Mikä ihmeen mikrokiteinen selluloosa?

Jos tarkastelet käyttämiesi elintarvikkeiden, lääkkeiden ja ravintolisien ainesosalistoja, saatat törmätä muutamassakin kohtaa aineeseen nimeltä mikrokiteinen selluloosa. Mitä se on? Miksi sitä lisätään suuhunpantaviin? Voiko siitä olla jotain haittaa?

Selluloosa on kasvien rakennusaine

Aloitetaan selluloosasta. Selluloosa on pitkäketjuinen glukoosimolekyyleistä koostuva sokerimolekyyli eli polysakkaridi. Selluloosa on kasvien soluseinien rakennusaine ja maapallon yleisin orgaaninen polymeeri. Esimerkiksi puuvillan kuidut ovat lähes puhdasta selluloosaa, ja puuaines sisältää 33–50-prosenttista selluloosaa.

Joskus selluloosa ja sellu menevät termeinä sekaisin. Paperiteollisuus puhuu selluloosan sijasta sellusta, joka on siis puuaineksesta kemikaalien avulla keitetty massa, muuta tekemistä sellulla ei tämän aiheen kanssa ole.

Ainoa D3-vitamiini

Kasviperäinen ja aktiivinen D3-vitamiini, peräisin jäkälästä. Luuston ja koko kehon hyvinvointiin.

Ainoa-tuotteet sopivat kaikkiin erityisruokavalioihin, allergisille sekä vegaaneille.

Mikrokiteinen selluloosa on puhdistettua selluloosaa

Edetään mikrokiteiseen selluloosaan. Mikrokiteinen selluloosa (MCC) on edelleen puhdistettua selluloosaa, jossa selluloosakuiduista on poistettu käytännössä kaikki muu aines paitsi kuidun kiteinen materiaali.

Mikrokiteinen selluloosa on hienojakoista, tasalaatuista, valkoista, vapaasti juoksevaa, mautonta ja hajutonta, kasvipohjaista jauhetta. Mikrokiteinen selluloosa on erityisen käyttökelpoista, koska se ei sisällä ollenkaan:

 • eläinperäisiä ainesosia
 • allergeeneja
 • väriaineita
 • sokeria
 • vehnää
 • gluteenia
 • laktoosia
 • maitoa
 • hartsia

Mikrokiteinen selluloosa sopii kaikkiin erityisruokavalioihin

Ennen elintarvikkeiden, lääkkeiden ja vitamiinien sidos- ja täyteaineina käytettiin muun muassa laktoosia, fruktoosia, glukoosia ja sakkaroosia. Nämä saattoivat aiheuttaa ongelmia mm. laktoosi-intolerantikoille ja FODMAP-ruokavaliota noudattaville. Aikaisemmin käytettiin melko laajalti myös eläinperäisiä apuaineita, kuten liivatetta, jotka eivät sovi kasvisruokavalioon.

Mikrokiteinen selluloosa ei imeydy ihmisen ruuansulatuksessa. Se imee itseensä hieman vettä ja turpoaa, mutta ei imeydy elimistöön, vaan tulee ulosteen mukana pois. Tämänhetkisen tiedon mukaan mikrokiteinen selluloosa sopii käytettäväksi kaikissa allergioissa ja erityisruokavalioissa. Mikrokiteinen selluloosa sopii mm. kaikkiin näihin erityisruokavalioihin:

 • FODMAP-ruokavalio (ei FODMAP-hiilihydraatteja)
 • laktoosi-intoleranssi (ei laktoosia)
 • maitoallergia (ei maitoproteiinia)
 • keliakia (ei gluteenia)
 • soija-allergia (ei soijaa)
 • kala-allergia (ei kalaa)
 • kanamuna-allergia (ei kananmunaa)
 • vegaaninen/kasvisruokavalio (ei eläinperäisiä ainesosia)
Kasa suklaata pöydällä
Mikrokiteinen selluloosa sopii täyteaineeksi öljypohjaisille elintarvikkeille, kuten suklaalle.

Miksi mikrokiteistä selluloosaa lisätään ruokaan?

Mikrokiteinen selluloosa on käyttökelpoinen elintarviketeollisuudessa, koska sillä pystytään helposti sakeuttamaan vaahtomaisia tuotteita kuten kuorrutuksia, jälkiruokia, jäätelöitä, leivonnaisia ja makeisia. Täyteaineeksi MCC sopii öljypohjaisille elintarvikkeille tai ainesosille, kuten pähkinävoille, suklaalle ja majoneesille.

Nykyään suositaan vähärasvaisia tuotteita. Jos rasvaa vähennetään, elintarvikkeiden rakenne, suutuntuma ja maku kuitenkin usein kärsivät. Mikrokiteisellä selluloosalla on pystytty hyvin korvaamaan rasvaa ilman, että muut ominaisuudet kärsivät. Tässä on onnistuttu esimerkiksi jauhelihatuotteissa, keittomakkarassa ja salaatinkastikkeissa.

Miksi mikrokiteistä selluloosaa lisätään ravintolisiin ja lääkkeisiin?

Ajatellaanpa vaikka D-vitamiinia ja sen 20 µg päivittäisannosta. Kyseessä on niin pieni määrä, että kuluttaja ei pysty sitä mitenkään annostelemaan. Puhtaiden sataprosenttisten lääkkeiden tai vitamiinien säilyvyydestä ja imeytyvyydestä ei myöskään ole takeita.

Näin ollen lääketehdas laimentaa ja sekoittaa D-vitamiinin oikeassa suhteessa mikrokiteiseen selluloosaan tasalaatuiseksi jauheeksi ja puristaa siitä tabletin tai täyttää sillä kapselin. Mikrokiteisellä selluloosalla ei ole juuri haittavaikutuksia ja ominaisuudetkin ovat erinomaiset lääketehtaan tarpeisiin:

 • sillä saadaan aikaiseksi tasalaatuinen jauheseos
 • juoksee hyvin lääketehtaan koneissa
 • puristuu helposti tableteiksi ja pakkautuu hyvin kapseleihin
 • lisää useimpien lääkeaineiden ja vitamiinien säilyvyyttä
 • vapauttaa hyvin lääkeaineet ja vitamiinit imeytymättä itse elimistössä
Kapseleita puupöydällä
Mikrokiteinen selluloosa puristuu helposti tableteiksi ja pakkautuu hyvin kapseleihin.

Mikrokiteistä selluloosaa ei hidasta enää edes hinta

Vielä muutamia vuosia sitten mikrokiteisen selluloosan käyttöä hidasti hieman sen korkea hinta. Nykyään tuotantoprosessit ovat kehittyneet siihen malliin, että myös hinta alkaa olla varsin kohtuullinen.

Myös Suomessa on tehty uraauurtavaa työtä MCC-tuotannon osalta, kun Aalto-yliopisto onnistui kehittämään AaltoCell-teknologian, jossa havupuista saadaan mikrokiteistä selluloosaa tehokkaasti ja ekologisesti.

Onko mikrokiteisellä selluloosalla haittoja?

Normaalit määrät mikrokiteistä selluloosaa elintarvikkeiden, lääkkeiden ja vitamiinien mukana eivät aiheuta haittoja. Liika on liikaa kuitenkin myös mikrokiteisessä selluloosassa. Suuret määrät voivatkin aiheuttaa suolisto-ongelmia, kuten turvotusta, ummetusta ja ripulia.

Tekstin on kirjoittanut Ainoa-tuotteiden tuotepäällikkö Mikko Karjalainen. Mikko on koulutukseltaan kemisti FM ja hänellä on 20 vuoden työkokemus lääke- ja terveysteollisuudesta. Hän on työskennellyt mm. biologisten lääkkeiden, analytiikan, lääkinnällisten laitteiden ja ravintolisien parissa.

Ainoa Monivitamiini

Lisäaineeton ja vegaaninen monivitamiini, jossa huomioitu tämän päivän aktiivinen elämäntapa ja erityisruokavaliot. Monipuolinen ja vahva kattaus mm. B-vitamiineja, kasviperäistä ja aktiivista D3-vitamiinia, sinkkiä sekä jodia.