuparin imeytymisen häiriöitä
Lähteet:
Ruokavirasto
Apteq
Healthline
Biotiini pitää hiukset ja ihon kesäkunnossa
Lue lisää
FODMAP-ruokavalio – vältä nämä sudenkuopat
Lue lisää
FODMAP-ruokavalio – tarkista lista ruoka-aineista
Lue lisää
Ainoa-tuotteiden lähtökohtana on vastuullisuus
Lue lisää
Liikunta on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin avaintekijä
Lue lisää
Allergiaoireet vaihtelevat – tarkista oireet täältä
Lue lisää
Laktoosi-intoleranssi – oireet ja vinkit arkeen
Lue lisää
B12-vitamiinin saantisuositus tuplaantui
Lue lisää
Yhteistyössä: IBD ei lannista Elmo Lakan tavoitteita
Lue lisää
Raskauspahoinvointi vie voimat – lue selviytymisvinkimme
Lue lisää
Onko sinulla diabetes? – Varmista riittävä B12-vitamiinin saanti
Lue lisää
Kuulantyöntäjän treeni huomioi hormonikierron
Lue lisää
Tiesitkö tämän D-vitamiinista?
Lue lisää
Kuiva iho kaipaa kosteutusta ja ravinteita
Lue lisää
Vaikuttavatko lisäaineet IBS-oireisiin?
Lue lisää