Yhteistyössä: Olympiakesä käyntiin

Tervehdys Jyväskylästä! Talvi ja kevät etenivät nopeasti ja nyt ollaan kovaa kyytiä etenemässä kesää kohti. Tuleva kesä on urheilumielessä varmasti urani kovimpia ja tavoitteet on tiukasti asetettu heinä-elokuussa kilpailtaviin Tokion olympialaisiin. Ennen kun siirrytään kaudessa pidemmälle, palataan hetkeksi menneeseen talveen ja hallikauteen.

Syksyn edetessä kroppa alkoi toimimaan paremmin ja paremmin ja harjoitukset sujuivat erittäin hyvin. Oheisharjoitteissa ennätykset parantuivat treeneistä toiseen ja tekemisessä oli hyvä meininki. Tein päätöksen pysyä tammikuussa vielä Suomessa koronatilanteesta johtuen, enkä lähtenyt harjoittelemaan lämpöiseen.

Avasin kilpailut tammikuun puolivälin jälkeen kesken harjoituskauden ennätyksellä 7,64. Tiesin heti, että talven harjoitukset ovat toimineet, eivätkä viime kesänä päänvaivaa tuottaneet IBD- ja niveltulehdukset juurikaan vaivanneet hallikauden aikana. Vaihdoimme ja säätelimme lääkäreiden kanssa kyseisiin vaivoihini hieman lääkitystä ja tuntui, että niiden avulla homma alkoi taas kropan suhteen rokkaamaan paremmin ja pidempi taudin aktiivivaihe saatiin taltutettua.

Talven harjoitukset ovat toimineet, eivätkä viime kesänä päänvaivaa tuottaneet IBD- ja niveltulehdukset juurikaan vaivanneet hallikauden aikana.

Kiinan MM-hallit peruttiin kokonaan toistamiseen koronasta johtuen, mutta Puolassa EM-hallit todennäköisesti saadaan järjestettyä, näin ajattelin helmikuussa. Kilpailin muutamaan otteeseen ulkomailla, jotta tietäisin kesää ajatellen, millainen rumba koronatesteistä ja matkustamisesta aiheutuu.

Ja aikamoista rumbaa se tosiaan oli. Hallikauden aikana kävin otattamassa toistakymmentä koronatestiä ja vietin useita päiviä karanteenissa kotona ja hotellissa. Oli hyvä, että tilanne otettiin vakavasti ja taudin leviämistä rajoitettiin, eikä se juurikaan vaikuttanut oman ammattini harjoittamiseen.

Ainoa Magnesium

Hyvin imeytyvä magnesiumsitraatti ilman lisäaineita.

Ainoa-tuotteet sopivat kaikkiin erityisruokavalioihin, allergisille sekä vegaaneille.

Onnistunut harjoituskausi

Halli-SM kilpailuista mukaan tarttui 13. Suomen mestaruus pika-aidoissa ja uusi ennätys finaalista 7,63. Lisäksi juoksimme Jyväskylän Kenttäurheilijoiden joukkueen kanssa uuden Suomen ennätyksen 4x200m viestissä. Puolan Torunin EM-halleja ajatellen odotukset olivat korkealla ja uskoin vahvasti vähintään finaalipaikan saavuttamiseen.

Tavoitteesta ei jääty kauas: olin tuloksissa 9. ja jäin finaalipaikasta yhden vaivaisen sekunnin sadasosan. Sopivasti hampaankolossa sai siis lähteä treenaamaan kesää kohti.

Tein hallikauden jälkeen uudet riskilaskelmat ja niiden perusteella päätöksen lähteä kevääksi etelän lämpöön harjoittelemaan. Paikaksi valikoitui Teneriffa, jossa olen leireillyt useasti aiempina vuosina, tuttu paikka siis minulle.

Puitteet ja olosuhteet olivat leirillä todella hyvät. Lämpöä +20-25, mikä on pikajuoksijalle loistava keli. Koronatilanne oli myös melko rauhallinen, osittain joissain paikoin jopa parempi kuin Suomessa samoihin aikoihin. Leiri oli kokonaisuudessaan onnistunut ja olen tyytyväinen siihen, että päätin sinne lähteä.

Hyvä laadukas ravinto, lepo, lämmin keli, sopivat harjoitukset ja toimivat lisäravinteet pitivät kropan kunnossa ja takasivat kehityksen. Pääsin myös tekemään muutamia tärkeitä lajiharjoituksia ulkomaalaisten kilpakumppanieni kanssa.

Leirillä Ainoa-ravintolisistä tekemistäni edistivät:

  • kuumassa kelissä ja kehon suoloja ulos hikoillen käytin magnesiumvalmistetta päivittäin
  • hermostolle ja jaksamisen tueksi B12-vitamiinia ja rautaa
  • vastustuskyvylle ja orastavien flunssien selätykseen D3-vitamiinia ja sinkkiä
  • kalsiumia tukemaan luustoa kovaa treenatessa ja iskutusta lisätessä

Treenit sujuivat hyvin ja tunsin kropassa, että tällä kaudella on mahdollista rikkoa vähintään omia ennätyksiä ja parantaa mahdollisuuksia päästä juoksemaan olympia-areenoille, jos treenit sujuvat hyvin myös Suomessa palattuani takaisin.

Elmo Lakka rantakivillä Ainoan rautapurkki kädessään.
Rautalisä on auttanut Elmoa jaksamaan kovaa fyysistä rasitusta.

Odottavin mielin olympiakesään

Avasin kauden 28.5. Lahdessa, jossa sain aitoa 110m yksin. Suuria odotuksia kilpailuun ei ollut, mutta tiesin hyvin menneiden treenien perusteella odotella 13,7-alkuista aikaa, mikä olisi ollut tyydyttävä kauden avaus missä tahansa kilpailussa. No, avasin kauden ajalla 13,57, mikä on 0,2 sekuntia kovempaa kuin aiemmat avaukset ja tuloksen arvoa nostaa ainakin omissa silmissäni se, että lämpöä oli ruhtinaalliset +11 astetta ja sain tosiaan juosta kilpailun täysin yksin. Tästä oli todella hyvä lähteä taistelemaan tuleviin kilpailuihin.

Vieläkin on hieman vaikea uskoa, mitä tapahtui.

No todella hyvin kausi jatkuikin! 2.6. Jyväskylän Motonet GP:ssä tapahtui asia, mitä en osannut kuvitella tulevan vastaan ainakaan näin pian. Juoksin loppukilpailussa uuden miesten 110m aitojen Suomen ennätyksen 13,31. Entinen SE oli Arto Bryggaren aitoma 13,35 vuodelta 1984.

Vieläkin on hieman vaikea uskoa, mitä tapahtui. Juoksu tuli vähän puskista, vaikka tiesinkin, että olen hyvässä kunnossa. Aika alitti samalla Tokion olympialaisten tulosrajan, eli pikku-Elmon olympiaunelma tulee toteutumaan tänä kesänä. Olen ajallani Euroopan tilaston 3. ja maailman riisutun tilaston 10.

En aio ottaa suuria paineita loppukauden suorituksistani. Tiedän asiat, joihin voin itse vaikuttaa, ja aion tehdä niin hyviä suorituksia kuin pystyn. Samalla nautin siitä, että saan tehdä ammatikseni sitä, mistä nautin, ja tavoitella omia unelmiani. Lähden avoimin mielin kohti tulevia koitoksia. Uskon, että en ole vielä sanonut tälläkään kaudella viimeistä sanaa! Valtavan iso kiitos Fennogatelle ja Ainoalle mahdollisuudesta panostaa urheiluun kaikkeni!

Terveisin Elmo

Elmo Lakka on suomalainen huippupika-aituri, joka on solminut yhteistyösopimuksen Fennogate Finlandin kanssa. Lisäaineettomat Ainoa-tuotteet sopivat hyvin Lakalle, jolla on diagnosoitu IBD–suolistosairaus.

Ainoa Rauta + C

Lisäaineeton ja vahva rautavalmiste, hyvin imeytyvä 2+ ferrosulfaatti-muoto, C-vitamiini ja hapon kestävä hitaasti liukeneva vatsaystävällinen kapseli.